1990-luvulla moneen suomalaiseen kotiin hankittiin grilli, jolla sulatettiin juustokimpaleita. Sula juusto kaadettiin lautaselle lihan tai kasvisten seuraksi ja nauttiin kenties pyörryttävien juomien kera erilaisissa kokoonpanoissa.

2020-luvun vinkkelistä raclette ja raclettegrillit ovat retroa, eräänlaista nostalgiaa menneeseen. Kannattaa kuitenkin katsoa raclettegrllin yli vähän kauemmas, sillä raclette jos mikä edustaa perinteistä tapaa tehdä ruokaa leirinuotiolla.

Racletten historia yltää satojen vuosien taakse ja se mainitaan jo keskiaikaisissa kirjoituksissa sveitsiläisten talonpoikien nauttimana ravitsevana ateriana. Myös lehmäpaimenet ottivat mukaansa juustokiekon ja kun karja asettui yöksi paikalleen, paimenet sulattelivat nuotiolla juustoa leipiensä päälle.

Ja siitä tulee myös racletten nimi. Ranskalainen kantasana racler tarkoittaa raapimista tai kaapimista.

Retkinikkari Joppe Ranta hyppää videolla syvälle racletten juurille, kun hän virittää tulet risukeittimeen ja alkaa sulatella juustoa kauhassa.

Veikkaamme, että sveitsiläiset paimenet olisivat hyppineet ns. yläpystyä ainakin tunnin, jos he olisivat päässeet nauttimaan paahtojuustosta suomalaisessa pakkasessa.

Risukeittimellä raclettea on helppo tehdä yhdelle hengelle, vaikka videolla Jopen seurana aterialla onkin kaverina lapinkoira Hilla (jos kuvaajaa ei lasketa).

Retkikkari Rannan juttu ”Paahtojuustoa pakkasella” on Erän numerossa 3/2021. Jutussa esitellään tapa, jolla raclettea voi valmistaa nuotiolla vähän isommalle seurueelle.

raclette_retkeily

Risukeittimellä valmistaa helposti raclettea yhdelle, mutta Erän numerossa 3/2021 retkinikkari näyttää konstin, jolla raclettea saa koko seurueelle kerralla.