Vieheet 2020 -katselmuksen anti jäi suurhauenkalastajan kannalta ohuenlaiseksi uutuuksien osalta, mutta muutama viehe sentään erottui edukseen tulokkaiden joukosta.

Vieheet 2020 -koeuittojen perusteella seulottu uutuusvieheiden parhaimmisto julkaistiin Erä-lehdessä 12/2020. Yhdeksän Vuoden viehe -palkittua metalli-, puu-, muovi- ja kumivalmistetta ovat varmuudella ottivieheitä, mutta on hyvä muistaa, että kauden vieheuutuuksista kaikki eivät päätyneet koekalastajien valintoina siiman päähän ja koeuittoon.

Kauden uutuuksien joukossa on siis mitä todennäköisemmin enemmänkin saalista tuovia vieheitä. Koekalastus on tärkeä osa arviointia ja tarjoaa suuntaa-antavaa tietoa vieheiden ottavuudesta kyseisissä käyttöolosuhteissa. Kovin painokkaita yleistyksiä ei kuitenkaan koekalastuksen perusteella voi tehdä, vaikka selvää onkin, että uutuuksien joukosta osa osoittautui ottavammiksi kuin kanssakilpailijat.

Erän verkossa julkaistaan laajempi katsaus jokaisen sarjan kandidaatteihin. Ahventen jälkeen oli ruovikoiden laidoilla ja matalassa viihtyvien haukien vuoro. Nyt siirrytään teemaan Vieheet 2020 – Suurhaukien haastajat, eli pysytään tiukasti haukien saralla, mutta harpataan raskaaseen sarjaan, ennen kuhille suunnattujen uutuuksien katselmusta.

Koeuittojen yhteydessä täsmäkalastus avasi myös merenlahtien syvempien keskiosien maisemaa, kuten artikkelin avauskuvasta näkee. Hauet eivät tässäkään paikkatyypissä ole sattumanvaraisesti hajallaan. Vaikka pohja on monotonisen tasasyvyistä, kalat olivat usein kerääntyneet tiettyyn osaan lahdesta. Kuvassa tunnelmaa nostattaa isompaa Beast Curlyä kokeilemaan erehtynyt hauki.

Vieheet 2020 – Suurhaukien haastajat

Suuria haukia kalastavalle kauden uutuuksista mielenkiintoisimpana mainittakoon Rapalan uutuusjerkki Haku, jossa silmään pistää uusi tapa koukuttaa kova viehe. Uudenlainen koukutusratkaisu löytyi myös Illex Dunklesta.

Koukutus on monella tapaa tärkeä tekijä. Ensisijaisesti koukkujen tarkoitus on tietysti pitää kala siiman päässä veneeseen saakka. Kalan vapauttamisen yleistyessä tavoitteeksi nousee myös aiheuttaa sille mahdollisimman vähän vahinkoa. Eli mitä pienemmillä ja vähemmillä koukuilla pärjätään, sen parempi.

Koukutusta suunniteltaessa myös kalapaikan luonne merkitsee paljon. Vitaikkojen päällä viehettä uitettaessa usein toivoo, että koukun saisi asetettua vieheen selkään. Tähän Dunkle tarjoaa mielenkiintoisen ratkaisun.

Vieheiden koekalastus jäi kuitenkin edellisiä vuosia vähemmälle allekirjoittaneen innostuttua täsmäkalastuksesta ja kaikuluotainten tuijottamisesta. Vieheen merkitys vähenee, kun sen saa tarjottua aivan kalan näkökenttään. Täsmäkalastuksessa viehe myös on vedessä vain muutaman heiton päivässä.

Sen verran sokkonakin kuitenkin ehdittiin kalastamaan, että jonkinlaiselle hajulle uutuusvieheistäkin päästiin.

X-Rap Haku (oikealla) ja Illex Dunkle haastavat perinteisen tavan koukuttaa vieheet. Koukkujen irtoaminen vieheen rungosta tärpin jälkeen pitää kalat paremmin kiinni, ja koukkujen vähentäminen helpottaa irrottamista ja kalalle koukuista aiheutuvaa harmia.

