Siian onginta on suosittu kevätharrastus varsinkin etelä- ja lounaisrannikolla, mutta kyllä siihen lajiin löytyy mahdollisuuksia myös Pohjanlahden varrelta.

Siikakausi alkaa, kun jäät väistyvät avoveden tieltä. Ensimmäiseksi niin tapahtuu virtaavissa salmissa, joten hätäisimmät pääsevät lajia kokeilemaan jo silloin kun monet muut vielä kulkevat pilkillä.

Parhaimmillaan siika-aika on kuitenkin yleensä huhtikuun tienoilla, kun jo laajemmat merialueet ovat vapautuneet jääkahleistaan.

Hyviä onkipaikkoja ovat loivahkosti syvenevät hiekka-kivikkopohjat, jossa vettä on useimmiten noin 2-5 metriä. Virtauskin on eduksi.

siika_kalastus

Hyvän päivän sattuessa voi saaliskertymä olla huomattava.

Siikataktiikkaa

Onkiminen tapahtuu kevyehköä, mieluiten herkkäkärkistä virvelivapaa käyttäen. Siiman päähän viritetään tässä järjestyksessä 10-30-grammainen liukupaino, stopparina toimiva leikari, 0,5-1-metrinen tapsisiima sekä pienehkö yksihaarakoukku, johon pujotetaan pirteä mato.

Pyydys heitetään pelipaikalle ja onki asetetaan rannalle pystyyn kivenkoloa tai vaikkapa haarakeppiä apuna käyttäen.

Kun vavan kärki alkaa heilua, tiedetään siian tai jonkin muun kalan maistelevan syöttiä. Odotetaan hetki ennen vastaiskua ja kelataan kala ylös. Usein koukku töröttää syvällä siian kurkussa eikä karkaamisvaaraa juuri ole.

Tammisaareen siikaongelle

Pääsiäisviikonloppuna tarkoituksemme on lähteä jonain päivänä Tammisaareen siikaongelle.

Paikka on meille tuttu ja saalista sieltä on tullut yleensä kohtalaisesti, parhaimmillaan kolmeen mieheen ja kolmeen vapaan 37 kappaletta päivässä. Toisaalta huonoimmillaan saalis on jäänyt vain muutamaan, eikä toki nollareissukaan ole koskaan poissuljettu mahdollisuus.

Arvauskilpailumme kysymys kuuluu, kuinka monta siikaa kolmehenkinen tiimimme saa Tammisaaren vesiltä päivän aikana? Kalastukseen käytämme olosuhteiden salliessa vähintään kuusi tuntia.

Pyynnissä pidämme kukin yhtä vapaa, mikä onkin kalastonhoitomaksun turvin ongittaessa suurin sallittu vapamäärä. Käytettävissämme on myös vene, jolla pääsee vähemmän kalastetuille siikapaikoille.

viehe_palkinto

Mitähän kaloja näillä voisi saada? Arvauskilpailun voittaja pääsee kokeilemaan.

Vieheitä jaossa

Palkinnoksi paras arvaaja saa tusinan vieheitä, mukana muun muassa Rapalaa, Stormia, Daiwaa, Kopsua ja Forellia sekä sokerina pohjalla Savage Gearin hiirivaappu. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan.

viehe_palkinto

Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan tämä viehesetti.

Lisäksi jokainen arvauksensa lähettänyt osallistuu arvontaan, jossa palkintona on viiden kovan ottivieheen satsi kesän kalastusrientoihin.

Tästä kierroksesta alkaa myös uuden pääpalkinnon metsästys. Hulppean 50 viehettä sisältävän lajitelman saa omakseen, kun onnistuu vastaamaan kolmesti oikein eri arvauskilpailuissa. Vanhat tulokset nollautuvat ja kaikki aloittavat puhtaalta päydältä.

Arvauksia otamme vastaan aprillipäivän eli 1.4. loppusekunneille saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään perinteiseen tapaan yhteystietoja vain palkinnon postittamista varten.