Turskakaloihin kuuluva made on metka otus. Sen paras pyyntiaika koittaa silloin kun saatavuus useimmilla muilla lajeilla on suurin piirtein huonoimmillaan, eli juuri näihin aikoihin.

Made nimittäin kutee keskellä pimeintä talvea ja käy silloin myös pyydyksiin.

On lajistossamme muitakin talvilisääntyjiä kuten härkäsimppu ja kivinilkka, mutta made kiinnostaa vapakalastajia kokonsa ja totta kai maukkaan lihansa + mätinsä vuoksi.

Iltapimeän kala

Itse en ole koskaan ollut erityisen himokas madejahtiin, mikä lähinnä johtuu siitä, että lajia joutuu harrastamaan illan hämärässä.

Jos vielä säiden haltija sattuu vihoittelemaan ja kalojen taholta kohdalle osuu tapahtumaköyhä iltapuhde – kuten madehommissa kiusallisen usein – on pilkkimisestä nautinto yhtä etäällä kuin Suomi päiväntasaajalta.

Toki vuosien saatossa olen päässyt nauttimaan huikeistakin madereissuista. Useimmat niistä ovat paikantuneet eräälle Näsijärven lahdelle, jonka edesmennyt kalakaverini Erkki taannoin neuvoi.

Ei kalantulo sielläkään ole enää sellaista juhlaa ollut kuin mitä Erkki ”vanhoista hyvistä ajoista” kertoili, mutta kyllä limaluikeroita on pilkkireppuun sujahtanut hyvinä iltoina pitkästi toistakymmentä per ukko. Ja vastapoolina tietysti nollareissujen armada.

Hiukan ehkä kalastuksen tehokkuus kärsi taannoisesta kalastuslakiuudistuksesta, joka kielsi kalojen tahallisen tartuttamisen ulkoapäin ja samalla teki madeharoista lainsuojattomia. Mutta kyllä mademormyskoillakin on päässyt matikkasopasta nauttimaan.

made_kalastus

Hyvä avanto saattaa antaa sievoisen satsin mateita.

Montako nousee Nässyn jäälle?

Koska seuraava arvauskilpailu ajoittuu madeaikaan, on pilkkikohteenamme luonnollisesti edellä mainittu Näsijärven lahti. Sieltä parhaat saaliit on saatu suunnilleen helmikuun puolenvälin tienoilla, mutta viikonloppu 19.-21.2. kuulunee vielä top seasoniin.

Arvauskilpailun kysymys kuuluu: Kuinka monta madetta onnistuu kaksihenkinen tiimimme narraamaan jonakin iltana yllä mainitulla aikavälillä?

Pyyntiin uhraamme kolme tuntia parhaaseen mahdolliseen kellonaikaan eli 18-21. Pyyntivälineinä käytämme mademormyskoita kalanpalalla syötitettynä.

Kalojen koko ei siis ratkaise mitään, ainoastaan lukumäärä. Ja nolla-arvauskin saattaa olla jälleen kovaa valuuttaa.

viehe_kalastus

Parhaan arvaajan palkinto sisältää herkkuja monenlaisille kaloille.

Kaksi palkintoa

Palkinnoksi parhaan arvauksen esittäneelle pärähtää postista tusinan vieheen setti sisältäen Rapalaa, Kuusamoa, Nils Masteria, Forellia, Santkaria, Aavetta, Jaxonia ynnä muuta. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, onnetar arpoo voittajan niiden joukosta.

pilkki_viehe

Arpaonnen potkaistessa pääsee pilkkimään tällaisilla ottipeleillä.

Mukana on jälleen myös arvontapalkinto sisältäen viisi herkkupilkkiä, jotka tarjoavat maistiaisia niin ahvenelle kuin raudullekin. Tästä setistä kilvoittelevat kaikki muut paitsi arvauskilpailun voittaja.

Vastauksia otamme vastaan torstain 18.2. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!