Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailu poistui viikonvaihteessa Pirkanmaalta kohti villiä itää. Kohteena oli Ruunaan retkeilyalueelle sijaitseva Miikkulanlampi ja lammen kirjolohet.

Matkaan lähdettiin ajatuksella, että jos kirjolohia ei tule, muutkin lammen lajit kelpaavat puntariin antamaan vastauksen kysymykseen reissun painavimmasta kalasta.

Kisaisäntä Jari Tuiskusen mukaan olosuhteet olivat kohtuulliset, kun miehemme aloitteli urakkaa aamuhämärissä. Jäätä oli parikymmentä senttiä ja lunta saman verran. Taivas oli pilvessä ja pakkasta vajaat 10 astetta.

– Järven itäpäässä oli reikiä runsaasti, joten saattoi olettaa sieltä saadun myös saalista. Verijälkiä en kuitenkaan onnistunut avantojen viereltä bongaamaan, mikä viestitti siitä, ettei kaloja ollut tainnut lähipäivinä ihmeemmin nousta.

Istutuksista oli aikaa jo monta viikkoa.

pilkkijä_kalastus

Sää oli tammikuisen harmaa, liekö se saanut kalatkin apealle tuulelle.

Hiljainen erämaa

Alku sujui niin sanotusti rauhallisissa merkeissä. Kalat eivät häirinneet eivätkä muutkaan äänet. Erämaa oli hiljainen. Kauhuelokuvissa hiljaisuutta kuvattaisiin ehkä sanalla kuolemanhiljainen, mutta nyt ei eletty elokuvaa.

Kun reikäjuustoksi poratulta alueelta ei alkanut kuulua tapahtumia, Jari alkoi etsiä kaloja korkkaamattomista paikoista.

–  Sellainen oli myös itäpään kapea poukama, jossa vettä oli kuitenkin sen verran että kirjolohi uimaan sopisi. Ja sieltähän se tärppi tuli, pinkkiin Mutu-Leechiin.

Avannosta pärskytteli ylös kirjolohi, jonka painoksi puntari näytti 1,03 kiloa.

Loppupäivä menikin sitten tutummissa merkeissä. Vavassa ei tuntunut yhtään tärppiä.

– Edes ahvenet tai muutkaan otukset eivät antaneet kuulua itsestään. Myöskään muut lammella touhunneet pilkkijät eivät saaneet saalista, joten yhteen kirjoloheen saattoi niissä syöntiolosuhteissa olla ihan tyytyväinen.

Päivän ainoa saaliskala oli siis kirjolohi, jonka paino pyöristettiin luvatusti lähimpään 50 grammaan ja sen ansiosta oikeaksi vastaukseksi hyväksyttiin puntarilukema 1,05 kiloa.

Onnistuttiinko lopputulos arvaamaan? Ei, mutta lähelle osui monta. Kilpailuun tuli kaikkiaan 175 vastausta ja seitsemän niistä osui 50 gramman päähän oikeasta. Niinpä palkinto jouduttiin pyöristyssäännön perusteella arpomaan.

Arvonnassa onni potkaisi kuopiolaista Juha Mehtosta, joka saa postissa tusinan verran kesävieheitä, joiden joukossa on mm. kisaisäntä Tuiskusen nuorena poikana taivuttelema lusikka.

Kilpailussa oli myös ylimääräinen arvonta, jonka voitti Ilari Kaisla Tampereelta. Ilari saa postissa viisi kotimaista pilkkiä.

Onnea voittajille ja kaikille kisaan osallistuneille iso kiitos!

laavu_miikkulanlampi

Tänä talvena avatulle Miikkulanlammelle on rakennettu mukavuuksia pilkkijöitä varten.