Kärkipaikasta kisanneet

Uutuusvieheen tittelistä tosissaan kisanneita vieheitä oli piikkipaikan napanneen Abu Garcia Beast:n lisäksi toinen pehmoviehe, Gunki Gunzilla isommassa koossaan, Rapalan Haku-jerkki ja Daiwan Lazy Jerkin isompi koko.

Jerkeistä molemmat uivat ja kalastivat hyvin, ja lopputulos olisi hyvinkin voinut olla toisenlainen, jos kauteen olisi mahtunut enemmän perinteistä heittokalastusta. Jerkit toimivat edelleen, mutta niiden ominta aluetta on matala, alle kolmen metrin vesi.

Jerkin aggressiivinen ja kuuluva uinti tuntuu houkuttelevan aktiivista kalaa pehmoviehettä kauempaa, mutta syvässä vedessä, missä on pakko käyttää apupainoja, pehmot vievät voiton. Kuten niin monesti ennenkin, yhden vieheen nostaminen muita paremmaksi on suuresti kiinni siitä missä ja miten kalastetaan.

Erityyppisiä kalapaikkoja, olosuhteita ynnä muita muuttujia on loputon määrä, ja vieheiden kokeilu on lähinnä niiden hetkien etsimistä, missä kukin houkutin on parhaimmillaan.

Hauen täsmäkalastaja törmää ajellessaan myös kuhiin, ja isolle kuhalle haukikoon vieheet kelpaavat yllättävän hyvin. Kuvassa 23 sentin Gunzillaan täräyttänyt komea messinkikylki. Laskevan auringon valossa Gunzillan haukikuosi sointuu hyvin yhteen myös kuhan kyljen kanssa.

Rapala X-Rap Haku 14 cm (jerkki)

Kompaktin mallinen, tiukkaa siksakkia uiva, hyvin lentävä ja jerkiksi kohtalaisen nopeasti uppoava Haku täyttää kaikki ottivieheen kriteerit.

Vieläkin mielenkiintoisemman uistimesta tekee sen koukutus. Kaksi kolmihaarakoukkua roikkuu pehmovieheistä tutun rigilangan varassa, joka lukitaan rungon peräpäähän painettavalla muoviklipsillä. Kalan iskiessä klipsi irtoaa, eikä kala pääse vääntämään itseään irti koukuista uistimen runkoa vasten.

Rapalan ollessa kyseessä tuotekehitys on viety loppuun saakka, ja systeemi toimii kuten pitääkin. Viritys on helppo asettaa, ja se pysyy paikallaan ongelmitta. Se myös ”laukeaa” kalan iskiessä kuten pitääkin. Uistin heiluu vapaana kalan suun ulkopuolella koukkujen ollessa kiinni sen leuoissa.

Kokonsa puolesta Haku sopii kevyempiinkin haukisetteihin ja uinti ilmestyy helposti, joko vavalla tai kelalla uittaen. Suoraan kelaamalla uistin puikkelehtii puolelta toiselle, ja pyytää myös näin. Usein jerkeille luonteenomaisen, rytmikkään siksakin katkaiseminen muutaman metrin spurtilla saa viehettä seurailleen hauen iskemään. Hakulla tämä onnistuu hyvin.

Käsissäni tämän tyyliset uistimet ovat parhaimmillaan lämpimän veden aikaan, mutta houkuttelevat etupäässä pieniä haukia. Aggressiivinen uitto saa puikkarit hullaantumaan, mutta isomukset tuntuvat valitsevan usein rauhallisemmin uivan pyydön.

Tähän oli tyytyminen Myös Hakulla. Kalaa sillä saatiin, mutta isomukset jäivät puuttumaan.

Pituus 14 senttiä, paino 72 grammaa.

Daiwa lazy Jerk 17,5 cm (jerkki)

Mainetta niittäneen Lazy Jerkin isompi malli on varsin jykevän tuntuinen kalikka. Massaa uistimella on jerkiksi paljon, hahmon kuitenkaan isosti kasvamatta. Solakka 110-grammainen patukka lentääkin kuin luoti, eli tarkasti ja pitkälle. Uinti on saippuamaisen liukasta, pitkää ja rauhallista liukua, jota saa lyhennettyä uittotahtia kiristämällä.

