Aikuisen normaali nestatarve on noin 2,5 litraa vuorokaudessa. Määrästä litran verran tulee ruoasta ja noin 1,5 litraa juomalla.

Kuuma ilma ja raskas liikunta lisäävät nestetarvetta ja varsinkin vaelluksella päivittäinen tarve voi nousta isoksi. Nestettä pitäisi juoda ennen kuin tulee jano. Kun suu tuntuu kuivalta ja olo janoiselta, ruumis ilmoittaa jo nestehukasta.

Erityisen tärkeää juominen on talvella ja kylmällä kelillä. Veden sulattaminen lumesta on hankalaa ja hidasta, joten nestettä ei tule juoduksi riittävästi.

Tähän väliin pieni varoituksen sana. Älä koskaan ryhdy syömään lunta janoon, sillä olo vain pahenee, kun lumi kuivattaa limakalvot ja repii suupielet auki.

Pieniä annoksia

Jos alat sulattaa vettä lumesta, varaudu pitkään rupeamaan, sillä ihan helposti ei päivittäisi juoma-annosta synny. Senttimetristä lunta syntyy keskimäärin millin verran vettä.

Lumen sulattaminen vaatii paljon energiaa, joten jos aikoo sulattaa juomavetensä viikon retkellä lumesta, kannattaa varata mukaan riittävästi polttonestettä tai kaasua.

Mikäli retkellä on mukana kirves ja vastaan tulee mikä tahansa vesistö, kannattaa harkita avannon tekemistä. Astian kokoista reikää jäähän ei kannata paukuttaa, vaan hommaan riittää pienempikin aukko.

Vesi kannattaa myös aina keittää, sillä aukosta saattaa pulputa käyttöön vettä, joka on jalostettu suolistobakteereilla.

Heikki Viitasen artikkeli ”Kirveellä jään läpi” on Erän numerossa 3/2021

jää_kirves

Kattilalle kannattaa tehdä erääänlainen allas, jonka pohjaan puhkaistaan reikä, josta pulppuava vesi täyttää altaan.