Helmikuu, viimeinen talvikuukausi, käynnistyy tuossa tuokiossa. Tilastollisesti helmikuu on vuoden kylmintä aikaa.

Hanget ovat korkeimmillaan ja jäät paksuimmillaan, jos nyt nykysäistä pystyy enää mitään varmaksi ennustamaan.

Jäiden kestävyydestä ei tarvitse onneksi murhetta kantaa ainakaan maamme keskipaikkeilla, jonne olemme ensi viikonloppuna pilkkikamoinemme suunnistamassa.

Kaukomatkan päätepysäkki on Pohjois-Pohjanmaan Pyhännällä sijaitseva Iso Ahvenjärvi. Kohde löytyy Pyhännän keskustasta linnuntietä vajaa 20 kilometriä kaakkoon.

Nimi ei tee tässä tapauksessa lätäkölle oikeutta, sillä sen 22 hehtaarin koko on kaukana suuresta, eikä pääpyyntikohteena suinkaan ole ahven vaan kirjolohi. Myös siika kuuluu lajistoon.

Arvauskilpailussa kysymme tällä kerralla: Paljonko painaa nelihenkisen tiimimme saama suurin lohikala perjantaina 5.2.?

Oikein osumisen helpottamiseksi vastaus pyöristetään lähimpään 50 grammaan.

Kalastukseen tulemme uhraamaan sään vähänkin salliessa miltei koko valoisan ajan, ja käytössä ovat parhaat tietämämme lohenpettimet mormyskoista Mutu-Leecheihin ja jopa tahnalla viritettyihin ootto-onkiin. Käytössä saa olla kaksi vapaa per kalastaja.

Kirjolohta ja siikaa

Harjumaisemassa sijaitseva järvi on pituudeltaan noin 700 ja maksimileveydeltään 400 metriä, ei siis vallan pieni istutuskohteeksi. Pohja pakenee parhaimmillaan 11 metrin syvyyteen.

Vesi on suhteellisen kirkasta, mikä takaa kaloille hyvän näköyhteyden pilkkeihin, toki myös mahdollisuuden kriittiseen tarkasteluun.

Edellinen istutus tehtiin 19.1., joten meidän käyntimme aikoihin tyhmimmät lohet lienevät jo siirtyneet ravintoketjussa pykälän eteenpäin ja viisaimmat ovat enää jäljellä. Helppoa ei siis kirjolohen saaminen tule olemaan, joten nolla-arvaustakin kannattanee harkita.

Mutta jos lohi vapaa vääntää, voi se lykyssä painaa lähemmäs pari kiloa. Viimeisessä 150 kilon suuruisessa istutuserässä kirjolohien koot liikkuivat alle kiloisista noin 1,6-kiloisiin.

Siikoja järveen istutettiin viimeksi syksyllä 2018 ja ne painavat nykytietojen mukaan noin 300-800 grammaa. Siikakin siis kelpaa kisan vastaukseksi. Mutta eivät lohikaloihin lukeutumattomat ahven, hauki tai särki, joita niitäkin järvessä asustaa – isojakin.

viehe_palkinto

Parhaan arvaajan viehepakki täydentyy 13 ottipelillä.

Kaksi palkintoa

viehe_palkinto

Jos arpaonni osuu kohdalle, lähtee tällainen viehesetti matkaan.

Palkinnoksi parhaiten arvanneelle lähtee 13 vieheen setti, josta löytyy Rapalaa, Kuusamoa, Abua, Eumeria, Purelurea, Topia, Josaa ja muuta mukavaa.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia tulee useampia, arpa valitsee niistä palkinnon saajan.

Arpa valitsee myös yhden onnekkaan, joka voittaa viisi kovaa ottiviehettä. Tähän kisaan osallistuvat kaikki vastauksensa lähettäneet paitsi varsinaisen arvauspalkinnon voittaja.

Vastauksia odotamme torstain 4.1. viimeisille sekunneille saakka. Tiukkoja arvauksia!