Tammikuu toi vihdoin jäitä Etelä-Suomen isompiinkin järviin, joten pilkkikausi on päässyt jo jonkinlaiseen vauhtiin.

Valitettavasti taas muutamilla innokkailla ensireissu on päättynyt kylmään kylpyyn tai peräti hukkumiseen. Tuntuukin siltä, että tänä vuonna jäät ovat olleet poikkeuksellisen epävakaita, joten varovainen pitää vielä olla pilkille mielittäessä.

Itse tein viime maanantaina ensivisiitin Kangasalan Vesijärvelle, joka normaalitalvina jäätyy ainakin pohjoisilta osiltaan melko varhain ja vakaasti.

Ajattelin, että kun kohtalaisia pakkasia oli pidellyt jo hyvän aikaa eikä luntakaan ollut liiemmin tuprautellut, järven täytyisi olla mainiossa pilkkikunnossa.

Ja olihan se ranta-alueeltaan, viitisentoista senttiä silkkaa teräsjäätä. Onneksi kuitenkin varmistelin reittiäni toistuvin testikairauksin, koska jo noin sadan metrin päässä jää oli ohentunut puoleen. Ja pian alkoi jalkojen alta kuulua ilkeää ritinää: Neljä senttiä!

Tiukka U-käännös ja samoja jalanjälkiä lujaa takaisin. Jäi haaveilemani ottipaikka sillä erää kokematta.

vesijärvi_talvi

Tällaisissa maisemissa pilkimme kuhaa ensi viikonloppuna.

Suurimman kuhan pituus?

Nyt on kuitenkin talvi tiukentanut otettaan ja pakkaset paukahtelevat siihen malliin, että jäätä on pakko muodostua.

Mekin luotamme siihen, että ensi viikonlopulla 22.-24.1. jäät kestävät jo huomattavasti paremmin. Niinpä suunnistamme kalakaverini Heikin kanssa kuhapilkille.

Kohteenamme on tuo edellä mainittu Vesijärvi. Jos ja kun liikkuminen tulee olemaan turvallisempaa, pääsemme pilkkimään paikkoja, joista kuhan saamiseen pitäisi olla hyvät mahdollisuudet.

Arvauskilpailumme kysymys kuuluu: Kuinka pitkä on pisin kaksihenkisen tiimimme narraama kuha, kun käytämme kalastukseen aikaa vähintään nelisen tuntia? Vastaus annetaan tasasentteinä, ja nollaakin sopii arvata.

Vesijärveläisten pilkkikuhien koko ei ole normaalisti päätä huimannut, sillä useimmiten pilkinpurijat tuppaavat hyytymään alle mittarajan. Pienimmillään kuhat ovat olleet ahvenen kokoluokkaa eli 20-30-senttisiä, mutta toki mitantäyttäviinkin on kelpo mahdollisuus.

Vaikka järvestä on joskus saatu pilkillä yli kymppikiloinenkin kuha, itse en ainakaan uskaltaisi kirjoittaa vastauslomakkeeseen yli puolen metrin lukemia. Vaan kukapa tietää.

Luodaten ja värisyttäen

Kuhan löytää Vesijärvellä varmimmin plusmiinus kymmenen metrin syvyydestä. Apuna kalojen etsimisessä käytämme kaikuluotainta ja vieheinä lähinnä jigipilkkejä sekä pystypilkkejä.

Pilkkiminen tapahtuu pohjan tuntumasta ja useimmiten paras tekniikka on pilkin kevyt värisyttäminen. Jos syönti on huonoa kuten useimmiten, voimakkaat uittoliikkeet aiheuttavat vain kalan pakenemisen.

Myös syötti, vaikkapa nippu kärpäsen toukkia tai ahvenen silmä, saattaa ronkelikkoa houkutella.

viehe_kalastus

Parhaan arvaajan palkinto sisältää maittavia kesäkalastusvieheitä monenlaisille kaloille.

Kolme palkintoa

Palkinnoksi paras arvaaja saa jälleen viehetusinan, joka siirtää ajatuksen hetkeksi kesäkalastuksen pariin. Paketti sisältää muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Blue Foxia, Watayaa, Alexia, Jigwobbleria, Falkfishiä, Sölvkrokenia ja Panther Martinia.

viehe_arvonta

Arpaonnen potkaistessa posti kiikuttaa kotiin tämän näköisen paketin.

Jos oikeita tai lähimmäksi oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Ja ellei arvausonni potkaise, arvontaonni voi korjata tilanteen. Arvomme nimittäin kaikkien vastauksen lähettäneiden (paitsi arvauskisan voittajan) kesken paketin, joka sisältää neljä pilkkiä ja huippukeveän pilkkivavan.

Kannattaa myös muistaa, että kaikki oikeat vastaukset eri arvauskilpailuissa kartuttavat pistepottia, jonka päässä häämöttää 50 pilkkiä sisältävä pääpalkinto. Ensimmäisenä kolmesti oikein vastannut saa sen omakseen.

Arvauksia otamme vastaan torstain 21.1. loppusekunneille saakka. Onnea peliin!