Kesä harppoo eteenpäin uskomatonta vauhtiaan, ja pian on edessä vuoden pisin päivä eli juhannus. Siitä päivät alkavat taas vähitellen lyhentyä ja talvi lähestyä.

Mutta nyt iloitaan valon juhlasta ja nautitaan kalastuksesta.

Erinomainen pyyntikohde tähän vuodenaikaan on kuha, joka lienee jo saanut etelässä kutunsa päätökseen. Näin ollen kalastus ei aiheuta enää lajin lisääntymiselle häiriöitä.

Kuha pitää lämpimistä vesistä. Kunnon lämpöjaksojen aikana kiilusilmät saattavat hakeutua hyvinkin mataliin vesiin saalistamaan.

Vapakalastaja voi siis unohtaa kympin montut ja keskittää pyyntinsä vaikkapa karien reunoille, virtaisiin salmiin tai jopa koskien alapuolisiin nivoihin ja suvantoihin.

Illan myötä kuhat nousevat mieluusti selkävesillä pinnan tuntumaan saalistamaan, jolloin niitä saa parhaiten vetouistelemalla. Nyt ei tarvitse siimoja painottaa, matalakulkuisillakin vieheillä pärjää.

Ilta, yö ja aamu muutamaa pimeintä tuntia lukuun ottamatta voivat olla otollista pyyntiaikaa.

Paitsi jos kohdalle sattuu ”perinteinen” juhannussää eli kylmä, tuulinen ja sateinen. Silloin voi kuha olla tiukassa.

vesijärven kuha

Vesijärven kuhat eivät suuren suuria yleensä ole, mutta yllätykset kuuluvat kalastukseen.

Kuhastamaan Vesijärvelle

Seuraava arvauskilpailu osuu juhannusviikonloppuun 25.-27.6., ja kuten esipuheestakin saattoi päätellä, pyyntikohteenani on silloin kuha.

Sitä lähden jahtaamaan mökkivesilleni Kangasalan Vesijärvelle. Vesijärvi on kelpo kuhavesi, mutta kokemukseni mukaan vähän on-off-tyyppinen. Joko sieltä saa kuhia hyvin, tai sitten ei ollenkaan.

Viime talvi tarjosi mainion esimerkin tästä kaksijakoisuudesta tavoitellessani kuhaa pilkkimällä.

Alkutalven neljällä ensimmäisellä reissulla löysin kaloja kaikuluotaimella melko hyvin, mutten onnistunut narraamaan ylös asti ensimmäistäkään. Kunnon tärppikin jäi saamatta.

Lopputalvesta tilanne muuttui dramaattisesti. Neljän viimeisen reissun saldo taisi lähennellä sataa kuhaa, joskin valtaosa niistä alamittaisia. Toki mittakalojakin kertyi mukaan riittävästi.

Kooltaan vesijärven kasvatit pyrkivät siis olemaan pienenlaisia, mutta ei kai puolimetrinenkään mahdottomuus ole. Sellaisia ei vain ole minun vieheisiini juurikaan eksynyt.

Paljonko pituutta suurimmalla?

Tässä arvauskilpailussa kysymme, paljonko on pituutta tasasentteinä suurimmalla kuhalla, jonka onnistun pyytämään vapavälineillä jonain päivänä juhannusviikonloppuna?

Myös alamittaiset kuhat mitataan ja lasketaan kisaan mukaan.

Pyynnissä käytän parhaita tuntemiani ottipelejä, mutta kun kulkupelinä on soutuvene vain sähkömoottorilla varustettuna, enkä aio kaikuluotainta mukaan ottaa, kalastuksen vaikeusaste lisääntyy väkisinkin.

Näin erityisesti, jos viikonlopulle sattuu kovia tuulia ja kuhia passivoittava kylmä sää.

Joten ei nolla-arvauskaan ole välttämättä huono vaihtoehto.

palkintovieheet

Parhaan arvaajan palkinto sisältää tusinan viehettä.

Palkintopöydän antimet

Paras arvaaja palkitaan tälläkin kerralla viehetusinalla, jossa on pyyntivehkeitä niin ahventen, haukien kuin lohikalojenkin narraamiseen. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, voittaja arvotaan niiden joukosta.

Jälleen mukana on myös neljän ottivieheen arvontapalkinto, jonka onnetar luovuttaa jollekin vastauksensa lähettäneelle. Arvauskilpailun voittaja ei kuitenkaan ole enää tässä leikissä mukana.

Arvauksia otamme vastaan torstain 24.6. viime hetkille saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!

arvontapalkinto_VIEHEET

Arvontapalkinto koostuu Rapalan ja Finlandia Uistimen huippuvieheistä.