Lämmin kesä ja syksy suosivat kuhan pyyntiä ja se näkyi myös Vieheet 2020 -koeuittojen yhteydessä.

– Saaliit olivat ainakin minulla tavallista runsaammat, Erän Jari Tuiskunen kertoo.

Kuhan heittokalastuskohteina olivat muun muassa Keitele ja Suotajärvi Viitasaarella, Kapeenkoski Äänekoskella, Vanginvesi Hankasalmella, muutamat pikkujärvet Multialla, Näsijärvi Tampereella, Kuokkalankosket Lempäälässä, Siuronkoski Nokialla sekä Vesijärvi Kangasalla. Koeuittojen näkökulmasta kavalkadia voi pitää vähintäänkin kattavana.

Kuten aiemminkin mainittu, koekalastus on tärkeä osa vuoden vieheuutuuksien arviointia ja tarjoaa suuntaa-antavaa tietoa Vieheet 2020 -koeuittoryhmän vieheiden ottavuudesta kyseisissä käyttöolosuhteissa. Tyhjentäviä yleistyksiä ei kuitenkaan koekalastuksen perusteella voi tehdä, eivätkä kaikki kauden uutuudet mahtuneet koeuitettavien ehdokkaiden joukkoon.

Omaa pakkia täydentäessä koeuittajien kattavista havainnoista on kuitenkin hyötyä viehehankintoja pohtiessa.

Vieheet 2020 – uutuuksia kuhan heittokalastukseen

Vuoden kuhaviehe esiteltiin muiden sarjojen terävimmän kärjen kanssa painetussa Erä-lehdessä 12/2020. Yhteensä yhdeksän eri sarjoissa palkittua viehettä ovat varmuudella ottipelejä, mutta hyviä vaihtoehtoja ovat taatusti myös terävimmän kärjen taakse jääneet uutuudet.

Verkossa esittelemme joulukuun aikana kunkin Vieheet 2020 -sarjan perintöprinssit ja -prinsessat. Silmiä ei ole syytä ummistaa muiltakaan uutuuksilta, sillä joukossa on todennäköisesti useampia saalista tuovia vieheitä.

Tässä artikkelissa vuorossa ovat siis koeuitoissa ansioituneet vieheuutuudet kuhan heittokalastajalle. Aiemmissa artikkeleissa huomioimme vaihtoehdot ahvenparvien harventamiseen, hauen kalastukseen matalissa vesissä ja suurhaukivieheiden raskaan sarjan edustajat.

Kuhan heittokalastuksessa hyviä vieheitä olivat koekalastajien mukaan ne, joilla pääsi ilman apupainoja kiilusilmien tavallisiin oleskelusyvyyksiin eli 6–10 metriin. Näitä olivat etenkin räminävaaput, painolipat sekä lusikat.

Gunki Kaiju

Kun kuhien kiinnostus jigejä kohtaan laimenee, kannattaa kokeilla räminävaapulla. Tai aloittaa sillä heti kärkeensä, nimittäin tämänkin avovesikauden kokemukset osoittivat, että räminä saattaa peitota jigin tehokkuudessa jopa selvänumeroisesti.

Gunki Kaiju on tyypillisen mallinen genrensä edustaja, erikoisuutena kuitenkin kolmen kiinnitysreiän valikoima selässä. Kiinnityskohtaa vaihtelemalla saa uintiin hiukan eri voimakkuuksia ja syvyyksiä. Itse uitin viehettä melkein pelkästään keskikiinnityksellä.

Vaapun liike on räminämäisen voimakasta tärinää ja kuulien kolinaa, jolle vauhtiuittokaan ei tuota ongelmia. Myös heittopituuksissa muut vaapunviskojat kalpenevat kateudesta.

Kaijusta oli uitettavana kuuden ja seitsemän sentin koot. Niistä varsinkin jälkimmäinen kynti kuhavesiä kovilla tehoilla, kunnes hauki korjasi ainoan yksilön leukoihinsa eikä maahantuojalta täydennyksiä löytynyt. Tiukassa voi löytäminen olla myös kalastustarvikeliikkeistä, mutta jos kohdalle osuu, niin ei huonompi hankinta ollenkaan.

Pituus 7 senttiä, paino 16 grammaa.

Illex Trigon

Räminävaaput ovat vaappukalastajan vastine jigeille, kun viehe pitää saada vaivattomasti syvälle ja myös pysymään siellä kelauksen ajan.

Illex Trigon vie ajatuksen askeleen verran pitemmälle, sillä tämän muutoin perusmallisen räminävaapun naamaan on liitetty ”jigipää” eli reippaan kokoinen metallipaino. Kun vaappu vajotetaan pohjalle, se jää päänsä ansiosta seisomaan sinne pyrstö pystyssä, mikä osaltaan vähentää pohjatärpin mahdollisuutta ja herättänee petokalan kiinnostusta enemmän kuin pohjalle makaamaan kellahtava kuva.

”Ylimääräinen” metallipaino myös tekee Trigonista entistä nopeammin uppoavan, pitkäheittoisemman ja syvemmällä kulkevan, joten sillä on vaapuksi todella helppo kalastaa vaikka yli kymmenen metrin syvyyksiä.

