Retkikeittiöön tarvittava jauheliha on helppoa kuivata itse. Hyötykasvikuivuriakaan ei välttämättä tarvita, vaan homma hoituu kotiuunissa.

Ohjeita erilaisten ruoka-ainesten kuivaamiseen on verkko täynnä. Yleisohjeita löytyy esimerkiksi Metsähallituksen retkikohteita ja kansallispuistoja esittelevältä sivustolta Luontoon.fi.

Lihan kuivaamiseen sivusto suosittelee lihaa, joka on vähärasvaista, sillä rasva ei kuivu ja pilaantuu helposti. Kuivattavaksi sopii esimerkiksi naudan-, hirven-, peuran-, poron- ja siipikarjan liha.

Ohjeen mukaan liha kannattaa kuivattaa mahdollisimman tuoreena. Säilyvyys paranee, jos lihan suolaa ennen kuivaamista. Mutta pystyykö lihaa maustamaan muuten.

Retkinikkari Joppe Ranta näyttää videolla, miten homman voi tehdä.

Pitääkö lihan olla täysin kuivaa?

Näin Ranta opastaa:

”Ensin on vain päätettävä miten pitkään kuivattua lihaa aikoo säilyttää. Vaelluksille riittää yleensä parin viikon säilyvyys, joten lihankaan ei tarvitse olla täysin kuivaa.

Kuivaukseen kannattaa valita vähärasvaista lihaa. Itse otan ensiksi paistinpannulla lihan pintaan kevyen rusketuksen ja samalla sekoitan mausteet. Sekaan laitan sipulia, valkosipulia ja soijaa.

Lihan viritän tiivisreikäiselle ritilälle uuniin ja sen alle uunipellin valuvaa rasvaa varten. Uuniin maksimissaan 50 asteen lämpö.

Liha ei saa päästä kypsymään, joten lämpö ei saa olla korkeampi, mieluiten jopa matalampi. Lihaa kuivatan vuorokauden verran, välillä pöyhien.

Valmiin satsin ajan tehosekoittimessa jauhoksi ja pakkaan vakuumikoneella aterian kokoisiin annospusseihin.”

Kuivatusta jauhelihasta tehtyä ruokaa pääsee maistamaan retkinikkari Joppe Rannan artikkelissa ”Pataruokaa pöytään” on Erän numerossa 5/2021 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla)

tehosekoitin_jauheliha

Kuivatun jauhelihan voi jauhaa tehosekoittimella vielä pienempään muotoon.