Kirjolohen pyynti keskittyi minulla erityisesti kevääseen, jolloin koskilla tuli vietettyä ehkä useampia päiviä kuin koskaan aiemmin. Eikä suotta, sillä saalista tuli varsin kivasti, vaikka matala vesi ja huonot virtaamat tekivät ajoittain kiusaa.

Kirjolohikiintiö Siuronkoskelta, ottivieheinä Savage Gear 3D Goby Crank ja MA Turboleech.

 

Kirjolohikohteinani olivat tuttuun tapaan Nokian Siuronkoski sekä Lempäälän Kuokkalankosket. Näistä varsinkin Siuro toimi monen lohenhaavimisen, toki myös karkuutuksen näyttämönä.

Jesse Junior.

Jesse Junior

Riihimäkeläisen Korkiakosken Uistimen Jesse-uutuus on maukkaan näköinen pieni vaapunpirpana, jolle asetin kohtalaisia ennakko-odotuksia kirjolohikoskilla. Siitä huolimatta että pieni, teräväkärkinen nokkalevy ei jaksa viedä muovipulikkaa kuin metrin syvyyteen maksimissaan, koskessa tuskin sinnekään. Mutta painothan on keksitty, niillä saa pintauimarit syvälle.

Jostain syystä vaapun pirteä, kylkiä keikuttava ja tirinäpotkuinen uinti ei saanut vastakaikua kirjolohien valtakunnassa, varmaan menon pitäisi olla räväkämpää että kunnolla kelpaisi. Hienoisia pystyssä pysymisen vaikeuksia tuntui myös olevan kovemmassa virrassa sekä vauhdikkaammassa kelauksessa. Yksi kala suostui kuitenkin Junioriin lankeamaan, sekin tosin istutuksen jälkeisessä tilanteessa.

Paremmin sujui metsälammella, missä ambulanssin värinen Junior vietteli ahvenia kohtalaisella teholla.

Pituus 5 senttiä, paino 4 grammaa.

MA Leech.

MA Leech

Ylöjärveläisen Markku Aution MA Leech on kirjolohenkalastajien klassikkoviehe, joten mitä tämä tekee uutuuksien joukossa. No, hienosäätöä oli tapahtunut sen verran – pään malli pyöristynyt ja kimalteen määrä sidoksessa lisääntynyt – että otimme höyhenjigin mukaan uittotalkoisiin.

Eikä turhaan, sillä viehe oli yksi luotettavimmista ottipeleistä etenkin kevään-alkukesän viileiden vesien aikaan. Heitto poikkivirtaan tai tarvittaessa hieman ylävirran puolelle, vajotus pohjan tuntumaan, hidas uitto, vavalla pieniä nypäytyksiä silloin tällöin, siinä tämän herkun pyytävyyden salaisuus.

Valkoinen MA Leech oli tehokas kylmänveden houkutin kirjolohelle.

Valitettavasti koskenpohjien nuohoaminen tarkoittaa samalla riskinottoa vieheen elinkaaren suhteen, mikä näkyi meidänkin rasiassamme kauden edetessä. Paras ottiväri pinkki loppui heti kättelyssä.

Paino 3 grammaa, pituus noin 5 senttiä.

MA Turboleech.

MA Turboleech

Suunnilleen samat sanat kuin edellä sopivat myös tähän Aution uutuuteen. Turboleech on Leechiä hiukan kookkaampi. Aiemmin pitkänomainen pää on pyöristynyt ja sidokseen on lisätty kimalteita, samalla kun koko profiili on lyhentynyt noin puolellatoista sentillä.

Pari grammaa raskaampana Turboleech soveltuu siis rahtusen vuolaampien virtojen ja syvempien koskimonttujen ronaamiseen. Myös paksumpaa siimaa pystyy käyttämään uintisyvyyden kärsimättä. Lämpimän veden aikaan sidos alkaa kuitenkin olla jo isohko erityisesti koulutetummalle kirresukupolvelle.

Paino 5 grammaa, pituus noin 5,5 senttiä.

Microbite Arthropod.

Microbite Arthropod

Santeri Lösösen valmistamat Microbite-jigit toivat herkullisia silikonituulahduksia perinteisten jigimallien rinnalle. Useimmat uutuuksista päätyivät jigiesittelyistä vastaavan Jari Ranniston uittovastuulle, mutta tämän Lösönen halusi esiteltävän myös kirjolohille ja muille koskikaloille.

