Ensimmäisestä Kalamaratonista on tullut kuluneeksi toukokuussa 20 vuotta. Tämä koko vuorokauden kestävä lajikalastusjuhla järjestettiin tuolloin Helsingissä.

Myöhemmin kisakaupunkien joukkoon liittyivät Kotka, Turku ja Joensuu. Helsingissä ja Kotkassa käydään vuosittainen kilpailu edelleenkin.

Koronan vuoksi varsinaista juhlakilpailua ei tänä vuonna järjestetä, mutta tilalle on ideoitu kilpailu, jossa kisakaupunkien välillä käydään kutsukilpailu ensi viikonvaihteessa.

Kalamaratonin ideana on, että 2-3 kalastajan joukkueet yrittävät koukuttaa vapavälinein mahdollisimman monta eri kalalajia 24 tunnin aikana. Sallittuja välineitä ovat siis onki-, virveli-, pilkki- ja perhovapa. Jokainen saatu laji vaatii tuomariston tekemän tunnistuksen ja vahvistuksen.

Kilpailu synnytti Suomeen kokonaisen uuden harrastusmuodon, lajikalastuksen. Innokkaita fongareita löytyy ympäri maata.

Kalamaratonin lisäksi vuosittain järjestetään henkilökohtainen SM-kilpailu, ja erityinen vuosilajien virallinen listaus. Tällä hetkellä Suomen ennätys vuoden aikana saaduista eri lajeista on 57 lajia.

Lajikalastajan on tiedettävä, mitä pyytää, mistä pyytää, milloin pyytää ja miten pyytää. Samat säännöt eivät päde pikkuruiselle liejutokolle ja kymmenkiloiselle hauelle.

Vuosirekisteriä pitää Kalamaratonin järjestäjä Suomalaisen Kalastusmatkailun Edistämisseura SKES.

Kutsukilpailu voittajille

Kun varsinaisia kisoja ei toukokuussa voinut järjestää, SKES organisoi kutsukilpailun moninkertaisille voittajille eri kaupungeista.

Näin ensi lauantaina 29. toukokuuta klo 12.00 kisan aloittaa AC Delirium Helsingissä, Löysät Lahnat Turussa, Naputtajat mualimalla ja Team Saka Kotkassa sekä Lesnan Naputtajat Joensuussa.

Kaupunkien väliset ennätykset eivät ole samalla viivalla.

Helsingin tähänastinen Kalamaratonin ennätystulos on ollut 32 lajia. Joensuussa kisa on voitettu 18 lajilla. Siksi kutsukilpailussa joukkueiden tuloksissa huomioidaan yhteisesti sovitut tasaukset.

Samoin kisa-alueisiin on tullut joitakin pieniä muutoksia. Poikkeuksellisesti joukkueet ilmoittavat lajinsa tuomaristolle selkein valokuvin, eivätkä tuo saalistaan paikan päälle tarkistettavaksi.

Kilpailua voi seurata ajantasaisesti SKES:n facebooksivulla. Tapahtumasivu löytyy haulla ”Kalamaraton kutsukilpailu”. Luvassa on suoria striimejä kilpailijoilta, ja paljon muistoja vuosien varrelta.

Sunnuntaina klo 12.00 selviää, mikä kaupunki ja mikä joukkue vie voiton tässä kisassa.

SKES suunnittelee syksylle mahdollista juhlamaratonin esikisaa, josta ilmoitetaan myöhemmin.