Norjan ehdotuksen mukaan täyskielto koskisi Tenon rajajokialuetta.

Lisäksi Norjan ilmasto- ja ympäristöministeriö kieltää kalastuksen Norjan puoleisissa sivujoissa ja joen alajuoksulla. Norjan ympäristövirasto on myös lähettänyt lausunnolle ehdotuksen Tenon lohen kalastuksen kieltämiseksi Tenovuonossa ja Norjan ulkorannikolla neljän kunnan alueella (Nordkapp, Lebesby, Gamvik ja Berlevåg).

Alueellisesti esitys sisältää käytännössä koko sen alueen, jossa Tenon lohta saadaan nykyisin saaliiksi. Muun kalan pyynti säilyisi pääosin ennallaan.

Suomi muodostaa kantansa ja vastaa Norjan ehdotukseen tämän ja ensi viikon aikana. Ehdotusta on käsitelty Tenon lohikantojen hoitotyöryhmän ja Tenon kalastussäännön neuvotteluvaltuuskunnan kanssa ja siitä tullaan neuvottelemaan myös Saamelaiskäräjien kanssa.

Ensi vuoden kalastusmääräykset lähetetään vielä myös lausuntokierrokselle. Päätös kauden 2021 rajoituksista pyritään saamaan voimaan 1. toukokuuta mennessä.

Suomen ja Norjan neuvottelut Tenojoen kalastusrajoituksista ovat viivästyneet tuoreiden tietojen vuoksi, joiden mukaan Tenon lohikantojen tila on heikentynyt nopeasti muutaman viime vuoden aikana.

Kaikuluotaustulosten perusteella Tenoon nousi viime kesänä kutemaan vain reilut 14 000 lohta. Tämä on alle puolet vuoden 2018 lohimäärästä, joka ei sekään ollut kovin korkea.

Norjan ja Suomen ministerit neuvottelivat Tenon lohikantojen tilanteesta 26. helmikuuta. Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan Suomi on korostanut neuvotteluissa Norjan kanssa, että lohikantoja turvaavia toimia on tehtävä koko lohen elinkierron alueella joelta merelle.

Rajoitusten on oltava Lepän mukaan myös tasapuolisia Suomen ja Norjan ja eri kalastajaryhmien välillä.

– Tästä näkökulmasta suhtaudumme Norjan esitykseen erittäin vakavasti, Leppä toteaa maa- ja metsätalousministeriön lähettämässä tiedotteessa.