Erä-lehti 12/20 tarjoaa monipuolisen lukuelämyksen joulukuun kiireiden keskelle. Viime hetken lahjavinkkejäkin on tarjolla, ja varmaa on, että testimenestyjän kanssa kelpaa suunnata kalaan.

Vuoden vaihtuessa on aika esitellä tuttuun tapaan uutuusvieheiden parhaimmisto. Ahkeran koekalastuksen jälkeen raati on puhunut ja vuoden parhaat ottivieheet on valittu, olipa sitten tavoitteena ahven, suurhauki, kuha tai kirjolohi. Tällä kertaa metalli tarjosi todella kovan vastuksen vaapuille. Uutuushuumasta huolimatta tulosta tekivät myös klassikot.

Oheisella videolla ui JaRo 120S, joka erottui kuhalle tarjottavien vetovieheiden joukosta edukseen.

Kaikkiaan kauden uutuustarjonnasta erottui edukseen yhdeksän erilaista ottipeliä.

Jigihuumaa pilkkijäille

Vaikka jäätilanne on suuressa osassa maata vielä olematon tai vähintäänkin arveluttava, on polte pilkkijäille jo kova.

Pilkkimistä voinee pitää yhtenä perinteisimmistä kalastusmuodoista. Perinteinen se on ollut pikään myös varusteiden saralla. Kovin paljon uutta ei ole ollut hiljattain tarjolla, jos vertaa muihin aktiivisiin kalastusmuotoihin, joten jigien tekemä uusi aluevaltaus talvikalastuksen saralla on varsin tervetullut.

Kumihännät pyytävät myös jään alla, joten perehdyimme vertailun mitalla pilkkijän käyttöön soveltuviin jigipäihin, jotka tarjoavat liikettä myös vaakasuunnassa. Herkkä laji vaatii oikeat otteet, joten mukana on myös hyödyllisiä täsmävinkkejä vasta-alkajalle ja kokeneemmallekin kalastajalle.

pilkkikalastus_jigipäät

Jigipään poikkipinta-ala vaikuttaa siihen, kuinka pitkään sivuliukuun viehe syöksyy. Isommalla päällä ui myös isompi pyrstö.

Luontokuvaajan matkassa maailmalla

Erä-lehti 12/20 vie luontomatkailijan aina Huippuvuorille saakka, jossa naalin kohtaaminen luonnossa ei vaadi aivan lottovoittajan tuuria.

Paikallinen naalikanta on siinä määrin runsas, että monen luontokuvaajan haavelajin taltioiminen onnistuu saarella jopa pääkaupunki Longyearbyenin tuntumassa, joten kuvausviikon aikana ehtii muihinkin seikkailuihin.

Teleobjektiivin lisäksi mukaan tarvitaan aimo annos tervettä järkeä, sillä Huippuvuorilla jääkarhuvaara on läsnä alituiseen, eikä liikkuminen kaupunkialueen ulkopuolella ilman asetta ole sallittua.

Pieni ja jalo muikku

Muikku on suomalaisittain tarkasteltuna todellinen arvokala, joka on tarjonnut keskustelunaiheita vuosisatojen ajan. Sijainniltaan Suomi on muikun levinnäisyysalueen keskipisteessä. Maan suurimat muikkusaaliit nostetaan Saimaalla.

Muikku on myös sisävesien tutkituin kala. Kotimaisen muikkututkimuksen juuret juontavat 1900-luvun alkumetreille. Tienraivaajana toimi edistyksellistä tutkimustyötä tehnyt professori Toivo Henrik Järvi.

Muikku

Kuva Antti Hentinen

Tutkitusta tiedosta huolimatta muikkuun liittyviä uskomuksia riittää edelleen runsaasti. Kutupyynnin kestävyys on puhuttanut kalastajia jo 1700-luvulla, mutta pyytämällä muikkukantaa ei helposti saa heilahtamaan, artikkelissa haastatellut asiantuntijat vakuuttavat. Kalastuksen sääntely saattaa silti olla poikkeustilanteissa tarpeen.

Erä-lehti 12/20 kokkaa – Chili con Sirkka

Hyönteiset tuskin kovaavat kinkkua joulupöydässä vielä hetkeen, mutta ne ovat jo oivallisia raaka-aineita retkiruokaa valmistavalle.

Retkinikkari Joppe Ranta tarjoilee lukijoilleen pääruokana Chili con Sirkka -reseptin ja jälkiruokana banaanikeksit muurahaisilla. Entovegaanisia annoksia molemmat.