Sen verran liukasta uinti on, että täyspitkissä heitoissa uittotuntuma katoaa lähes kokonaan. Itse koen tämän hiukan häiritseväksi, vaikka epäilemättä viehe ui kalastavasti pitkänkin siiman päässä.

Lazy uppoaa verrattain vauhdilla, ja varsinkin kylmän veden aikaan vaatii tilaa alleen vähintään parin metrin verran, jotta rauhallinen uinti pääsee oikeuksiinsa. Vitaikoissa viehe tarjoili koukuista irrotettavaksi lähinnä rehuja.

Rauhallisen uinnin ystäville Lazy ei tuota pettymystä, kunhan vain malttaa olla rempomatta täyspitkiä heittoja, mihin malli tarjoaa myöskin erinomaisen mahdollisuuden.

Saaliini Lazyllä jäivät muutamaan normaalin kokoiseen haukeen, mutta vieheeseen mieltyneet kalastajat ovat takoneet palikalla tuloksia, jotka eivät jätä sijaa jossittelulle. Se on selvästi ison kalan mieleen, mutta ei sovellu kaikkien käteen.

Pituus 17,5 senttiä, paino 110 grammaa.

Gunki Gunzilla 23 cm (pehmoviehe)

Gunzilla on korkeaprofiilinen, litteäkylkinen shad-mallin pehmoviehe, jolla on kookas pyrstö. Uinti on voimakasta jytkettä ja kyljen keinutusta, mutta vaatii hiukan vauhtia lähteäkseen käyntiin. Kuten tämän malliset vieheet yleensä, Gunzilla on herkänpuoleinen kaatumaan vauhdin kasvaessa. Kookas pyrstö ja kevyehkö, notkea runko tapaavat myös lepattaa heitossa.

Tumma haukikuosi kuitenkin toimi kiitettävästi sekä täsmäkalastuksessa että yhdellä koukulla vitaikon päällä uitettuna. Yksikoukkuisena uinti on epämääräista hapuilua vieheen tämän tästä kömmähtäessä kyljelleen. Parhaiten Gunzilla pelasi rauhallisin vedoin, joissa pysäytys yritettiin ajoittaa samaan aikaan vieheen kaatumisen kanssa.

Kylmässä vedessä tällainen lirkkiminen on toisinaan huiman tehokasta, ja massiivisen pyrstön tuoma uintivastus antaa vieheelle hyvän uittotuntuman. Mukavaa tämäntyylinen kalastus harvoin on, mutta kylmän veden aikaan tekniikalla saa ronkittua arkoja kaloja iskemään. Niihin olosuhteisiin juuri tummanvihreän haukivärin kaltaiset, mitäänsanomattomat värit tuntuvat sopivan hyvin.

Täsmäkalastuksessa Gunzillalla saatiin kaloja, seassa yksi viiden kilon tuurikuhakin, mutta nokkaan laitettu päärynäpaino ja kookas lapiopyrstö saavat vieheen kyntämään hitaassa vauhdissa nenä edellä.

Pituus 23 senttiä, paino 102 grammaa.

Abu Garcia Beast Paddle Tail 17 cm (pehmoviehe)

Tämän suurhaukivieheen pikkuveli on muuten kuin isoveljensä, paitsi kokonsa puolesta. Se on siis selvästi pienempi. Uinti on yhtä herkkää ja voimakasta lötkötystä ja kalastavuuskin likimain samalla tasolla.

Totinen suurhauenkalastaja valitsee mieluummin isomman version, mutta ei se niin sanottua ole, että hauki aina paremmin isompaan ottaa. 17 sentin Beastissa on onnistuttu säilyttämään kalastajan toivomat ominaisuudet, mikä ei ole likimainkaan itsestäänselvyys vieheen koon muuttuessa. Tässä on potentiaalia niihin päiviin, jolloin hauki on mieltynyt pienempiin vieheisiin, tai niille kalastajille, joita satagrammaisten lötköjen heittäminen ei kiinnosta.

