Järvet alkavat vapautua jäistään Pirkanmaankin leveysasteilla ja veneilykausi pärähtää käyntiin. Kaislikoissa kuhisee, kun kevätkutuiset kalalajit laskevat uuden sukupolvensa kehittymään nopeasti lämpiäviin rantavesiin.

Myös vapakalastaja löytää nyt tapahtumia siimansa päähän, vaikkei kevätsesongin alkusuora välttämättä kaikkein helpointa pyyntiaikaa olekaan. Vaatii hieman pelisilmää mistä kalastaa, millä ja miten.

Kylmässä vedessä kalat ovat vielä kankeita, joten verkkainen uitto pohjan tuntumassa toimii parhaiten. Käytä herkkäuintisia vieheitä, jotka heräävät henkiin hitaassakin vauhdissa.

Pyri etsimään paikkoja, missä vesi on lämmennyt ympäristöään enemmän. Näitä ovat esimerkiksi tuulen alapuoliset rannat sekä suojaisat, auringon hellimät lahdenpoukamat.

kalastaja_vene

Jussi odottelee tärppiä, joka on kyllä näissä maisemissa aika todennäköinen.

Jalannin kala-apajille

Meidän seuraava kalastuskohteemme on Akaan kunnan alueella lainehtiva Jalanti.

Järvi on reilun kuuden kilometrin pituinen ja parhaimmillaan parin levyinen savisamea allas, joka tunnetaan varsin kelvollisena kalavetenä. Muun muassa kuha, hauki, ahven ja toutain viihtyvät siellä, suurinakin yksilöinä.

Syvyyssuhteiltaan Jalanti on tasaisen matala. Retkikartta.fi kertoo suurimmiksi syvyyksiksi 5,0 metriä, mutta jos tarkkoja ollaan, järven keskellä olevan Koivusaaren pohjoispuolelta löytyy pieni potero, jossa vieheen saa vajoamaan yli kuuteenkin metriin.

Jalannin vesihuollosta vastaa Tarpianjoki, joka laskee Vanajaveden ja Lempäälän Pyhäjärven väliseen pikkuselkien helminauhaan. Matkalle mahtuu muun muassa Haihunkosken koskikalastusalue.

Suurimman hauen paino?

Lähdemme kalakaverini Jussin kanssa valloittamaan Jalantia jonain päivänä vappuviikonloppuna 30.4.-2.5. ja kysymme, paljonko painaa suurin saamamme hauki tuolla reissulla?

Jos haukea ei tule saaliiksi, muutkin kalalajit kelpaavat punnitukseen. Paino pyöristetään lähimpään 50 grammaan.

Kalastuksessa käytämme venettä, jolla toivottavasti tuuliolosuhteiden salliessa pääsemme haarukoimaan ottipaikkoja tehokkaasti.

Jalannilla on mahdollisuus useampikiloisiinkin haukiin, mutta kuten aina, kilon pulikat lienevät todennäköisintä antia.

viehe_palkinto

Parhaan arvaajan palkinto näyttää tältä.

Tusina viehettä + arvontapalkinto

viehe_palkinto

Arvontaonnettaren suosikki saa tällaisen viehesetin.

Paras arvaaja palkitaan tälläkin kerralla viehetusinalla, jossa on mielenkiintoisia kalanpettimiä muun muassa Rapalalta, Stormilta, Daiwalta, Savage Gearilta, Josalta ja Salmolta. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan.

Lisäksi jokainen vastauksensa lähettänyt osallistuu arvontaan, jossa onnettaren suosikki saa postilaatikkoonsa viiden ottivieheen paketin.

Arvauksia voi lähettää torstain 29.4. viime sekunneille saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postitusta varten!