Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailussa suuntana oli tällä kierroksella Längelmävesi, jossa oli tarkoituksena fongata mahdollisimman monta eri kalalajia yhden kalastuspäivän aikana.

Pelipaikkana olivat Jarin kalakaverin Eero Peltosen mökkivedet Vahderpään tienoilla keskisellä Längelmävedellä.

Kisapäiväksi valikoitui perjantai ja luvassa oli aurinkoista sekä helteistä säätä. Ennusteiden mukaan tuuli oli voimistumassa päivän aikana, mutta kun kaksikko hinautui kalapaikoille kello 9:n aikaan aamulla, Längelmävesi oli lähes tyyni.

– Hyvä niin, sillä käytössämme ei ollut soutuvenettä kummempaa.

kalastaja längelmävedellä

Pyyntivälineinä meillä olivat sekä virvelit että mato-onget.

Ensimmäisenä tavoitteena oli kuha Eeron tuntemilta ottipaikoilta, mutta alkuun päästiin aakkosten ensimmäisestä kirjaimesta. Jarin vieheeseen iski nimittäin ahven, joka painoi mukavat 300 grammaa.

Kuhaa ei paikasta tullut, kovasta yrityksestä huolimatta, joten kalastajat suuntasivat kohti hauki- ja sorva-apajia Kanisaaren ruovikoihin. Haukipinna tuli jo menomatkalla, kun siiman päähän iski puolikiloinen peto.

Ruovikon kupeella käyttöön otettiin mato-onget eikä niiden tarvinnut lojua toimettomana. Lajikirjanpito täydentyi särjellä ja salakalla. Sorvia sen sijaan ei näkynyt, ja lopulta paikalta oli poistuttava ja lähdettävä etsimään kalaa muualta.

Ruokatauon aikana Jari laittoi pyyntiin pohjaongen ja kun sitä päästiin kokemaan, koukussa tempoili lahna. Kasassa oli siis jo viisi lajia.

ruohikko längelmävedellä

Näiden ruovikoiden reunoilla kalaelämää riitti.

Mutta sorva piti ainakin vielä saada, joten kaksikko suunnisti ruohikkoiseen lahdenpoukamaan. Sorvien suhteen sekin oli tyhjä paikka, mutta onneksi särkien seassa oli yksi pieni säyne, josta tuli laji numero kuusi.

Säyneen jälkeen tuli pitkä tulokseton jakso, jonka aikana kaksikko yritti tavoitella edelleen kuhaa ja sorvaa. Vasta Koulusaarten sokkeloissa tärppäsi. Muutaman ahvenen jälkeen koukussa tempoili sorva, päivän seitsemäs laji.

– Tässä vaiheessa potentiaalisimmaksi puutteeksemme arvioimme kuhan, mutta sitä emme onnistuneet jallittamaan. Sen sijaan kuhanpyynnin sivutuotteena saimme useita mukavan kokoisia ahvenia.

Kello oli jo pitkällä iltapäivän puolella, kun Eero ja Jari päättivät lopetella päivän, Mutta eihän sitä voinut ihan kokonaan lopettaa.

– Rannassa kokeilin vielä lirkkimistä pienellä morrilla rantakivien kolosista. Tavoitteena oli ennen muuta kivisimppu.

Päivän kahdeksas lajipinna roikkui käytännössä ilmassa, sillä kivisimppu putosi veteen aivan viime hetkillä.

– Kun morri jäi heti seuraavaan kivenkoloon ja hyttyspilvi ympärillä sen kuin sakeni, päätin luovuttaa.

Oikea vastaus kilpailukysymykseen eli kuinka monta lajia kaksikko saisi päivän aikana oli siis seitsemän. Moniko arvasi sen oikein?

No, todella moni! Vastauksia kilpailuun tuli tasan 199 kappaletta ja joukossa oli peräti 45 oikeaa vastausta. Etäarvonnassa onnetar suosi Juho Kokkoa Kangashäkistä. Kaikkien kilpailijoiden kesken arvottu palkinto meni puolestaan Kuopioon ja sen saa Ilkka Mustonen.

Onnea voittajille ja kaikille osallistuneille kiitos! Palaamme asiaan viikon päästä!

hauki längelmävedeltä

Hauki oli helppo tapaus tällä kerralla, vieheenä Calico Cat Fat.