Etelä-Suomeenkin saatiin vihdoinkin kauan odotettu talvi, joka verhoaa nyt hyvää vauhtia järviä jääpeitteeseen.

Isojenkin järvien suojaisimmat ja matalimmat lahdet alkavat olla jo jonkinlaisessa jäässä, mutta selkävedet lainehtivat vielä monin paikoin täysin vapaina.

Viikko 1

Mitä: Ahventa
Mistä: Pikkujärviltä
Millä: Liukupilkillä ja morrilla
Muista: Jäällä liikkuminen on turvallisempaa, kun mukana on kaveri tai kavereita, kaikilla on naskalit kaulassa, ja matkassa on vähintään yksi heittoliina tai köysi.

Toistaiseksi eteläsuomalaisen kalastajan kannattaakin tähyillä pilkkikohteita vain pienemmiltä järviltä.

Kyllä ne isotkin järvet jäätyvät lähiviikkoina kauttaaltaan kantaviksi, mikäli vain sää jatkuu samantyyppisenä kuin nyt. Odotellaan vielä.

Jo hyvinkin talviselta näyttävän sään ei kuitenkaan kannata antaa hämätä pikkujärville lähtevää. Vaikka pakkasta on pitänyt jo jonkin aikaa, jää ei sittenkään ole missään päin Etelä-Suomea vielä kovin vahvaa.

Harkinta ja maltti on paikallaan kaikessa jäällä liikkumisessa.

Naskalit kaulaan ja varovasti liikkeelle

Pilkkijän pakollisiin varusteisiin kuuluvat aina jäänaskalit, ja niiden oikea paikka on kaulalla roikkumassa.

Jäällä liikuttaessa sen vahvuutta on syytä tarkkailla säännöllisesti. Se onnistuu helpoimmin ja luotettavimmin niin, että riittävän tiheästi kairataan reikiä, joista mitataan jään paksuutta.

Jokaista kairattua reikää ei tarvitse erikseen mitata mittanauhalla tai kepillä, mikäli opettelee oman jääkairan terän purevuuden.

Jos kairan kammen veivaaminen vaatii vaikkapa 12 täyttä kierrosta, että päästään 10-senttisen jään läpi, tätä kannattaa pitää vertailulukuna.

Mikäli jollakin alueella jää puhkeaakin jo selvästi alle 10:llä kammen kierroksella, jää alkaa olla jo vaarallisen ohutta, ja alueelta kannattaa kääntyä heti takaisin omia jälkiä seuraten siihen suuntaan, mistä tultiin.

Noin 10-senttinen tai sitä paksumpi virheetön teräsjää on varmasti riittävän tukevaa jalkaisin liikkuvalle. Ilmeisimpiä virtapaikkoja, kuten purojen suita ja kaislikoiden reunoja on kuitenkin syytä välttää.

Oikea ajoitus keskipäivällä

Pienillä järvillä pilkkiminen on sydäntalvella yleensä paljon vaikeampaa kuin isoilla järvillä.

Kaikkein hankalimpia ovat humuspitoiset pikkujärvet, joiden ruskean sävyisessä vedessä päivän vähäinen valo tyssää kuin seinään.

Hyvin niukka valo saa kalat makoilemaan passiivisina pohjassa tai sen lähituntumassa.

Ei ahvenen tavoittaminen tummavetisestä pikkujärvestä ole kuitenkaan täysin mahdotonta. Tarvitaan oikea ajoitus, riittävän pieni pilkki ja rauhallisen varovaiset liikkeet.

Se oikea ajoitus on nyt noin kello 11–13 välillä. Noihin pariin keskipäivän tuntiin mahtuu se hetki, jolloin valoa saattaa olla jään alla sen verran, että kalat liikkuvat edes jonkin verran.

mormyska_kalastus

Liukupilkillä uiteltu pieni morri on erinomainen viehevalinta sydäntalven ahvenjahtiin. Morriin purevat niin pikkusintit, kuin isommatkin raitapaidat.

Työkaluiksi morri ja liukupilkki

Hyvä ja toimiva sydäntalven pilkki on pieni morri, joka on maustettu kärpästoukalla. Kun sitä pompotellaan, tai paremminkin värisytellään varovaisesti aivan pohjan tuntumassa, arkakin ahven saattaa iskeä siihen.

Morrin liottaminen vedessä sellaisenaan vaatii hyvin ohuen siiman, mikä voi aiheuttaa pieniä ongelmia ainakin silloin, kun pakkanen kiristyy napakaksi.

Silloin avanto muurautuu nopeasti umpeen, ja siinä samalla ohut siima jäätyy hyvin herkästi kiinni avantoon.

