Vieheet 2020 -koeuitot tarjosivat oivallisen kattauksen kiinnostavia uutuuksia hauen kalastuksesta kiinnostuneille.

Vuoden vieheuutuuksia kartoittava Vieheet 2020 -yhteenveto ja kärkisijoille nousseet vieheet esiteltiin Erä-lehdessä 12/2020. Verkossa käymme läpi eri luokkien koekalastukseen valikoituneet uutuudet.

Laajan kokonaisuuden ensimmäinen verkossa julkaistava osa esitteli ahvenen pyytäjän uutuusarsenaalia. Nyt vuorossa ovat hauet.

Koeuittojen antia ja hauenpyynnin filosofiaa esittelee Erän Jari Tuiskunen:

– Heitä vahvauintinen viehe rehottavan vesikasvillisuuden vierelle. Tässä lienee pähkinänkuoressa neuvo, jota noudattamalla aloittelijakin pääsee hauen makuun.

Olettaen tietenkin, että saa vieheensä uimaan hieman vaikeassa rehuympäristössä. Muuallakin kannattaa toki kalastaa.

– Hauenkalastukseni oli pitkälle juuri rantamataliin keskittyvää, mutta varmaankin yhtä monta luupäätä nappasi kauden mittaan selkävesiltä narratessani ahvenia ja kuhia niiden pyyntiin soveltuvilla vieheillä syvästä vedestä, Tuiskunen muistuttaa.

Gunki Kaiju Spin.

Onkin vaikea sanoa, mikä loppujen lopuksi on ”oikea” haukiviehe. Tässä kuitenkin lähinnä sellaisia, jotka ovat toimineet tai olleet toimimatta nimenomaan haukia matalasta haettaessa.

Gunki Kaiju Spin

Kaiju Spin muistuttaa profiililtaan perinteistä räminävaappua, vaan ei ole sellainen. Tämän runko on huomattavan raskas, vailla onttoa ydintä ja siellä kolisevia räminäkuulia. Lisäksi peräkoukun paikalle on istutettu kuulalaakerileikari reilun kokoisine pajunlehtilippoineen. Siimaan kiinnittämistä varten selässä on kolme reikävaihtoehtoa, joista uintiin saa hiukan eri ulottuvuuksia.

Näillä eväillä viehe lähes menettää räminävaappumaisen runkouintinsa, mutta sen korvaa lipan erittäin eloisa hyrinä.

Heitto- ja uppoamisominaisuudet ovat ensiluokkaiset, mutta Kaiju Spinillä pystyy kalastamaan reippaahkosti kelaamalla myös matalia ruovikonreunoja, sellaisia, missä hauet viihtyvät. Viehe osoittautuikin oivalliseksi kesähaukien houkuttimeksi, mutta antoi myös pari kuhaa, kun sillä syvänteitä ronkittiin. Tosin runkovärinän puute tuntui hillitsevän kuhien ruokahaluja reilusti.

Pituus 7 senttiä, paino 35 grammaa.

JoSa Hulmumpi.

JoSa Hulmumpi

Lahtelainen Matti Jousala pani ehostaen vanhaa vaappumalliaan Hulmua, tuloksena Hulmumpi. Kysymyksessä on kaksiosainen, selkäprofiililtaan kapea mutta kyljeltään leveähkö uretaanivaappu, jonka nokkalevy on valettu kiinteäksi osaksi runkoa. Etukoukku roikkuu leikarin ja kahden renkaan etäisyydellä rungosta.

Tällaisessa koukkuratkaisussa kala pysyy varmemmin kiinni ja runkoon kohdistuva rasitus vähenee. Sellaiselle uretaanipalikka saattaa olla hieman arka.

Eikä ollut Hulmumpi hullumpi myöskään ottipelinä. Sen tosin saattoi aavistaa jo letkeästi lenksottavasta uinnista, joka esittäytyy kohdeyleisölleen eli hauille metrin parin syvyydessä. Nopeampaakin uittoa kapula kesti riittävän hyvin. Vetouistelussa vieheellä lienee paikkansa myös kuhaveneen perässä, me emme sitä lajia kokeilleet.

Pituus 14 senttiä, paino 21 grammaa.

Kopsu Kids.

Kopsu Kids

Koukuton uistin ei ole uusi keksintö, mutta Timo Koposen Kopsu Kids lienee ensimmäinen Suomen markkinoille ilmestynyt lajityyppinsä edustaja. Koukun tilalla lusikan perässä roikkuu tuhti pinkki kuitukimppu, jonka ideana on saada hauen piikkihampaat tarttumaan kiinni kuituhässäkkään jopa niin, että peto nousee rannalle saakka.

Ja kun koukkua ei ole, viehe soveltuu mitä mainioimmin lasten heittoharjoitteluun, kuten nimikin kertoo. Ei tartu puihin, vesikasveihin eikä kaverin villapaitaan, vaikka suoritus vähän epäonnistuisikin.

Olihan viehe tietysti testattava myös vakavamielisessä kalastuksessa, vaikka kieltämättä epäilyksen siemen toimimisesta kaihersi pääkopassa. Kaiherrus vahvistui jo uittokoetta tehtäessä, sillä kuitukimppu syö keveän lusikan liikkeestä paljon eloa pois.

Tuntui vaikealta tehtävältä suostutella hauet yhteistyöhön, ja kun pari sellaista pitkän maanittelun jälkeen kävi karvatukkoa puraisemassa, tulos oli odotettu. Heti irti.

Vakavasti otettavaksi ottipeliksi tästä ei ole, mutta ehkä jonkinlaiseksi haastevieheeksi oikein hyvälle syönnille. Kuka saa tällä hauen ylös saakka.

