Sisäministeriö antoi ensimmäimsen kerran liputussuosituksen Suomen luonnon päivälle Suomi 100 -juhlavuonna 2017. Siitä lähtien suomalaiset ovat liputtaneet luonnolle jokaisena vuonna.

Kalenteriin päivä merkittiin ensimmäisen kerran vuonna 2020, mutta tuolloin vielä ilman lipunkuvaa, koska päivän liputus ei ollut vakiintunutta.

Suomen luonnon päivää on vietetty vuodesta 2013. Suomi on ensimmäinen valtio, joka alkoi liputtaa luontonsa kunniaksi.

Suomalaiset innostuivat liputtamisesta luonnon juhlapäivänä, mikä edisti sitä, että päivä vakiintui osaksi suomalaisten juhlapäivien perinnettä. Suomen luonnon päivän tarkoituksena on muistuttaa suomalaisen luonnon tuomasta ilosta ja sen hyvinvointia edistävästä vaikutuksesta.

Suomalaiset ovat neljän vuoden ajan liputtaneet innokkaasti luonnolle. Sen lisäksi, että lippuja on vedetty salkoon perinteiseen tapaan, suomalaiset ovat koristelleet Suomen luonnon päivän juhlaruokia ja retkireppuja pikkulipuin, maalanneet Suomen lipun kuvia kasvovärein sekä liputtaneet virtuaalisesti tunnuksella #liputanluonnolle.

– Suomalaisten into liputtaa luonnolle on ollut ratkaisevan tärkeää siinä, että päivä saadaan vakiintuneeksi liputuspäiväksi almanakkaan. Liputuspäivän asema nostaa päivän arvostusta ja lisää luonnon oman juhlapäivän juhlavuutta, kertoo viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist Suomen luonnon päivän ohjausryhmästä.

Suomen luonnon päivän tapahtumia on ollut järjestämässä yli 100 organisaatiota järjestöistä ministeriöihin.

Suomen luonnon päivän koordinaattoreina toimivat Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen Luontopalvelut, Suomen Latu, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto ja Yleisradio.