Elämme huhtikuun alkupuoliskoa, joka on kalastuksen kannalta hieman hankala ajankohta ainakin eteläisessä järvi-Suomessa.

Jäät ovat siinä kunnossa, ettei niiden päälle kannata enää lähteä urheilemaan, mutta toisaalta ne estävät myös veneilyn ja rantakalastuksenkin.

Toki Suomi on pitkä maa, joten tarpeeksi pohjoiseen kun menee, löytää yhä loistavia pilkkijäitä jalkojensa alle. Ja toisaalta etelärannikolla pääsee jo veneilemään ja heittokalastamaan avovesistä.

Tampereen korkeudella olemme kuitenkin tuossa hankalassa vaiheessa. Jos siis haluaa virveliä heiluttaa, joutuu etsimään kalastuspaikkansa koskilta.

Osassa koskikohteista istutukset ovat jo käynnistyneet, mikä omalta osaltaan parantaa saalisodotuksia. Toisaalta hetki hetkeltä lähestyy myös se aika, kun erinäiset ”luonnonkalat” aloittavat vaelluksensa virtoihin joko kuteakseen, syödäkseen tai molempia.

herralankoski_kalastaja

Vuosi sitten Herralankoskella näytti tältä. Nyt on maisema hiukan muuttunut kuvan vasemmassa reunassa.

Haussa Kuokkalan suurin kala

Meidän seuraava arvauskisanäyttämömme sijoittuu Lempäälään ja Kuokkalankoskille. Tuttu paikka monista aiemmistakin arvauskilpailuista.

Myös Kuokkalassa kirjolohi-istutuksia on tälle kaudelle jo tehty, minkä lisäksi näihin aikoihin aletaan odotella muun muassa ahventen, kuhien ja toutainten esiinmarssia.

Kuokkalankoskien suosituimmalla koskella, Herralankoskella, kausi käynnistyy hiukan uudenlaisissa tunnelmissa.

Koskelle on tehty kalataloudellista kunnostusta sekä väylä melojille, ja varsinkin itäranta on saanut kaivinkoneella huomattavasti lisää syvyyttä. Aika näyttää, kuinka kalat muutoksiin suhtautuvat. Kalastajat ainakin joutuvat opiskelemaan uusia ottipaikkoja.

Niitä lähden minäkin kalakaverini Heikin kanssa jonain päivänä välillä 16.-18.4. opiskelemaan. Samalla arvuuttelemme, paljonko painaa suurin saamamme kala, kun käytämme kalastukseen aikaa noin neljä tuntia?

Oikein osumisen helpottamiseksi kalan paino pyöristetään lähimpään 50 grammaan. Alamittaista/pois päästettävää kalaa eli lähinnä kuhaa tai taimenta ei punnitukseen hyväksytä.

Spekulointia

Kuokkalankosket tunnetaan etenkin suurista, jopa yli kuusikiloisista toutaimista, joiden paras pyyntiaika ei tosin ole aivan vielä. Toki pieni mahdollisuus kunnon toutaintärppiin on jo olemassa.

Huomattavasti todennäköisempää on tavoittaa ahven tai hauki, vaikka niidenkin huippuhetki odottaa vielä tuonnempana. Ahvenissa eivät 300-500-grammaiset ole osaavaan aikaan harvinaisia, ja hauki nyt voi painaa ”mitä vaan”, todennäköisimmin toki plusmiinus kilon.

Myös kuha on Kuokkalan vakiosaalis, vaikkei senkään sesonki ole vielä.

Entäpä kirjolohi? Riippuu toki hieman istutuksen ajoittumisesta, kuinka todennäköisesti kirre siiman päässä räpistelee.

Itselläni ei ole tietoa istutusaikatauluista, mutta kun edellinen satsi vapautettiin pääsiäisenä, tuskin uutta kuormaa tuodaan vielä. Vanhoja lohia virroissa toki riittää, mutta helppoja narrattavia ne eivät ole.

Ja jos kalastuspäivälle sattuu esimerkiksi kova kevättulva, joka samentaa veden kurapuuroksi, voi nolla-arvaajakin olla vahvoilla. Toki teemme taas parhaamme, että edes jotain saisimme puntarille.

palkinto_vieheet

Tusina ottipeliä lähtee onnekkaimmalle arvaajalle.

Tusina ottipeliä

Onnekkain arvaaja pääsee tälläkin kerralla nauttimaan tusinan vieheen palkinnosta, joukossa muun muassa Rapalaa, Nils Masteria, Kuusamoa, Aavetta, Topia, Blue Foxia, Laxmania ja Santkaria.

arvonta_palkinto

Kaikkien kesken arvotaan tämä viehesetti.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, arpa valitsee voittajan niiden joukosta.

Kaikkien vastauksen lähettäneiden kesken arvomme lisäksi viehepaketin, jossa on viisi kuumaa ottipeliä kesän koitoksiin.

Arvauksia otamme vastaan torstain 15.4. loppusekunneille saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.