Vuoden 2020 toukokuussa sekä alimman Åminneforsin että siitä seuraavan Billnäsin voimaloiden kylkiin avattiin kalaportaat. Niiden ansiosta vaelluskaloille avautui vesiväylä Billnäsistä liki 20 kilometrin päässä olevalle Peltokosken voimalapadolle.

Kun myös Peltokoskelle sekä reitin ylimmälle Mustionkosken voimaloille on kaavailtu kalateitä lähitulevaisuudessa, urkenee vaeltajille pääsy aina Lohjanjärvelle sekä sinne laskeville joille ja puroille asti.

Kalastajien lisäksi lohen ja taimenen paluuta odottaa kuumeisesti uhanalainen jokihelmisimpukka. Tämä laji tarvitsee lisääntyäkseen lohikaloja, joiden kiduksissa simpukan toukat loisivat ensimmäisen talvensa yli, pudottautuakseen keväällä pohjasoraikkoon kehittymään.

Lohi ei vapoja taivutellut, mutta muut kalat kyllä, ja välillä mukavastikin.

Artikkeli Tulevaisuuden lohijoella luettavissa Erän numerosta 6/2021 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla)