Sinilevää Saimaalla? Ei kai nyt sentään. Suomen suurimman järven vesihän on aina ollut kristallinkirkasta ja puhdasta, leväongelmat puolestaan Itämeren rantojen murhe, ainakin satunnaisen mökkeilijän mielikuvissa. Totuus on toinen.

Sinilevää tavataan merialueen lisäksi myös useissa järvissä, eikä Saimaa tee poikkeusta tähän. Suurelta osin maan suurimman järven vedet ovat hyvässä kunnossa, mutta sinilevättömäksi sitä ei valitettavasti ole voinut väittää pitkään aikaan.

Tänä vuonna harvinaisen lämmin alkukesä ja nopeasti lämmenneet järvivedet ovat pedanneet sopivia olosuhteita myös sinilevien kukinnalle. Havaintoja on kirjattu jo kattavasti eri puolilta maata.

Sinileväkukinnot voivat muodostaa maksa- ja hermomyrkkyjä, minkä takia niiden esiintymistä seurataan ja havainnoista tiedotetaan aktiivisesti.

Ihmisten kohdalla vakavia myrkytyksiä ei Suomessa ole havaittu, mutta levän kirjomaa vettä tulee silti vältellä. Jo pelkästä uimisesta voi aiheutua muun muassa iho ja silmäoireita, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Sinilevää sisältävää vettä ei tule käyttää edes löylyvetenä.

Ajantasaisen sinilevätilanteen Saimaan ja muiden vesistöjen osalta kertoo viikon tarkkuudella Järvi & Meri Wiki. Myös Suomen ympäristökeskus julkaisee kesäkaudella viikoittaisen sinilevätilannekatsauksen. Jullkaisupäivä on torstai.