Aurinko nousee Hankoniemen lintuasemalla. Aki Aintila on kiivennyt maaliskuusta lähtien lähes joka aamu neuvostosotilaiden aikanaan rakentamaan havainnointibunkkeriin.

Lintujen muuttohavainnointi manner-Suomen eteläisemmässä kärjessä Helsingin Lintutieteellisen Seuran, Tringan, lintuasemalla jatkuu kesäkuun puoleen väliin.

– Aina vaan aamut menevät aikaisemmiksi ja univelka kasvaa. Lintujen muuton seuranta on minusta vain niin huikeaa, että en malta nukkua. Toukokuun alussa täällä voi nähdä yli sata lintulajia päivässä, Aintila sanoo.

Hyötyä tieteelle

Biologiksi valmistuneelle Aintilalle lintuharrastuksessa tärkeää on myös sen tuottama hyöty tieteelle.

Opiskeluajoista lähtien hän on osallistunut kantojen laskemiseen ja havaintoaineistojen tekemiseen muiden alan harrastajien kanssa Suomessa ja myös ulkomailla.

Tringan lintuasemalla on vuodesta 1979 lähtien kerätty vapaaehtoisten voimin aineistoa lintujen muutoista ja esiintymisestä. Aineistoa käytetään muun muassa ilmastonmuutosten vaikutusten tutkimiseen.

Susanna Särkän artikkeli Aki Aintilasta ja hänen reppunsa sisällöstä Erän numerossa 5/2021 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla)

hankoniemen lintuasema

Hankoniemen lintuasemalla on kerätty vuodesta 1979 aineistoa lintujen muutosta ja esiintymisestä.