Morrin uitteluun saadaan selvästi parempi ote, kun sitä uitetaankin liukupilkin kaverina.

Noin 5–7-senttinen liukupilkki on sen verran raskas, että se vie ihan pienenkin morrin helposti pohjaan, ja tämän yhdistelmän kanssa voi käyttää selvästi paksumpaa siimaa kuin pelkän morrin kanssa.

Liukupilkin etu on edelleen se, että sen ja morrin välistä etäisyyttä voi säätää portaattomasti. Yksinkertaisesti liukupilkkiä siimaa pitkin vetämällä se saadaan juuri halutulle etäisyydelle morrista.

Jos ja kun lähdetään siitä oletuksesta, että syönti on nyt ehkä hyvinkin vaisua, liukupilkin ja morrin etäisyydeksi voi säätää noin 20–30 senttiä. Jos syönti tuntuukin olevan hyvää, morri voi olla jopa lähes kiinni liukupilkissä.

mormyska_kalastus

Liukupilkki ja morri on yhdistelmä, joka kelpaa hyvin monenlaisille kaloille. Ahvensaaliin ohessa voi tulla muun muassa särkikaloja, ja toisinaan jopa haukia.

Isotkin mahdollisia

Pilkin liikkeen ei tarvitse olla kummoinenkaan, eli mitään suuria käden liikkeitä ja erikoisia koreografioita ei tarvita. Monesti riittää, että vavan kärkeen vain napauttaa kevyesti silloin tällöin sormenpäällä.

Liukupilkki heilahtaa napautuksen seurauksena vähän, ja se saa samalla morrin pompahtamaan kevyesti. Tuo pomppu voi olla lähistöllä olevalle ahvenelle se viimeinen ärsyke.

Vaikka pienikoukkuinen morri näyttää aika mitättömältä pyyntivälineeltä, se on hyvinkin tehokas väline oikeastaan kaiken kokoisille ahvenille. Sen voivat kelpuuttaa niin pikkusintit kuin monen sadan garamman raitapaidat.

Jopa kiloluokan kalat ovat morrivälineillä mahdollisia.

Toisinaan pikkujärvien rantojen tuntumassa majailevat hauet ovat sydäntalvella niin nälkäisiä, että nekin voivat iskeä ahnaasti morrin kokoiseen suupalaan.

Perinteinen monofiilisiima silpoutuu tällaisissa kohtaamisissa yleensä sekunneissa ja hauki pakenee morri suupielessään.

Jos siimaksi valitsee hauen paremmin hampaita kestävän fluorocarbonin, saaliin saattaa saada jäälle asti.

Lisää vinkkejä:

► Viikko 18: Koskilta saa nyt ahvenia
Viikko 19: Metsälammilta tulee haukea
Viikko 20: Toutaimet ovat liikkeellä
Viikko 21: Ongella särvintä ruokapöytään
Viikko 22: Iltakalaan pintavieheillä
Viikko 23: Avovesikaudella puree jigi
Viikko 24: Harjusta tavoittelemaan
Viikko 25: Kuhakarnevaali alkaa
Viikko 26: Koko perheen kalaretki
Viikko 27: Virroista ahventa ja kuhaa
Viikko 28: Rohkeasti ruohojen sekaan
Viikko 29: Leppoisasti soutu-uistelemaan
Viikko 30: Aamuvuoroon tai sateeseen
Viikko 31: Omaa rantaa opiskelemaan
Viikko 32: Jigailua onkivavalla
Viikko 33: Kesäkauden loppukiri koskilla
Viikko 34:  Puronieriäjahtiin Kemijoelle
Viikko 35: Fongaus tarjoaa loputtomasti haasteita
Viikko 36: Ota kalastusvälineet ruskaretkelle
Viikko 37: Syysahventa jahtaamaan
Viikko 38: Syysretki metsäjärvelle
Viikko 39: Suurhaukea mereltä
Viikko 40: Kirjolohi nappaa istarilammelta
Viikko 41: Meritaimen kutsuu rannikolle
Viikko 42: Hidasta jigailua rantamatalassa
Viikko 43: Lokakuussa kuhastamaan
Viikko 44: Jäitä odotellessa laituripilkille
Viikko 45: Kalastuspaikkoja veneettömälle
Viikko 46: Kirjolohta koskilta keinovalosta
Viikko 47: Marraskuussa siikaongelle
Viikko 48: Pidä kalastusvälineille huoltotauko
Viikko 49: Talvikoskille pääsee taas kalaan
Viikko 50: Varovaisuus kannattaa ensijäillä
Viikko 51: Kesävieheillä pilkkimään
Viikko 52: Joulukalaksi hauki tai kirjolohi
Viikko 53: Hanki kalastuslupa ajoissa