Kyykäärmeet heräävät talvihorroksestaan pääsiäisen tienoolla. Ensimmäiset käärmehavainnot kirjataan jo hangilta, mutta todellinen sesonki käynnistyy auringon sulattaessa pälviä etelä- ja länsirinteiden lämpimimmille paikoille.

Ensimmäisenä lämpöä tankkaamaan kiirehtivät koiraat, jotka pyrkivät karistamaan talven elimistöstään muutamassa viikossa. Lämpöä tarvitaan myös siittiöiden kehittymiseen. Kylmänkankealta käärmeeltä ei seuraavan sukupolven varmistaminen onnistu.

Kyykäärmeet taistelevat tilasta

Kyykäärmeet viettävät talven sulassa sovussa yhteispesässä, mutta kevään tullen koiraat taistelevat parhaista reviireistä. Ennen lisääntymiskauden käynnistävää mittelöä koiraat kuitenkin sietävät toisiaan lähituntumalla jopa kasaksi asti, sillä läheisyys tarkoittaa myös lämpöä.

Kyyt hyödyntävät joukkovoimaa lämmitellessään varsinkin viileällä kelillä. Paahteisena päivänä riittää aurikoinen ja tuuleton paikka sekä kylkien levittäminen lämmitettävän pinnan maksimoimiseksi.

Naaraiden aktivoituessa huhtikuun puolella koittaa lisääntymisaika. Kun sukua on jatkettu, ehtivät koiraat vihdoin ajattelemaan myös ruokaa. Kerta on ensimmäinen syksyllä alkaneen paaston jälkeen.

Lue myös: Jäätelön syönti lisää kyyhavaintoja