Ensimmäinen koronavuosi osoitti jo, että retkeilykohteille ja kansallispuistoille on Suomessa tarvetta ja että kohteiden palveluille on kysyntää. Vuoden 2020 aikana pelkästään kansallispuistoissa kirjattiin yli 700 000 käyntiä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Sosiaalisessa mediassa pursuavan keskustelun perusteella kiinnostus retkeilyyn ja vaelluksiin tuntuu vain kasvavan. Ja koska yleinen tapa nykyisin on, että kohteista kysytään mieluummin kavereilta kuin etsitään tietoa itse, palstat täyttyvät ajoittain majoittumista ja tulentekoa koskevista kysymyksistä.

Mihin saa pystyttää teltan? Voiko tulet tehdä muualle kuin tulipaikoille?

Kaikki kansallispuistot löytyvät verkosta osoitteesta Luontoon.fi. ja sivuilta löytyvät myös ohjeet ja säännöt siitä, mikä alueella on sallittua, rajoitettua tai kiellettyä.

Leiriytyminen kielletty Torronsuolla

Leiriytyminen on sallittua lähes kaikissa kansallispuistoissa. Vain Torronsuon kansallispuistossa se on täysin kielletty.

Vaikka leiriytyminen on ns. tilapäistä oleskelua alueella ja kuuluu jokamiehenoikeuksiin, kansallispuistoissa leiriytymistä on rajoitettu, ainakin vähän. Yleensä tämä tarkoittaa, että leiriytyminen on sallittu kansallispuistoissa vain erikseen merkityillä tai huolletuilla telttapaikoilla, laavujen tai tulipaikkojen lähettyvillä.

Säännöstä on muutamia poikkeuksia, mutta poikkeukset sijaitsevat pohjoisessa. Esimerkiksi Lemmenjoen, Pallas-Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistoissa on erämaa- tai syrjävyöhykkeiksi nimettyjä osia, joilla leiriytyminen on vapaampaa.

Tulentekoa koskevat suurin piirtein samantyyppiset rajoitukset. Puistoissa, joissa on erämaa- ja syrjävyöhykkeitä, avotulen voi tehdä myös muualle kuin virallisille paikoille. Muissa kansallispuistoissa tulet saa tehdä vain rakennetuille nuotiopaikoille.

nuotiopaikka holma-saarijärven laavulla

Holma-Saarijärven laavulla Nuuksion kansallispuistossa oli viime syksynä väkeä, kun Metsähallituksen erätarkastaja ja eräpoliisit järjestivät alueella retkiratsian. Tällä paikalla asiat olivat kunnossa kalastuslupia myöten.

Sallittu välittömässä läheisyydessä?

Telttailua tai tulentekoa koskevat ohjeet eivät ole aina ihan täsmällisiä, mikä saattaa aiheuttaa lievää hämmennystä. Mitä tarkoittaa ohje, että ”leiriytyminen on sallittu autiotupien välittömässä läheisyydessä” tai vain ”läheisyydessä”?

Entä, jos telttailua koskeva ohje on vain suositus?

Metsähallituksen aluepäällikkö Raimo Itkosen mukaan esimerkiksi Etelä-Konnevedellä telttailua koskeva muotoilu (suositus) tarkoittaa, että telttailua ei ole kielletty muuallakaan pieniä liikkumis- ja rantautumisrajoitusosia lukuun ottamatta. Suosituksen avulla telttailu pyritään ohjaamaan taukopaikoille.

– Yleensä kävijät haluavatkin telttailla paikoissa, joissa voivat tehdä myös nuotion. Tulentekohan on Etelä-Konnevedellä sallittua vain osoitetuilla paikoilla.

Kuinka kaukana on liian kaukana, jos retkeilijöitä pyydetään pystyttämän telttansa laavun tai nuotiopaikan välittömään läheisyyteen tai läheisyyteen? Riittääkö näköyhteys?

– Ajatus lienee niin, että siinä voidaan hyödyntää taukopaikkojen infrastruktuuria, kuten nuotiopaikkoja tai käymälöitä, Itkonen pohtii.

Entä, jos säännöissä sallitaan vain tilapäinen leiriytyminen? Puhutaanko tunneista, yhdestä yöstä vai pidemmästä ajanjaksosta?

– Tilapäinen leiriytyminen viittaa jokamiehenoikeuksien määrittelyssä käytettyyn termiin. Usein sillä tarkoitetaan jotakuinkin viikonlopun mittaista leiriytymistä. Ihan tarkkaa aikarajaa sille ei ole, mutta nyrkkisääntönä voisi ehkä pitää 1-3 vuorokautta, Itkonen sanoo.

Kokosimme yhteen taulukkoon kaikkien kansallispuistojen telttailua ja tulentekoa koskevat ohjeet. Klikkaa kuva suuremmaksi!

telttailua ja nuotion tekemistä koskevia sääntöjä kansallispuistoissa

Vaikka telttailua ja tulentekoa koskevat säännökset ovat pääosin samanlaisia, pieniä erojakin löytyy.