Molemmat kappaleet kokivat kesän aikana karun kohtalon toisen hajotessa hauen hampaissa ja toisen kadotessa hauen väännettyä viehelukon auki, joten virallista Vieheet 2020-potrettikuvaa tästä uutuudesta ei saatu. Vieheen paikka oli ”paikkausvavassa”, joka kaapattiin käteen hauen hylätessä isomman vieheen tai kuhan ilmestyessä pelikentälle.

Haukia tällä saatiin useita, mutta kuhille Beastin molkottava uinti saattoi olla liikaa.

Pituus 17 senttiä, paino noin 40 grammaa.

Abu Garcia Beast Curl Tail (pehmoviehe)

Pituus 17 ja 21 senttiä, paino noin 60 ja 110 grammaa.

Sirppipyrstöinen Curl Tail on varsin massiivinen laitos. Tukeva runko ja raskastekoinen ja leveä pyrstö. Uinti jää voimakkaaksi ja leveäksi pyrstön heilumiseksi ja kohtalaisesta yrittämisestä huolimatta tähän ei saatu iskemään kuin muutama kala.

Heitettävyydeltään Curl Tail on sirppipyrstöjen kategoriassa suorastaan erinomainen, kiitos massiivisen rungon.

Abu Garcia Beast Twin Tail (pehmoviehe)

Haarapyrstöinen Beast Twin Tail on rungoltaan saman mallinen kuin muutkin Beastit, mutta peräpäätä koristaa kevytrakenteinen sirppipari.

Uinti on pyrstön eloisaa lipsutusta junan lailla raiteillaan kulkevan rungon vanavedessä.

Kiinteän painopään kanssa vieheen saa hiukan kannattelemalla leijaamaan mukavasti ja se paransi suoritustaan jatkuvasti vesien viiletessä. Parhaimmillaan lipsutin oli täsmäkalastuksen lähikamppailuvaiheessa, eli silloin kun kala on muutaman metrin päässä veneestä ja sitä kalastetaan lyhyillä, muutaman metrin neppasuilla. Painon avulla vieheen sai haluttuun syvyyteen, eli hiukan kalan yläpuolelle, mistä sen annettiin painua kalan silmien edestä kohtisuoraan alas, suoraan siimaan saakka. Tuplapyrstö hidasti vieheen uintia ja ui eloisasti hitaassakin vauhdissa.

Näin saatiin useampi loppusyksyn kylmänkankea, ja usein muutaman vieheen tätä ennen hylännyt, hauki iskemään. Beast Twin Taililla on ehdottomasti paikkansa täsmäkalastajan kikkapakissa, ja miksei myös normaalissa heittokalastuksessa hankalien haukien lirkkimisessä.

Pituus 21 senttiä, paino noin 50 grammaa.

Gunki Gunzilla 19 cm (pehmoviehe)

Kohtalaisesti toimineen Gunzillan pikkuversio on esimerkki vieheestä, jossa pikkuveli ei ui isoveikkansa veroisesti.

Isommallakin koolla ongelmana oli kookkaan pyrstön jääminen laahaamaan vauhdin hidastuessa, ja pienemmässä koossa tämä vain korostui.

Pikku-Gunzi tarvitsee reilusti vauhtia uinnin käynnistymiseen. Tästä syystä siiman päähän valikoitui useimmiten isompi koko.

Pituus 19 senttiä, paino 57 grammaa.

Gunki Scunner (swimbait)

Pienikokoinen ja kevyt Scunner on hauska ja toimiva peli. Uinti on viehemallille tyypillistä eloisaa venkoilua ja pulleanmallisena sitä oli myös mukava käyttää. Leuan alla on vielä lenkki lisäpainoille, joten vieheeseen kohdistui jonkin verran odotuksia puolustuspelissä juuri edellä mainitun paikkavavan jatkeena.

Joitakin kaloja sillä ehdittiin saamaankin, kunnes pehmeästä jigimassasta tehty pyrstö suli tahraavaksi möltiksi. Nähtävästi materiaali reagoi muiden pakissa olleiden pehmovieheiden kanssa. Pyrstön mössööntyminen pilasi vieheen uinnin.

