Jarin kanssa kalassa -kilpailussa juhlittiin vappua Tampereen eteläpuolella sijaitsevalla Jalannilla, jossa oli tavoitteena saada mahdollisimman painava hauki. Tämä niin sanotusti varauksella, sillä jos haukia ei tulisi, vastaukseksi kelpasivat muutkin lajit.

Päivä Jalannilla alkoi perjantaiaamuna kell0 9.30 tietämissä. Mittari oli vielä tässä vaiheessa nollan tuntumassa, sillä yöllä oli ollut pakkasta. Koska järvellä puhalteli navakka länsituuli, pilkkihaalari todettiin täsmälleen oikeaksi asusteeksi edelleen.

soutaja_jalanti

Jussi joutui hoitamaan perämoottorin virkaa tällä kerralla.

No, ainakin se oli passeli asuste Jarille, joka sai tähyillä taivaanrantaa toisin kuin Jussi, joka joutui hikoilemaan soutajana. Se ei ollut alunperin tarkoitus. Tarkoitus oli ollut ajaa moottorilla, mutta se oli sanonut sopimuksen irti.

Perämoottori oli sylkäissyt öljyt pihalle, joten kulkuneuvoa kuljetettiin lihasvoimin.

– Olikin luonnollista, että yritimme etsiytyä tuulelta mahdollisimman suojaisiin järven sopukoihin, sillä Päijän-vene ei ole kaikkein kevyimpiä soudettavia. Hyviä paikkoja onneksi löytyi kilometrin parin säteeltä.

Jarin raportin mukaan ensimmäiseen kolmeen tuntiin ei tapahtunut yhtään mitään.

– Vaikka kalastimme ruovikoiden reunamia, potentiaalisia kutulahtia ja vaikka minkälaisia hauelle haiskahtavia rantaputamia, emme nähneet hauista loiskahdustakaan. Itse asiassa emme havainneet minkäänlaista vedenalaista elämää, ei edes pikkukalojen tuikkeja. Edes ”ainavarmat” mikrojigit eivät antaneet saalista.

Puolen päivän tietämissä sää oli jo lämmennyt ja aurinko paistoi. Se taas sai liikkeelle kalat. Pikkukalat pintoivat siellä täällä.

– Olimme vaihtaneet heittämisen soutu-uisteluun ja etenimme erästä matalahkoa ränniä pitkin, kun Jussin kelta-vihreään HK Varmaan jysäytti kala. Lyhyen väännön jälkeen tulokas paljastui nätiksi kuhaksi, joka punnitutti itsensä 1,33-kiloiseksi.

Viisareiden pyörähdettyä kymmenen minuuttia illan suuntaan, samaa vaappua vietiin taas. Siiman päässä tempoili 2,45-kiloinen kuha.

Pitemmän hiljaisen tauon jälkeen myös Tuiskusen Purhu-vaapun kimpussa hääri kuha, mutta se osoittautui 40-senttiseksi eli kaksi senttiä alle lakisääteisen alamitan.

Alamittaiseen kuhaan loppuivat myös päivän tapahtumat. Tuiskusen mukaan yksikään hauki ei viiden tunnin mittaisella reissulla näyttäytynyt, joten arvauskilpailun vastaus päivän suurimmasta kalasta saatiin kuhista eli siitä suuremmasta, 2,45-kiloisesta.

Onnistuiko kukaan arvaamaan oikein? Vastauksia tuli vajaa yhdeksnäkymmentä kappaletta ja moni osui lähelle. Joukossa oli kuitenkin vain yksi täsmälleen oikea vastaus, jonka löi pöytään Jyri Juomoja Akaalta. Akaalle lähtee paketti, jossa on ottivieheitä täysi tusina.

Kaikkien vastaajien kesken arvoimme viihen vieheen paketin, jonka saa tällä kertaa Ritva Luomi Siilinjärveltä.

Onnea voittajille ja kaikille osallistuneille iso kiitos!

jalanti_kaislikko

Luulisi haukien tällaisissa ruovikoissa viihtyvän, mutta ainakaan meidän vieheemme eivät niitä kiinnostaneet.