Eipä tiennyt venäläinen kemisti Aleksander Butlerov vuonna 1859, että hänen keksimäänsä heksamiinia, jota syntyi formaldehydin ja ammoniakin reaktiossa, voitaisiin käyttää retkiruokien tekemiseen herran vuonna 2021.

Vaan eipä ollut hajua aiheesta Baden-Württembergin Murrhardtissakaan, kun yrittäjän ja keksijän Erich Schummin kehittämät ja kuivapolttoaineeseen perustuvat Esbitit esiteltiin maailmalle vuonna 1936.

Entisissä itäblokin maissa on käytössä vastaavia polttoainepaloja, mutta niissä tableteista on käytetty nimitystä kuiva alkoholi tai kuivasprii.

Esbitin kaltaisissa polttoainepaloissa hyvä puoli on, että ne palavat savuttomasti ja niissä on korkea energiatiheys. Eikä niistä muodostu palamisen aikana nestettä tai tuhkaa.

Kannattaa vähän varoa

Heksamiini ei ole polttoaineena aivan vaaraton aine. Kaikki Esbitin kanssa tekemisissä olleet ovat varmaan huomanneet, että ”sokeripaloista” irtoaa voimakas haju.

Verkosta heksamiinille löytyy myös kemikaalikortti, jonka mukaan aineesta vapautuu sen palaessa ärsyttäviä tai myrkyllisiä huuruja tai kaasuja. Tarjolla on kaasujen kauhukabinetti formaldehydin, ammoniakin, syaanivedyn ja typen oksidien muodossa.

Hienojakoiset hiukkaset muodostavat kortin mukaan ilmassa myös räjähtäviä seoksia.

Heksamiinihöyryt aiheuttavat yskää, ihon ja silmien punoitusta ja kipua. Ainetta ei kannata niellä, sillä heksamiinista aiheutuu vatsakipua, pahoinvointia ja oksentelua.

Eli Esbitin käyttäjän kannattaa sijoittua vähintään ulkoilmaan ja paikalle, josta tuuli vie ylimääräiset höyryt muualle kuin hengityksen suuntaan.

Tuotekehitystä tapahtuu yhä

Vaikka Esbit-keitint ja kuivapolttoainepalat on keksitty lähes sata vuotta sitten, tuotteet eivät ole poistuneet markkinoilta. Voisimme melkein veikata, että heksamiinivirityksen keksineet saksalaiset hämmästyisivät, jos tipahtaisivat menneisyydestä Esbitin nykyisten valikoimien äärelle.

Esbitin nimellä myydään ruostumattomasta teräksestä valmistettuja juomapulloja, titaanista valmistettuja lusikoita ja haarukoita, erilaisia keitinsettejä ja keittimiä, retkimukeja, heiiligrillejä ja ruokatermoksia.

Ja tietysti myös kiinteitä polttoainetabletteja ja liesiä.

Niin mitä? Kysyttekö, että mitä nimi ”Esbit” tarkoittaa? Esbit on lyhenne sanoista ”Erich Schumm Brennstoff in Tablettenform” eli suoraan suomennettuna Erich Schummin polttoainetta tabletin muodossa.

esbit_kuivasprii

Retkinikkari Ranta valmistaa hieman isomman kuivaspriikeittimen kanssa ruokaa Erän numerossa 4/2021.

Retkinikkari Joppe Rannan artikkeli ”Maittavaa makkarasta” on Erän numerossa 4/2021 (juttu avautuu vain tilaajatunnuksella, viimeistään 14.4.2021).

PS. Täältä voi kurkistaa, millä tavalla Esbitiä markkinoitiin 1950-1960-luvuilla. Sivulta löytyy myös vanhempia tuotteita.