Inarijärvessä verkkoon uinut muikku oli 39,9 senttiä pitkä ja se päätyi tutkittavaksi Luonnonvarakeskuksen Inarin toimipisteeseen.

Tutkija Erno Salonen määritti muikun iäksi vain yhdeksän vuotta, joten se oli harvinaisen nopeakasvuinen.

Vanhimmat Inarijärvestä saadut muikut ovat olleet 13-vuotiaita, mutta pienikokoisempia kuin uusi ennätys.

Näin suurikokoinen muikku on mahdollista sekoittaa lähisukuiseen siikaan. Muikun alaleuka on kuitenkin yläleukaa pidempi. Siialla tilanne on päinvastoin.

Edellinen Suomen ennätysmuikku pyydystettiin myös Inarijärveltä.

Myös edellinen ennätysmuikku pyydystettiin verkolla Inarijärvestä. 568-grammainen kala ilmoitettiin ennätyskalarekisteriin, kuten myös Erän Suomen Suurin Kala -kilpailuun vuonna 2004.

Erän kalakisassa muikun painoksi hyväksyttiin pyydystäjän tekemä digitaalivaa’an punnitus.

Mutta kun kala pistettiin pakastimeen ja punnittiin Inarin Siwassa pari kuukautta myöhemmin, muikun paino oli pudonnut 18 grammalla.

Pakastetun kalan paino kelpasi ennätyskalarekisterille, sillä punnitus oli tehty ns. virallisella vaa’alla.

Muikun lisäksi Suomen ennätyskalarekisteriin hyväksyttiin ennätyskalalautakunnan kokouksissa kaksi muuta Suomen ennätystä.

Makrilli on Suomen vesillä satunnainen harhailija. Valtameren lämpimässä ja suolaisemmassa vedessä elävää kalalajia tavataan Suomessa tavanomaisesti syksyllä. Suomenlahdella Kotkassa lokakuussa verkkoon uinut makrilli painoi 0,610 kg.

Suomenlahdella Hangon vesillä onkeen napannut vaskikala oli pituudeltaan 14,5 cm. Se sivuaa voimassa ollutta Suomen ennätystä Porvoon vesiltä vuodelta 2008.

Punnituksessa oltava tarkka

Ennätyskalalautakunta on pitänyt uutta 2000-luvun ennätyskalojen listaa yli 20 vuotta. SE-listalla on 80 kalalajia ja kuusi rapulajia.

Ennätyskokoisen kalan pyytäminen on haastavaa, koska listalla on jo monta kovaa tulosta.

Hyväksyttyjen ennätysten lisäksi lautakunnan käsiteltäväksi saapuu joka vuosi paljon isoja kaloja, jotka eivät kokonsa puolesta yllä suomenennätyksiksi tai eivät muista syistä tule hyväksytyiksi.

Ennätyskalan saatuaan on pidettävä pää kylmänä. Moni mahdollinen ennätys on kaatunut lautakunnassa puutteelliseen tai epämääräiseen ilmoitukseen.

Tavallisin hylkäyksen syy on se, että punnituksessa ei ole toimittu ohjeiden mukaan. Paras tapa on viedä kala lähimpään ruokakauppaan ja käyttää punnitukseen kaupan palvelutiskin vaakaa.

Punnituksen todistajiksi kannattaa pyytää kaupan henkilökuntaa. Kotoa mahdollisesti löytyvä vanha talousvaaka tai kalastajan kädessä heiluva digivaaka eivät kuulu hyväksyttyihin Suomen ennätyskalan punnitusvälineisiin.

Ennätyssärki oli 17-vuotias

Viime vuonna uusien ennätyskalojen joukkoon nousi 1,42 kg painoinen särki.

Ennätyskalalautakunnan jäsen Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Sami Vesala on selvittänyt särjen iäksi 17 vuotta.

Naarassärki oli kasvanut hyvin vielä varttuneemmallakin iällä ja oli pulskassa kunnossa ja täynnä mätiä.