Microbite Arthropod viestittää esikuvansa kuulumista niveljalkaisten (Arthropoda) pääjaksoon, johon muun muassa runsaslajinen luokka Insecta eli hyönteiset sisältyvät. Hoikasta olemuksesta voisi olla määrittävinään vaikkapa isokokoisen koski- tai päivänkorennon toukan. Niitähän virtavesissä yleisesti esiintyy.

Arthropodin alistimme yhden Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailun tähdeksi, jossa vastapuolelle asettui huippusuosittu ahvenjigi Mikado Fishunter 5 cm. Kalastuspaikkana oli Lempäälän Herralankoski ja tarkoitus oli testata, kummalla tulee kaloja kappalemääräisesti enemmän viiden tunnin aikana.

Microbite Arthropodin komein saalis oli 5,7-kiloinen toutain Lempäälän Herralankoskelta.

Kilpailu päättyi Fishunterin eduksi 28–22. Mutta mikä merkittävintä, Arthropodilla nousi peräti 5,7-kiloinen toutain. Muut kalat olivat enimmäkseen pienehköjä ahvenia. Kirjolohia en onnistunut tällä vieheellä jostain syystä saamaan, vaikka yritystä silläkin rintamalla oli.

Pituus 4,9 ja 6,8 senttiä.

Puijari.

Puijari

Kiiminkiläisen Jarkko Puitin Puijari on ennen muuta lohivaappu, joka onkin saavuttanut ottipelin mainetta muun muassa Tornionjoella. Eikä ihme, sillä apassirunkoinen kapula on todella komeaa käsityötä maalauksineen kaikkineen, ja ilmeikästä uintia ei voi kuin ihastella.

Puijari ei siis ollut ihan omimmalla vahvuusalueellaan päästessään kanssamme kirjolohikoskille, vaikka valmistaja oli evästänyt:

”Vaappu on tarkoitettu lohen soutukalastukseen ja uinti on säädetty sen mukaan. Uinti muuttuu kesken vedon tiheästä potkusta harvempaan, jolloin vaappu lyö kylkeä voimakkaasti ja hakuakin saattaa esiintyä. Kirjolohille kannattaa kokeilla samaa uintia, mutta jos ei tulosta synny, niin nokkalenkkiä voi kääntää hieman ylemmäs. Silloin vaappu alkaa uida tiheää perusuintia ja kyljen lyönnit jäävät pois.”

Säädöstä huolimatta kontaktit kirjolohien kanssa jäivät kahden yksilön varaan. Elokuisella Tornionjoen reissullamme Puijari pääsi omimpaan ympäristöönsä, mutta tuo viikko oli lohien suhteen kuollut eikä tapahtumia saatu sen paremmin tällä kuin muillakaan. Parempi onni ensi kerralla.

Pituus 6 senttiä, paino 6 grammaa.

Savage Gear 3D Goby Crank 40.

Savage Gear 3D Goby Crank 40

Vahvasti hakkaavat, hyvin virtaa kestävät ja kohtuullisen syvälle sukeltavat vaaput ovat kirjolohikoskilla kovaa valuuttaa. Sellainen on myös Savage Gearin 3D Goby Crank, josta tuli uusi nelisenttinen koko. Juuri kirjolohen suuhun sopiva.

Goby tarkoittaa tokkoa, jollainen myös Goby Crank on pääpuolestaan. Muu vartalo ei poikkea tavallisesta pulleahkosta syvännevaapusta, jota ohjaa sukelluksiin iso leveä syvännelappu. Levyn koosta voisi aavistella sukellussyvyyden jopa suuremmaksi kuin pakkauksen väittämä 1–1,4 metriä, mutta tuntui sekin omilla kirrekoskillani pohjaan asti riittävän.

Vaappu antoi helposti puolenkymmentä kirjolohta ja saman verran karkuutuksia. Mutta kuten koskihommissa helposti käy, uitettavat saattavat loppua pohjatärppien tai haukien vuoksi kesken. Oheiset kuvat onkin otettu vaapun viisisenttisestä koosta.

Pituus 4 senttiä, paino 3,5 grammaa.

Jesse: opm.fi

MA: ma-leech.com

Microbite: microbite.fi

Puijari: Jarkko Puitti, 0400 954 675

Savage Gear: opm.fi