Erä-lehdessä on julkaistu yli kaksi vuosikymmentä raportteja uutuusvieheiden ottikyvyistä.

Matkan varrella on puhuttu testeistä ja vertailuista, mutta koska havaitsimme, että vieheitä ei oikeastaan voi testata tai vertailla, nimitämme tapahtumaa mieluummin kouittamiseksi. Kalat nimittäin lopulta päättävät, nappaavatko houkuttimeen vai eivät.

Kauden uutuusvieheet on esitelty Erässä aina avovesikauden kynnyksellä toukokuussa. Ennen esittely hoitui lehdessä, mutta nykyisin vain verkossa, sillä siellä ne saavat runsaammin tilaa ja yksityiskohdatkin pääsevät kuvissa paremmin esille.

Kalastajilla on puolisen vuotta aikaa ottaa tuntumaa vieheisiin ja niiden kykyyn pyytää saalista. Jolukuussa poimimme lehteen ne vieheet, jotka ansaitsevat tittelin ”Vuoden viehe”.

Lataa tästä Viehekutsu 2021 (PDF)

Vuoden vieheeksi ei julisteta pelkästään yhtä viehettä, vaan valinnat tehdään yhdeksässä kategoriassa:

  1. Ahvenvieheet.
  2. Haukivieheet mökkikalastukseen (alle 15 cm ja/tai 30 g)
  3. Suurhaukivieheet
  4. Kuhavieheet heittokalastukseen (muut kuin jigit)
  5. Vetovieheet kuhalle
  6. Lohikalavieheet (erityisesti kirjolohi)
  7. Jigit (ahven)
  8. Jigit (kuha)
  9. Jigit (pystyjigaus)

Mikäli tarjottavat vieheet eivät sovellu yhteenkään edellä mainituista kategorioista, toimitus voi tarvittaessa laajentaa ja täydentää niitä.

Uutuusvieheitä ei kannata lähettää toimitukseen Helsinkiin, vaan ne kannattaa toimittaa Jari Tuiskuselle, joka jakaa ne verkkoesittelyn jälkeen muille koekalastajille.

Toivomme koekalastajien käyttöön vähintään viisi (5) viehettä jokaisesta uutuusmallista. Vieheet voivat olla joko samaa tai eri värejä. Mukaan kannattaa liittä tieto toivotus kategoriasta. Myös muut lisäselvitykset esimerkiksi suositeltavista käyttötavoista ovat tervetulleita.

Vieheet voi toimittaa 23. huhtikuuta 2021 mennessä osoitteeseen: (mikäli vieheet tulevat myöhemmin, emme takaa, että ne ehtivät mukaan esittelyyn)

Jari Tuiskunen
Jenseninkatu 23 A 9
33610 Tampere
lisätiedot: jari.tuiskunen(ät)kolumbus.fi