Takavuosina pyrstöjen sulaminen oli yleinen ongelma, mutta luulisi että epäkelvoista materiaaleista olisi jo päästy eroon. Hiukan ihmetyttääkin, miten erityisesti jigeistään tutulle Gunkille on tällainen lapsus päässyt käymään.

Ehkäpä ongelma korjaantuu tulevaisuudessa, sillä tällaisille helppokäyttöisille ja kalastaville käsialavieheille on varmasti kysyntää.

13,5 senttiä, paino 53 grammaa.

Illex Dunkle 9” (pehmoviehe)

Dunkle koukkurigeineen oli yksi mielenkiintoisimmista uutuuksista. Yksi kaksihaarakoukku, joka asettuu paikalleen uistimen rungossa olevien hakasten varaan. Vieheestä kieltämättä tulee mieleen vanha kunnon suspijigi, joskin Dunkle uppoaa huikan nopeammin.

Koukun voi halutessaan vaihtaa myös uistimen selkäpuolelle, jolloin viehettä on helpompi uittaa vitojen seassa ja päällä. Siinä Dunkle kieltämättä toimii melko hyvin, ja uinti kestää molemmat koukutustavat. Arveluttavaa sen sijaan on, miten avoin kaksihaarakoukku kestää käytössä, ja mistä löytyy uusi koukku tilalle jos vanha vääntyy?

Tämä jäi tositilanteessa testaamatta, mutta peruskokoiset hauet tämä ”D’eno” tartutti ja kesti moitteetta.

Kokonsa ja helppokäyttöisyytensä puolesta Dunkle sopii hyvin hauenkalastuksen jokapaikanhöyläksi Suspijigien rinnalle.

17,8 senttiä, 59 grammaa.

LMAB Drunk Bait (pehmoviehe)

LMAB on saksalainen jigivalmistaja, jolta löytyy useampikin hiukan persoonallinen lirputin. Haukikoon rajaa niistä hätyyttelee vain Drunk Baitin isoin, 16 cm versio, sinne aivan kuitenkaan yltämättä.

Kuppinokkaisena se kuitenkin on kokoistaan tunnokkaampi uitettava myös haukivavoilla, mutta ainakaan näkyvään uintiin nokka ei vaikuta. Pitkä pyrstöntyvi ja pyrstöön nähden massiivinen runko tekevät runkouinnista olematonta, mutta kuppinokka taas saa veden liikkumaan uitettaessa.

Jokunen hauki vieheellä saatiin, mutta hiukan vaisuksi anti jäi. Drunk Baitin paikka olisi paremminkin kuhavavassa.

16 senttiä ja 16 grammaa.

Pike It Soft (jigipää)

Pike It Soft -jigipäät on tehty syvempiä vesiä koluavalle täsmäkalastajalle, mutta tietokatkon vuoksi luulin, että päihin kiinni ruuvatut pyrstöt ja pää olivat yksi kokonaisuus. Tästä syystä päitä ei kokeiltu muiden runkojen kanssa.

Lapiopyrstöiseen Fladen Giant Goby Shadiin oli ruuvattu 45 gramman pää ja hempeänväriseen Johnny Baits Finlandin lieroon 35 grammainen versio.

Goby ei pään kanssa uinut juuri mitenkään, käytti kumpaa viehelenkkiä hyvänsä. Hiukan eloisammaksi uinti äityi kärkimmäistä lenkkiä käyttämällä.

Pää kuitenkin vei pyydön rivakasti 6–8 metrin syvyyteen, missä viehe myös helposti pysyi. Ongelma ehkä oli rungon mallissa, joka ei liene lammikon eloisin vipeltäjä.

Sirppipyrstön kanssa 35 gramman pää toimi varsin hyvin, ja sillä muutama kala myös saatiin. Kymmenen grammaa kevyempänä viehe toimii metri pari matalammassa ja oli parhaimmillaan Beast Twin Tailin tapaan lyhyellä siimalla lirkitettynä.

