Palokin Lohilammet käsittää kaksi lampea keskellä kulkevan Luostarintien kummallakin puolella.

Suurempi, noin kolmen hehtaarin allas on nimeltään Saunalampi, sitä puolet pienempi tunnetaan Hapatoslampena.

Yleisesti puhutaan myös Ylä- ja Alalammesta, Saunalampi kun on reilun koskenpyrskäyksen eli 1,7 metrin verran Hapatosta korkeammalla.

Lampien lähtöpuroja ei ole millään tavalla verkotettu. Periaatteessa kirjolohilla on vapaa pääsy vanhaa koskiuomaa alas. Tosin vaellusvietin yllättäessä kala saa varautua kivien raapimaan vatsaan ja kuivuvaan selkään, joten moni tuskin viitsii sille tielle lähteä.

Syvyyttä Saunalammessa on maksimissaan noin yhdeksän metriä ja Hapatoslammessa kuusi.

Molemmista lammista löytyy myös matalikkoja, jotka ovat ottipaikan maineessa. Vesi on suhteellisen kirkasta, vaikkakin näkösyvyys hieman vaihtelee olosuhteiden mukaan.

Palokin lohilammet
Sijainti: Heinävedellä Palokin kylässä osoitteessa Luostarintie 78.
Kalastuskausi: koko vuosi.
Luvat: 20 €/vrk (2 vapaa ja 3 lohikalan kiintiö), 12 €/6 h (1 vapa ja 1 lohikala), perhelupa 25 €/vrk (luvalla saa kalastaa vanhemmat ja kaikki perheen alle 15 v. lapset, 4 lohikalaa ja 2 vapaa jokaisella). Lupa maksetaan Palokin Kalastuskerhon tilille: FI03 5048 4720 0032 71
Palvelut: Alueella on laavuja, tulipaikkoja, laitureita, matkailuautoille sähköpistokepaikkoja, vaatimatonta majoitusta kesäaikaan. Ronttopuiston Saurus-kahvila auki kesäaikaan. Kahvilassa myös Palokin sahamuseo sekä Palokinkoskien valokuvanäyttely, lisäksi kelluntarengasvuokraus.
Lisätiedot: Ossi Piironen, 0400 377 701

Jari Tuiskusen artikkeli ”Palokin isot ja vaikeat” Erän numerossa 3/2021.

palokki_kirjolohilampi

Kaikki eivät Palokillakaan pääse saamapuolelle, sillä kirjolohi ei ole aina helppo pyydettävä, vaikka moni saattaa toisin luulla.