Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailu rantautui perjantaina Siuronkoskelle, jossa Jari ja Heikki yrittivät saada pinnan hapekkaalle puolelle kolme mahdollisimman isoa ja eri lajeja edustavaa kalaa.

Arvauskisassa oikea vastaus tulisi kolmen lajin suurimman yksilön yhteismitasta.

Kisäisäntä Tuiskusen raportin mukaan kevätaamu oli perjantaina utuinen ja viileähkö, kun kalastajat aloittivat päivän sessiota Siuronkoskella. Vesi oli sateiden vuoksi varsin korkealla ja vettä juoksutettiin voimalla koskeen.

– Myös ohijuoksutusuomassa vesi ryöppysi kuin tulva-aikaan konsanaan.

Tiedossa oli, että voimala- ja ohijuoksutusuoman väliköstä oli saatu kuhia, joten kolmen lajin metsästys aloitettiin siitä. Ensimmäinen kuha kävi maistelemassa Jarin jigiä jo muutaman heiton jälkeen. Ylös asti kuha ei suostunut tulemaan.

– Pari heittoa siitä eteenpäin ja jo tarttui, nimittäin 29-senttinen ahven.

Muutaman minuutin päästä Heikin vavassa tempoili 37-senttinen kuha, joka nosti lajien yhteismitan jo 66 senttiin.

44-senttinen hauenpuikkari jäi lopulta kisan pisimmäksi kalaksi.

Pikainen haukipinna

Paikka hiljeni nopeasti, mutta Jari onnistui tartuttamaan kohdasta kuhan, joka etäarvioitiin 42-45-senttiseksi. Mittauksiin kala ei suostunut, sillä se rimpuili itsensä irti koukusta aivan rantaviivalla.

– Kun muuta ei enää kuulunut, päätimme lähteä haukijahtiin kosken niska-alueelle.

Hauki oli koskella ns. helppo rasti, sillä niskan ruovikkopoukamasta tarttui vieheeseen nopeasti 44-senttinen puikkari. Tässä vaiheessa kolmen lajin yhteismitta oli 110 senttiä ja peliaikaa oli kulunut vasta vajaa tunti.

Mutta ei olisi kannattanut nuolaista. Kalojen ruokahalut loppuivat suurin piirtein siihen ja vaikeusaste lisääntyi huomattavasti.

– Saimme vielä jokusia tärppejä, joista yksi oli sellainen raivoriuhtaisu, että melkoisella varmuudella isohko toutain kävi vaappuani maistelemassa. Vaan ei tarttunut kiinni sekään.

Heikin 37-senttinen kuha oli ainoa ylös saakka suostunut lajinsa edustaja. Toki alamittainen vapautettiin mittauksen jälkeen.

Bonuksena kirjolohi

Hieman ennen kuuden tunnin uurastuksen päätöstä Heikki sai haaviin asti 40-senttisen kirjolohen, joten kaloista pienin (29 cm ahven) putosi pelistä pois.

– Näin ollen arvauskilpailun vastaus muodostui 44-senttisestä hauesta, 40-senttisestä kirjolohesta ja 37-senttisestä kuhasta. Nämä kun ynnätään yhteen, saadaan oikeaksi vastaukseksi 121 senttiä.

Mutta onnistuttiinko tulos laskemaan ja kuinka moni arvasi oikein? Vastauksia tuli peräti 181 kappaletta ja moni vastaus osui lähelle. Mutta täsmälleen oikea vastaus tuli kahdelta henkilöltä. Arvonnassa pidemmän korren veti Jussi Matilainen Turusta.

Kaikkien vastaajien kesken arvotun viehepalkinnon saa sen sijaan Anne Kaisla Kokemäeltä.

Onnea voittajille ja kaikilla kilpailuun osallistuneille iso kiitos!

29-senttisellä ahvenella alkoi senttikirjanpito.