Eri kalalajeja voi metsästää maan- tai jopa maailmanlaajuisesti, mutta yksinkertaisimmillaan vaikkapa vain omalle mökkilaiturilleen keskittyen.

Tällöin tosin pinnamäärä ei kovin suureksi kohoa, mutta voi otollisimmissa paikoissa kymmenen lajin rajakin rikkoontua.

Seuraavassa arvauskilpailussa lähdemme kalakaverini Eero Peltosen kanssa lajikalastamaan Eeron kesämökille Kangasalan Vahderpäähän jonain päivänä viikonlopulla 11.-13.6.

Kysymys kuuluu, montako kalalajia onnistumme yhden päivän kuluessa pyytämään vapavälineillä?

Längelmäveden rannalla olevan mökin lähistöltä löytyy monenlaisia vesielementtejä alkaen kivikkorannoista ja matalista ruohikkolahdista jopa 20 metriin kurkottavaan syvänteeseen.

Käytettävissämme on airovoimalla liikkuva soutuvene, jota tulemme hyödyntämään kalastuksessamme sään salliessa.

kuha_längelmävesi

Kuha kuuluu vieheillä narrattaviin lajeihin, johon Länkyllä on hyvät mahdollisuudet.

Kymmenen lajia tähtäimessä

Koska kysymyksessä on lajikalastus, tärkein työväline siihen hommaan on mato-onki. Matoon nappaavat kaikki särjen sukuiset kalat, joita lajistossamme on parisenkymmentä.

Niistä tosin on Längelmävedestä teoreettisestikin tavoitettavissa vain osa, ja vielä pienempi joukko altistuu meidän onkiemme ulottuville.

Eero laskee, että särki, sorva, salakka, lahna ja pasuri olisivat hänen lähivesillään todennäköisimmät madonpurijat. Tuurilla lisäksi säyne saattaisi ilahduttaa meitä läsnäolollaan.

Särkikalojen ohella ”varmaa” matosaalista edustavat ahven ja ehkä kiiskikin.

Lirkkimistä eli pienten, rantakivien koloissa viihtyvien lajien pyyntiä Eero ei ole koskaan kokeillut.

Nyt aiomme tähänkin varautua mormyskavavoilla ja mikrokoukuilla. Tyypillisimmät sillä menetelmällä saatavat lajipisteet lienevät näillä vesillä kivisimppu ja mateen poikanen, ehkä myös kivennuoliainen.

Vielä olisi bongattava kaksi otusta ravintopyramidin yläosasta eli kuha ja hauki. Niiden narraamiseen käytämme virveliä ja vieheinä tietysti jigejä, lusikoita, lippoja sekä muita soveltuvia pyyntivälineitä.

Kuhassa hyväksymme pisteeksi myös alamittaisen yksilön.

Tästä kun ynnätään, niin hyvällä onnella voimme päästä kymmeneen lajiin tai vähän ylikin. Mutta jos sää kenkkuilee ja kalat käyttävät optiotaan olla syömättä mitään, voi tietysti jopa yhden lajipinnan saaminen teettää töitä.

Kalastukseen tulemme käyttämään aikaa kuitenkin reilusti, ainakin kahdeksan tuntia, ja pyrimme valitsemaan viikonlopusta sään puolesta otollisimman päivän. Yölirkkimistä emme aio kokeilla.

viehepalkinto

Parhaan arvaajan palkinto näyttää tällaiselta. Ottipelejä on hauen, kuhan, ahvenen ja monenlaisten muiden petojen pyyntiin.

Palkintopöytä katettu vieheillä

Palkinnoksi oikean lajimäärän arvannut saa viehetusinan, jossa on muun muassa Kuusamoa, Rapalaa, Stormia, Sebileä, Usamia ja Josaa. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinnon voittaja arvotaan niiden joukosta.

Arvontapalkinnoksi kaikkien vastanneiden paitsi arvauskisan voittajan kesken paketoimme viisi kovan luokan ottipeliä.

Vastausaikaa on torstain 10.6. loppuun saakka. Tiukkoja arvauksia!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.

arvontapalkinto

Arvontaonnettaren suosikki saa viiden ottivieheen lajitelman.