Ahvenen kalastus on Keski-Euroopassa ja Ruotsissa kovassa suosiossa. Tämä on nähtävissä uutuuksien monipuolisuudessa ja uusien kalastustekniikoiden yleistymisessä. Ryhmässämmekin jigipyrstöjä uitettiin aikaisempaa useammalla tekniikalla. Lyijypäälläkin uittamisessa uudenmallisetpäät tuovat lisävaihtoehtoja kalastukseen.

Taisto ahvenjigien kesken oli useita aikaisempia vuosia tasaisempaa. Kokeilussa olleista jigeistä yli puolet osui ahvenen kalastukseen sopiviin kokoluokkiin. Pääosa kärkijigeistä osoitti pyytävyytensä useammalla tekniikalla.

Kuhan heittojigauksessa kalastettiin enimmäkseen tavallisella lyijypäällä ja dropshot-tekniikalla. Muita jigaustekniikoita käytettiin vain satunnaisesti.

Molemmat tekniikat saivat yhtä paljon peliaikaa ja olivat saaliin puolesta varsin tasavahvoja.

Kuhan heittojigaus painottui kahteen kauteen, josta ensimmäinen oli noin kuukauden mittainen jakso kutuajan jälkeen. Toinen jakso osui alkusyksyyn, jolloin kuhat siirtyvät välivedestä pohjan tuntumaan, lähinnä penkkoihin.

Kuhan pystyjigausreissut keskittyivät kauden aikana pelkästään järvialueille painottuen syys- ja lokakuulle. Tämä on jakso, jolloin kuhat on helppo tavoittaa läheltä pohjaa ja vesien viileneminen ei ole vielä vaikuttanut kalojen iskuhalukkuuteen. Pääasiallinen kalastussyvyys vaihteli 3 ja 8 metrin välillä jigipäiden painojen ollessa 17–25 grammaa.

AHVENJIGIT

Storm 360Gt Searchbait.

Storm 360GT Searchbait

Storm Searchbait on kohtuullisen herkkäliikkeisellä pyrstöllä varustettu jigi. Jigin pään leukalappu antaa jonkin verran lisäliikettä. Värjätty pää silmineen lisää pikkukalamaista vaikutelmaa. Jigin selkään on merkitty koukun läpitulokohta, mikä helpottaa pyrstön pujottamista.

Tavanomaisen pohjassa tapahtuvan jigaamisen sijaan 360GT Searchbait antoi saaliiksi isoja ahvenia välivedestä. Antoisin kalastustekniikka nopealla kelauksella ja lyhyillä tauoilla muistutti lähinnä vaappujen uittoa. Nimikin viitannee juuri nopeaan uittoon.

Kohtalaisen jäykän materiaalin takia viehe tuotti myös paljon saaliittomaksi jääneitä tärppejä. Myös hauet osoittivat kiinnostusta salakkaparvien ympärillä uitettuihin Searchbaiteihin. Jigin materiaali osoittautui varsin kestäväksi haukienkin hampaissa. Kalastavuus merellä syksyllä jäi kuitenkin vaisummaksi.

Paino 9 grammaa, pituus 10 senttiä. Ottiväri oli HDI.

Mikado Flatfish.

Mikado Flatfish

Mikadon Flatfish on nimensä mukaisesti litteä. Jigin pää ja rungon etupään keskiosa ovat hieman paksummat. Helpoimmin eloisa uinti syntyy nenäkiinnityksellä dropshot-koukkuun. Tavallisen jigipään kohdalla lyhytvartinen koukku on välttämätön.

Pohjapainojigauksessa vavan pienikin värisyttely välittyy ohuen jigin runkoon. Pohjapainojigaus onkin paras tekniikka tämän vieheen uittoon. Toimii myös kyljelleen kiinnitettynä.

Flatfish pyysi parhaiten sisävesillä hottaa saalistavia ahvenia ja salakkaparvien ympärillä tarjoiltuna. Jostain syystä syyskalastus merellä oli kuitenkin vaisumpaa.

Paino 1 gramma, pituus: 6,5 senttiä. Ottiväri oli musta/hopea.

Lmab Köfi Plötze (Chatterbait-uintilevyn kanssa).