Päät pääsevät täsmäkalastuksessa ehdottomasti jatkoon, mutta Gigant Goby Shad saa paikan vaihtopenkiltä.

Painot 35 ja 45 grammaa.

Pyrstöjerkki (swimbait)

Pyrstöjerkki on yksi omintakeisimpia uutuusvieheitä mitä kohdalle on sattunut. Kauniiksi tätä kapakalaa ei voi kehua ja uintia lähes kivikovalla kumikalalla on juuri niin paljon kuin mitä muoto antaa ymmärtää.

Suoraan kelaamalla viehe ei tee elettäkään, mutta erilaisin nykäyksin sen saa liukahtelemaan varsin haavoittuneesti.

Runkoa voi taivutella haluamaansa muotoon, mutta se saa vieheen lähinnä pyörimään.

Äärimmäisen kylmässä vedessä tällaiselle voisi olla paikkansa, mutta kalan pitää silloinkin osoittaa kiinnostuksensa nopeasti. Kovin moneen heittoon usko ei kuitenkaan välttämättä riitä, ja tällä kertaa kala oli liian hidas.

25 senttiä ja 75 grammaa.

Rapala X Rap Peto & Otus (hybridi)

Rapalan haukikoneen uusi koko kosiskelee kalastajia, jotka eivät isoista ja raskaista vieheistä perusta. Hyvin kosiskeleekin, sillä uinti on onnistuttu säilyttämään molemmissa, kuten muutkin ominaisuudet.

Peto ja Otus toimivat kuin pitääkin. Eli heitä, kelaa ja pysäytä viehe aina silloin tällöin.

Kokonsa puolesta vieheet sopivat myös kuhalle, ja niillekin niitä monesti tarjottiin. Saalis jäi muutamin haukiin kuhien kylmähermoisesti hylätessä molemmat versiot.

Mutta kevyemmän haukivavan jatkeena Pedolla ja Otuksella on ehdottomasti paikkansa.

Pituus 17 senttiä, paino 40 grammaa.

Wiggler Mig Spinner (henkarilippa)

Peurankarvanuttuista Mig Spinneriä katsoessa voisi luulla käpälöivänsä henkarilippojen klassikkoa, Lindy’s M/G spinneriä. Ainoalla erolla, että Mig on hiukan pienempi ja kevyempi.

34-grammainen henkarilippa on järeillä haukivavoilla hiukan hankala heitettävä, mutta kalastavuus tuntuu olevan esikuvan tasolla. Kuten koukutkin, kaksi paksulankaista ja ruskeaa yksihaarakoukkua.

Mig Spinner vaikuttaa siis varsin toimivalta vieheeltä. Myös se sopii parhaiten hiukan kevyemmän haukivavan jatkeeksi.

Pituus noin 20 senttiä, paino 34 grammaa.

Vieheet 2020 – Uutuusvärit suurhauille

 

Savage Gearin tulostetut 4D-värit ovat päätyneet myös keskikokoisen Savage Gear Real Eelin pintaan, ja komeita ne kiistämättä ovat.

Vilttiketjuuni päätyneet Ellit saivat uutuusvärien myötä uuden tilaisuuden, mutta en lierojen kanssa tunnu sinuiksi päätyvän edelleenkään.

Painorunkoinen malli on kuin tehty täsmäkalastukseen ja sitä tarjottiin useammallekin nätille kalalle. Tapahtumapuolelle kirjattiin kuitenkin vain yksi hauen suuhun jäänyt pyrstö.

Painottamaton runko offset-koukulla rigattuna sen sijaan vakuutti, vaikka saaliilla ei näissä karkeloissa juhlittukaan. Koukku asettuu runkoon helposti, ja uinnin eloisuus säilyy kaislankoloihin vajotellessa. Tälle luulisi tulevan hetkensä, kunhan vain osuisi päiviin, joina kala on tynkäkaislan seassa.

Pituus 30 senttiä, paino 80 (painorunkoinen) tai 56 grammaa.

Lue myös:
Vieheet 2020 – Tässä ovat matalan veden haukiharavat
Vieheet 2020 – Ahvenparven harventajat