Entovegaaninen

Banaanikeksit muurahaisilla on entovegaaninen annos. Kuva: Joppe Ranta

Kaupasta vaivattomasti saatavien tarhasirkkojen sijasta on mahdollista myös hankkia retkiruokaan tarvittavat sirkat ja muurahaiset suoraan luonnosta. Tähän keräilyyn pätee sama viisaus kuin kasveihinkin, syötävät on osattava tunnistaa varmasti.

Tukikohta isommallekin porukalle

Leiriteltta tai vaelluskota tarjoaa majapaikan isommallekin ryhmälle, mutta pienemmällekin porukalle tila kelpaa varsinkin silloin, kun leiri pystytetään samoille sijoille pidemmäksi ajaksi. Iloa on myös tilavampien majoitteiden suomasta lämmitysmahdollisuudesta. Pienikin lämmönlähde nimittäin riittää vaatteiden ja varusteiden kuivatteluun ja tuntuvan mukavuuslisään.

Tiukan paikan tullen tulet saa syttymään samalla aineella kuin kädetkin puhdistetaan. Vedestä ei luonnollisestikaan ole kyse, vaan koronavuoden suosituimpien myyntiartikkelien joukkoon lukeutuvasta käsidesistä. Heikki Viitasen Erätaito-artikkeli tarjoaa vinkin sateen kastelemien sytykkeiden elvyttämiseksi jälleen käyttökuntoon käsidesin avulla.

Sää on tekijä, johon ei voi vaikuttaa, mutta sentään varautuminen on mahdollista. Markus Mäntykangas avaa sää-palstalla kylmäaltistuksen taustaa ja terveysvaikutuksia. Kylmästä nauttimisen kannalta olosuhteet ovat eteläisintä Suomea myöten pian mitä parhaimmat.

Erä-lehti 12/20

Kuva Jari Tuiskunen

Kymijoella lohenpyynti tarjoaa tervetullutta katkaisuhoitoa pilkkijäiden odotteluun lohenpyynnin merkeissä. Kuturauhoituksen jälkeen lohi liikkuu siinä määrin, että Jari Tuiskunen vinkkaa taitavalle ja ottipaikat tuntevalle kalastajalle saalistakuun olevan mahdollinen. Siiman päässä taisteleva kymppikiloinen lohi ei ole Kumijoella harvinaisuus.

Ensijäille lähteminen on monella vielä edessä. Talvien lämmetessä reissu käy vuosi vuodelta vaarallisemmaksi. Kokosimme abc-palstalle vinkit riskinhallintaan alkutalven jäille suuntaavan tueksi ja turvaksi.

Polyver Premium Spikes

Kuva Hasse Härkönen

Rantakalastajalle parasta pitoa talven liukkastamilla kallioilla tarjoavat Polyver Premium Spikes -liukuesteet. Kahlaavan kalastajan lisäksi ne osoittautuivat Erän tuottaja Anssi Uitin pikakokeessa toimiviksi myös jäällä.

Talvikoskille suuntaavan kalastajan iloksi Erä-lehti 12/20 tarjoaa myös reseptin hyvin pyytävän kettuliitsin tekoon. Kyseessä on kevyeen jigikoukkuun sidottava hittiperho, joka maistuu muun muassa taimenelle ja harjukselle. Kirjolohelle sen luvataan olevan suorastaan myrkkyä, eli kohennusta saalisvarmuuteen on luvassa tuntuvasti.

Esimakua suurista saaliista tarjoaa myös Erän Kala20-kilpailu, jossa pääpalkintona on Veto 5 -vene. Tuoreimman lehden sivuille on päätynyt suursaaliita meritaimenista haukiin ja kuhiin. Oman saaliinsa voi ilmoittaa vuoden 2020 loppuun.

Kala20 -kilpailussa pääpalkintona on testivoittoja ja mainetta niittänyt varkautelainen Veto 5 -soutuvene.

Irtonumero noutokappaleena, tilaamalla suoraan kotiin

Tuorein Erä-lehti kuuluu Lehtipisteen aikakauslehtivalikoimaan ja lähin irtonumero löytyy parilla klikkauksella verkkopalvelun kautta.

Loppuvuoden tarjouksena Erän voi tilata myös kotiin 37:llä eurolla. Otavamedian verkossa tarjoukseen tarttuvalle luvassa on kuusi kuukautta painettuja lukuelämyksiä. Digilehden valitsevalle tarjolla on vielä yksi kuukausi enemmän, eli oivallisia joululahjavinkkejä nämäkin

53 prosentin alennuksen lisäksi pakettiin kuuluu kaksi tilaajalahjaa.