Lmab Köfi Plötze

Melko jäykästä materiaalista tehty Lmab Köfi muistuttaa hyvin pientä särkeä. Materiaali on varsin kestävää, mutta viehe ei ole kaikkein herkkäuintisimpia. Jigin liike rajoittuu lähinnä aivan pyrstöosaan.

Viehe antoi kohtuullisesti ahvenia syyskalastuksessa. Parhaiten saalista kertyi dropshot-tekniikalla ja carolina-rigauksella.

Järvikalastuksessa kirkkaissa vesissä isompien ahventen parissa viehe pääsi vielä paremmin oikeuksiinsa, erityisesti chatterbait-tekniikalla eli uittavalla uintilistalla varustettuina. Siinä viehettä uitettiin kaatuneiden puiden ja kaislikonreunojen salakkaparvien ympärillä kovalla vauhdilla lyhyitä taukoja pitäen.

Antoi reilun kokoisten ahventen lisäksi saaliiksi useampia 3–4 kilon haukia.

Paino 3 grammaa, pituus 7 senttiä. Ottiväri oli Real Roach.

Vale Kuore.

Vale Kuore

Vale Kuore on yksi aidoimman näköisistä kalajigeistä, joita olen päässyt käyttämään. Kohtalaisen pehmeästä materiaalista valmistettuna siihen saa helposti eloisan uinnin.

Kalastavuus vaihteli kauden mittaan, mutta muutamalla alkusyksyn reissulla Vale Kuore oli yhdessä HooÄssän uittavan jigipään kanssa lähes pitelemätön yhdistelmä. Vale Kuore antoi niillä reissuilla selvästi karkeampaa ahventa kuin muut vieheet.

V-pyrstöinen malli toimii mainiosti myös dropshot-virityksellä. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen myös pilkkijigipäähään talvikalastuksessa.

Paino 2 grammaa, pituus: 9 senttiä. Ottiväri oli kuore.

Microbite Drago.

Microbite Drago

Ahvenet ovat merelläkin varsin kaikkiruokaisia. Pikkukalojen lisäksi kilkit ja erilaiset katkat ovat yleisiä löydöksiä. Tästäkin huolimatta sudenkorennon toukan näköisen Dragon kalastavuus merellä oli yllättävän hyvä.

Drago oli kauden kovin haastaja vuoden ahvenjigille. Drago toimi erityisen hyvin dropshot-virityksellä hitaasti painoa pohjaa pitkin raahaamalla. Lyhytvartinen jigikoukku on toinen hyvä rigausvaihtoehto.

Ensimmäisellä koereissulla kalastavuus meni vielä sattuman piikkiin, mutta kalastavuuden jatkuminen reissusta toiseen varmisti vakiopaikan ottivieheiden tiukassa seulassa.

Paino 1 gramma, pituus: 4,9 senttiä. Ottiväri oli musta.

KUHAJIGIT (HEITTO)

Mikado Spark.

Mikado Spark

Isolla pyrstöllä varustettu Spark ui varsin herkästi. Uinti tosin rajoittuu lähinnä aivan jigin peräosaan. Sparkin isoin malli oli elementissään alkukesän jaksolla, jolloin väreistä fire tiger tuntui erityisesti ärsyttävän kuhia. Iso pyrstö hidastaa mukavasti vajoamista, mikä tekee vieheestä helpon suupalan kuhille.

Antoi parhaiten kalaa lyijypäähän rigattuna, mutta toimii myös dropshotilla. Sparkin pienin malli antoi mukavasti saalista ahvenvesillä.

Paino 7 grammaa, pituus: 9,5 senttiä. Ottiväri fire tiger.

Mikado Real Fish Roach.

Mikado Real Fish Roach

Nimestään Roach (särki) huolimatta paremminkin salakkaa muistuttava Real Fish on litteähkö herkkäuintinen jigi, joka oli kuhien mieleen alkukesän syöntijakson aikana.

Pääsi parhaiten oikeuksiinsa dropshot-tekniikalla. Toimii myös jigipäässä. Kokeilemisen arvoinen myös reilumman kokoisille ahvenille.

Teki tulosta myös kauden viimeisillä pystyjigausreissuilla, valikoivasta syönnistä huolimatta.

Paino 5 grammaa, pituus 9 senttiä. Ottiväri oli mustaselkäinen ja helmiäiskylkinen.

 

Savage Gear Herring Shad.