Uinti tapahtuu pää vahvasti alas suuntautuneena terävällä tärinällä ja kovalla kuulien kolinalla, monenlaisia kelausnopeuksia kestäen. Esitys oli kuhille erittäin mieluinen, mutta kun käytössä oli vain yksi yksilö ja hauetkin osoittivat kiinnostusta viehettä kohtaan, kalastustunteja ei kertynyt kovinkaan runsaasti. Ehdottoman potentiaalinen viehe kuhan heittokalastajan viehevalikoimaan.

Pituus 6 senttiä, paino 18,5 grammaa.

Jakuta

Hankasalmelaisen Jussi Aitto-ojan luoma Jakuta ei ehtinyt kevään uutuusesittelyyn, mutta pääsi kyllä hyvin näyttämään osaamistaan kesän ja syksyn kalavesillä.

Erikoisen ”rullalle käärityn” teräslusikan synnystä Aitto-oja kertoo: ”Vieheen kehittely lähti liikkeelle syksyllä 2019. Ajatuksena oli tehdä uistin, mikä olisi hyvä heittää, ei pyörisi akselinsa ympäri ja uisi kohtuullisen syvällä. Noin parinkymmenen proton jälkeen tämä malli syntyi.”

Värit Jakutan teräspinnalle loihditaan läpikuultavilla teipeillä, joita tulee kolme erilaista pakkauksen mukana.

Uinniltaan viehe on suorakelaten laimeahko, mutta vavankärjen nypäyksillä eloa saa lisättyä reilusti. Itse uittelin sitä jigityylisesti kuhasyvyyksissä ja onnistuinkin narraamaan pari messinkikylkeä, minkä lisäksi saaliskirjanpitoon kertyi toinen mokoma hauista.

Pituus 8 senttiä, paino 15 grammaa.

Rapala Rippin’ Rap

Paljon kuhankalastuspiireissä hehkutusta osakseen saanut Rippin’ Rap ilmestyi tälle kaudelle uudessa kuuden sentin välikoossa.

Kyseessä on lahnaakin leveämpikylkinen mutta voimakkaasti litistynyt räminävaappu, joka kapeaotsaisena ei viihdy ihan yhtä syvällä kuin moni lajitoverinsa. Toki jigityylisesti uittamalla eli vajottamalla-kelaamalla pystyy tälläkin ronkkimaan kuhasyvyyksiä ties minne saakka. Parhaimmillaan viehe kuitenkin tuntuisi olevan noin 3–8 metrin vedessä.

Vahvasti kuulakatrastaan helisyttävä ja pirteästi värisevä uinti kelpasi kauden mittaan kaksinumeroiselle kuhamäärälle, eikä ensimmäinen numero ollut ykkönen. Myös ahvenet ja hauet ottivat ahnaasti osaa maistelutalkoisiin. Suurin metrihauki kuitenkin karkuutettiin hiukan ennen haavia.

Jigejä ei tullut tämänkään vieheen kanssa ikävä.

Pituus 6 senttiä, paino 14 grammaa.

Viirastus S1

Viirastuksen virolaistaustasta oli puhetta jo ahvenvieheenä ansioituneen Viirastus R1:n yhteydessä. Hyvin saman oloinen hoikkeliini on myös malli S1, mutta isompi. Kirjain S juontuu sanasta sea trout eli meritaimen, jonka pyyntiin tämä lusikka on varsinaisesti kehitetty.

Me emme juurikaan meritaimenvesillä käyneet, joten sille lajille viehe jäi testaamatta. Sen sijaan kuhapaikoilla Keiteleellä lätkä pääsi ensimmäistä kertaa siiman päähän ja antoi vartissa kaksi kuhaa ja hauen, kun kolme muuta veneessä ollutta jigittelijää eivät saaneet samaan aikaan tärppiäkään.

Normaalisti heittämällä ja kelaamalla viehe ui aivan pinnan tuntumassa, joten kuhasyvyyksiin pääsemiseksi pitää ottaa käyttöön vajottaminen pohjan tuntumaan sekä sen jälkeinen ”jigiuitto”: Pari kammenkierrosta, vajotus, kammenkierrokset, vajotus, ja niin edespäin. Tärppi tulee vieheen upeasti värisevän vaipumisen aikana.

Kokeilin Viirastusta muutaman kerran myöhemminkin ja sain yksittäisiä kuhia myös muilta vesiltä, joten täytyy pitää lätkä käden ulottuvilla tulevaisuudessakin.

Pituus 12 senttiä, paino 21 grammaa.

Lue myös:
Vieheet 2020 – Ahvenparven harventajat
Vieheet 2020 – tässä ovat matalan veden haukiharavat
Vieheet 2020 – Suurhaukien haastajat rivissä

Vieheet 2020 – uutuuksia kuhan heittokalastukseen

Näillä yhteystiedoilla heltiää lisätietoja koeuitoissa ansioituneista vieheuutuuksista ja niiden saatavuudesta.

Gunki: wakefishing.com

Illex: wakefishing.com

Jakuta: jakuta.fi

Rapala: normark.fi

Viirastus: Janne Kuivalainen, 0400 407 747