Pinin Syttökenno on siinä mielessä poikkeuksellinen tuote, että sitä ei välttämättä toivo tarvitsevansa. Ei ainakaan henkeä uhkaavan hypotermian kourissa.

Onneksi pakkauksen käyttöä ei ole rajattu vain selviytymistilanteisiin, vaikka sellaisia silmällä pitäen valmistajan sen kertoo kehittäneensä.

Läpinäkyvään vakuumipakkaukseen vesitiiviisti pakattu syttö lupaa pelastusta varman tulen muodossa esimerkiksi jäihin putoamisen jälkimainingeissa, tai talvimyrskyn iskiessä kaukana kotoa.

Kumpikaan vaihtoehto ei varsinaisesti houkuttele kokemuksena, mutta yllätyksiin on hyvä varautua.

Pinin Syttökenno

Pinin Syttökenno tuoksuu tervalle

Kangistavaa kylmyyttä vastaan kamppaillaan haastavissa olosuhteissa parhaiten lämmöllä, mutta nuotio olisi saatava ensin syttymään. Tähän munakennoon valettu syttö tarjoaa ratkaisua parafiinimassaseoksen, hautatervan, tuohen ja tulitikun voimin.

Syttöideaa ei voi pitää täysin uutena keksintönä. Pikemminkin se on oivaltava nippu hyväksi havaittuja sytytysapuja samassa paketissa. Kotimainen vaihtoehto on tervetullut haastaja retkeilyvarusteiden alati lavenevaan joukkoon.

Pystyyn kuivuneesta, myrskyn kaatamasta kuusesta hakatut puut ja maasta kerätyt kuuraiset oksat eivät ole kaikkein otollisin parivaljakko syttymään, mutta eivät toki huonoimmastakaan päästä. Yllättävässä tilanteessa näin hyviä nuotiopuita on harvoin tarjolla.

Ensin syttökenno ja tikkuaski pääsevät kuitenkin pesulle puroon.

Veteen painettu pakkaus pysyy lyhyessä kastautumisessa sisuksiltaan kuivana. Kennoon valettu cocktail on näppituntumalta tahmea. Kokonaisuutta peittävä yhdistelmä lienee tuntuman ja tuoksun perusteella parafiinia ja tervaa, joten sytyke tuskin pelästyisi välittömästi vettäkään, jos paketti sattuisi pettämään. Kooltaan syttö on noin kananmunan kokoinen, selvästi tupakka-askia pienempi.

Taskuun mahtuvaa pakkausta uittaessa sormet saavat vedessä sen verran kylmää, että pikakoe etenee kohmeisissa tunnelmissa. Nuotion kokoaminen siirtolohkareen suojaan käy nopeasti. Pakkauksen avaamisessa apuna palvelevat hampaat.

Pinin Syttökennon käyttäjä ei käyttöohjeita kaipaa. Käyttöliittymä on pomminvarma, joten tulitikun raapaisu riittää, liekki tarttuu tahmeisiin tuohiin ja pian roihuaa koko kenno. Ja sen myötä syttyvät myös nuotiopuut.

Pinin Syttökenno

Kenno palaa useamman minuutin reilulla liekillä, eikä vähitellen yltyvä lumisade tai tuuli tunnu sitä haittaavan, joten toista sytytysyritystä ei tarvita. Puiden lisäyksen jälkeen arvuuteltavaa on enää vain se, kauanko kestää, että kahvivesi kiehuu.

Syttökenno pitää sen, minkä valmistaja lupaa. Se tarjoaa kelpo vaihtoehdon tulentekoon myös haastavissa olosuhteissa.

Nokipannukahvi

Yksittäin tai monipakkauksessa

Selviytymispakkaus sisältää yhden ulkokäyttöön tarkoitetun syttökennon ja tulitikkurasian. Syttökennoja myydään myös kuuden kappaleen monipakkauksessa.

Yksittäispakattu selvitymismalli maksaa valmistajan mukaan (loppusyksy 2020) kolme euroa, isompi monipakkaus puolestaan kuusi euroa.

Tuotetta voi tiedustella suoraan valmistajalta. Yhteystiedot ja tuotteen jälleenmyyjät on listattu valmistajan Facebook-sivulla.

Lue myös: Pikakokeessa Bahco Laplander – taskukokoinen retkisaha