Savage Gear Herring Shad

Hahmoltaan varsin särkimäinen ja uinniltaan letkeäpotkuinen Herring Shad oli särkivärissä kuhien mieleen erityisesti särkivaltaisilla vesillä.

Toimi hyvin lyijypäähän pujotettuna sekä heittämällä että pystyjigaamalla varsinkin alkukesän reissuilla.

Miellytti kuhien lisäksi myös useampaa haukea.

Paino 10 grammaa, pituus 11 senttiä. Ottiväri oli roach.

 

Berkley Power Swimmer.

Berkley Power Swimmer

Power Swimmer osoitti hyvin, että lapiopyrstöiset toukkajigit ovat edelleen yhtä pyytäviä kuin pari vuosikymmentä sitten. Power Swimmerin uritettu runko on hyvin taipuisa ja uinti on hyvin herkkä.

Jigi kalasti loistavasti dropshotilla, mutta runkomalli mahdollistaa monipuoliset koukutusvaihtoehdot.

Hyvä valinta myös isommalle ahvenelle.

Paino 4 grammaa, pituus 7 senttiä. Ottiväri oli Salty Pepper Hot Tail.

KUHAJIGIT (PYSTYJIGAUS)

Berkley Sick Fish.

Berkley Sick Fish

Todella reilun kokoisilla evillä varustettu voimakaspotkuinen kalajigi, joka lähtee uimaan jo hyvin hitaassa vauhdissa. Paksuhko runko yhdessä ison pyrstön kanssa vaativat kohtalaisen painavan jigipään, jos jigin halutaan pysyvän lähes suoraan veneen alla.

Jäykähkö materiaali kestää hyvin kuhan hampaissa. Pystyjigauksessa stinger-koukku paransi tärppien hyötysuhdetta.

Paino 11 grammaa, pituus 10 senttiä. Ottiväri oli Ghost Minnow.

Mikado Real Fish Roach.

Mikado Real Fish Roach

Pehmeästä materiaalista valmistettu herkkäuintinen kalajigi, joka soveltuu pystyjigauksen lisäksi hyvin myös heittojigaukseen tavallisen jigipää kanssa. Jigin hahmo on varsin kalamainen.

Pehmeän materiaalin ansiosta jigi tuntui iskupäätöksen jälkeen päätyvän varsin syvälle kuhien kitaan.

Paino 7 grammaa, pituus 11 senttiä. Ottiväri oli sinertäväselkäinen helmiäiskyljillä.

 

Svartzonker McPrey.

Svartzonker McPrey

Pehmeästä materiaalista valmistettu isopyrstöinen jigi. Muodoltaan särkimäisen jigin uinti on kuhajigiksi melko voimakas. Pystyjigauksen hitaassa uitossa tästä ei ole kuitenkaan haittaa. Toimi parhaiten kohtuullisen lämpimässä vedessä.

Paino 12 grammaa, pituus 12 senttiä. Ottiväri oli Real Roach

Jigipäälläkin on väliä

Kalastettaessa lyijypäisillä jigikoukuilla suurin mielenkiinto kohdistuu usein pään painoon ja koukun kokoon. Kauden jigien jatkona oli useampiakin erilaisia jigipäitä.

Vaikka koekalastusreissuilla keskityttiinkin enemmän varsinaisiin vieheisiin, nousi jigipään merkitys ajoittain hyvin esiin. Ottivieheiden etsiminen onkin helposti pyrstöjen vaihtelua sen sijaan, että aikaa uhrattaisiin jigipään vaihtamiseen.

Erityisen hyvin menestyi HooÄssän uittava jigipää, joka osoitti toimivuutensa sekä ahvenen, että kuhan kalastuksessa. Uittava pää antaa hieman vaappumaisen keikutuksen ja vähän mutkittelevan lisäliikkeen vieheelle. Jigipää kalasti sekä v- että lapiopyrstöisten jigien kanssa.

Myös MA- ja Microbiten jigipäät osoittivat tuovansa lisäarvoa perinteisiin lyijynharmaisiin peruspäihin verrattuna. MA-jigipäät sopivat erinomaisesti myös jäältä kalastukseen sekä isompia ahvenia että kuhia tavoiteltaessa.

HooÄssän uittava jigipää Vale Kuoreen kanssa oli muutamilla reissuilla suorastaan liekeissä oleva yhdistelmä.