Pituus tupsuineen noin 15 senttiä, paino 15 grammaa.

Norolan Light Spoon ruohosuojalla.

Norolan Light Spoon, ruohosuojattu

Norolan Light Spoon saalisti vuonna 2019 Vuoden haukiviehe -tittelin. Äärimmäisen ilmeikäsuintisen lusikan uniikki ominaisuus on sen keski-ikkuna, joka on valettu värikkäästä läpikuultavasta epoksista metallikehysten sisälle. Epoksi tekee vieheestä köykäisen ja sallii samalla uintiin lennokkuutta, jota raskaammilla raudoilla on vaikea ellei mahdoton saavuttaa.

Ruohosuojaus on toteutettu Minnow Spoonin tavoin vankalla yksihaarakoukulla ja teräsviiksellä. ”Ajatuksena on ollut luoda helppokäyttöinen paketti satunnaisemmallekin kalastajalle. Pitkäheittoisuus, voimakas uinti, vedenalainen keveys ja ruohovapaus ovat Light Spoonin myyntiargumentit”, valaisee valmistaja Jyrki Kasanen.

Norolan Light Spoonin ruohoversio kera tyypillisen saaliskalan.

Viehe toimi odotusten mukaisesti myös ruohosuojattuna. Puikkelehtiminen rehujen seassa sujui varsin ongelmattomasti ja hauet hyökkäilivät kimppuun hanakasti, mutta tartuttamisessa oli jälleen vaikeuksia. Osasyyllinen oli varmaankin vieheen ylieloisa liike, joka aiheutti hauille ongelmia osumatarkkuudessa. Tarttumiseen kun saisi parannuksia niin vot!

Ruohosuojaviiksen kiinnitykseen kannattaa myös kiinnittää huomiota, yhdestä yksilöstä se lähti heilumaan.

Pituus 8 senttiä, paino 16 grammaa.

Rapala X-Rap Twitchin’ Shad.

Rapala X-Rap Twitchin’ Shad

Jerkkikalastus vaatii hieman osaamista vieheen uittamisessa, jotta tuloksista pääsee nauttimaan myös perkuupöydällä. Pikkujerkki Rapala X-Rap Twitchin´ Shad ei juuri sykäytä suoraan kelaamalla, mutta kun ottaa käyttöön sopivat vavankärjen nykäykset, vieheen saa poukkoilemaan ja hoipertelemaan kuin humalaisen postinjakajan.

Lisää houkutusvoimaa vieheelle antavat upean ulkonäön lisäksi räminäkuulat ja läpikuultavan muovikuoren alle kätkeytyvä heijastinkalvo. Ei siis ollut ihme, että pienehköjen haukien haksauttaminen sujui suuremmitta ongelmitta, toki lähinnä paikoissa, missä vettä ei ollut paljon. Vaappu nimittäin viihtyy noin puolen metrin syvyydessä.

Pituus 8 senttiä, paino 13 grammaa.

Wiggler Wiggbuzz.

Wiggler Wiggbuzz

Wiggbuzz kuuluu viehetyyppiin, jossa peurankarvoista ja kimallesuikaleista sidotun ”jigin” eteen on liitetty kookas propelli. Sen herkkä pyöriminen antaa veteen melkoisen pärskeen ja värinän, kun sitä vauhdikkaasti pinnan tuntumassa uitetaan.

Jotta uittaminen onnistuisi varsinaisissa haukipesäkkeissäkin, painopään etupuolella töröttää kaksi teräsviikseä, jotka takaavat yllättävän sujuvan liikkumisen jopa pahoissa heinikoissa. Tosin ruohosuojaus taisi jälleen kerran haitata myös kalojen tarttumista, sillä useimmat räiskähdykset vieheen kohdalla päättyivät karkuutuksiin.

Hyvinkin teräviä yksihaarakoukkuja vieheessä on kaksi. Takimmainen antaa mahdollisuuden lisätä siihen vaikkapa toukkajigihännän lisäeloa antamaan. Ehdottoman hauska viehe matalien haukiruovikoiden ronkkimiseen.

Pituus noin 17 senttiä, paino 22 grammaa.

Vieheet 2020 – uutuuksia moneen lähtöön

Kuten arvata saattaa, keväällä markkinoille tulleiden uutuuksien joukosta osa osoittautui ottavammiksi kuin kanssakilpailijat.

Koekalastus on tärkeä osa vuoden vieheuutuuksien arviointia ja tarjoaa suuntaa-antavaa tietoa vieheiden ottavuudesta kyseisissä käyttöolosuhteissa. Kovin painokkaita yleistyksiä ei kuitenkaan koekalastuksen perusteella voi tehdä, sillä pyytävyys on kiinni osittain myös kalojen yhteistyöhalukkuudesta.

On myös hyvä muistaa, että kauden vieheuutuuksista kaikki eivät päätyneet koekalastajien valintoina siiman päähän, vaikka joukossa on melko todennäköisesti saalista tuovia vieheitä, jotka olisivat toisissa olosuhteissa päätyneet jopa kärkikamppailuun omissa kategorioissaan.

Varmuudella voidaan kuitenkin sanoa, että yhdeksän Vuoden viehe -palkittua metalli-, puu-, muovi- ja kumivalmistetta ovat ottivieheitä. Ne julkaisimme painetussa Erä-lehdessä 12/2020.

Lue myös:
Vieheet 2020 – Ahvenparven harventajat

Vieheet 2020 – lisätietoa haukivieheistä

Gunki: wakefishing.com

Josa: Matti Jousala, 040 511 2967

Kopsu: Inuse International Oy, kopsu.com

Norolan: norolan.com

Rapala: normark.fi

Wiggler: Wiggler Ab/Marko Oikarinen, 045 110 9967