Kiiski on useimmille pilkkijöille pieni limainen kiusankappale, jolla ei ole mitään mahdollisuuksia päästä muiden kalojen joukkoon saalispussiin.

Valitettavan usein sen kohtaloksi koituu unohtuminen avannon reunalle haaskansyöjien ravinnoksi.

Tosiasiassa kiiski on ahvenen ja kuhan sukulaisena mitä herkullisin ruokakala, jonka hyötykäytön tärkeimmät rajoittimet tulikin jo edellä mainittua: Pieni koko ja limaisuus.

Jos ei anna näiden seikkojen haitata, voi kiiskistä askarrella mitä mainioimman aterian, vaikkapa kiiskikeiton.

kiiski_mäti

Siinä sitä on, kiisken arvokasta mätiä.

Liesjärven kiiskiapajille

Kalakaverini Eero Peltonen on kalakulinaristi, joka kehuu kiisken hienojakoista mätiä erityiseksi herkuksi.

Tiettävästi 1800-luvulla se oli Karjalan kannaksen kolmanneksi tärkein vientiartikkeli Pietariin heti koivuhalkojen ja rapujen jälkeen.

Kovin paljonhan mätiä ei useimmiten alle 20-grammaiseen kalapoloiseen mahdu, mutta jos yksilöitä saadaan runsaasti, saattaa herkkua kertyä maisteltavaksi asti.

Kiiski aloittaa kutunsa pian jäiden lähdettyä ja jatkaa sitä pitkälle kesäkuuhun, joskus heinäkuulle saakka. Mutta jo tähän vuodenaikaan mätipussit ovat hyvin kehittyneitä ja painavat arviolta viidenneksen kalan ruumiinpainosta.

Jos siis naaraskiiskiä kertyy saaliiksi kilon verran, saa niistä mätiä parisensataa grammaa.

Tämä olkoon johdantona arvauskilpailumme kinkkiselle kysymykselle: Kuinka paljon painaa nelihenkisen pilkkitiimimme kiiskenmätisaalis?

Vastaus pyöristetään lähimpään 10 grammaan.

Lauantain 6.3. pilkkikohteenamme on kiiskipitoiseksi tunnettu Liesjärvi Keuruulla. Siellä uhraamme tämän luonnonvaran narraamiseen neljä tuntia.

LIesjärvi_kesä

Kesäkuva Liesjärveltä. Veneen laskeminen vaati erikoistoimenpiteitä.

Pienellä morrilla

Tiimimme jäsenen Simo Kutinlahden maatila on Liesjärven etelärannan tuntumassa, joten hänellä on pitkä kokemus järven kalastosta.

– Kun ennen vanhaan pidimme pitkääsiimaa järvessä, oli useimmissa koukuissa kiiski saaliina. Myös pilkillä niitä pyrkii tulemaan, välillä ahveniakin enemmän, Simo taustoittaa.

Kiisken pienen koon vuoksi paras pilkki on mormyska, joita mekin tulemme käyttämään.

Matalasta pilkkiminen onnistuu paljaalla morrilla, mutta syvemmällä kannattaa upotusapuna käyttää pystypilkkiä. Syötiksi kelpaa kärpästoukka.

palkinto_viehe

Etevimmän arvauksen esittänyt saa tällaisen viehelajitelman.

Kaksi palkintoa

palkinto_veitsi

Retki Fileerausveitsi arvotaan kaikkien vastauksen lähettäneiden kesken.

Oikein tai lähimmäs oikein vastannut palkitaan jälleen viehesetillä, joka käsittää tusinan makoisaa ottipeliä kesän kalastusrientoihin. Mukana on muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Nils Masteria, Jakia, Josaa, Purelurea, Salmonia ja Timaa.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, voittaja arvotaan niiden joukosta.

Lisäksi palkintopöydällä on kangasalalaisen Retki Finland Oy:n lahjoittama jämäkkä fileerausveitsi, jonka erikoisuuksiin kuuluu hamarapuolella oleva suomustin.

Pakkaus sisältää myös veitsen tupin sekä teroittimen. Tämä setti arvotaan kaikkien vastauksen lähettäneiden paitsi arvauskilpailun voittajan kesken.

Vastauksia otamme vastaan perjantain 5.3. loppusekunneille saakka. Onnea arvauksiin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!