WWF:n Vuoden luontokirja on valittu 43. kerran. Nyt palkittu Kuulin allien laulavan -teos on suomalaista luontoa esittelevä maalauspäiväkirja, joka etenee vuodenaikojen mukaan. Lukija pääsee maalausten ja tekstien välityksellä seuraamaan luonnon muutosta.

Vuoden luontokirja -kilpailuun osallistui edellisvuosien tapaan laaja kirjo teoksia. WWF:n esiraadin, eli pääsihteeri Liisa Rohwederin ja suojelujohtaja Jari Luukkosen, tehtävänä oli valita kuusi finalistia kaikkien kilpailuun osallistuneiden luontokirjojen joukosta. Kilpailussa oli mukana yhteensä 29 teosta.

WWF:n Vuoden luontokirja oli kuuden kamppailu

Muut Vuoden luontokirja 2020 -finalistit olivat Kimmo Ohtosen Metsä elää (Docendo), Juha Taskisen Jää hyvin, saimaannorppa (Docendo), Juha Syvärannan Meritunturit (Minerva), Heikki Willamon Metsä minussa (Parvs) ja Markku Välitalon Hiljaisilla havumailla (omakustanne).

Vuoden luontokirjan valinnasta vastasi tällä kertaa Helsingin yliopiston rehtori ja WWF Suomen hallituksen puheenjohtaja Jari Niemelä, jonka mukaan palkittu teos on opettavainen ja värikäs.

Minna Pyykkö

– Kauniita vesivärimaalauksia on runsaasti, ja ne tekevät lukemiskokemuksesta erittäin taiteellista ja värikästä. Otsikoidut tarinat ovat kirjoittajan hienoja kuvauksia luonnosta ja kertovat elävästi luonnon kulusta kaupungista saaristoon. Tarinat ovat mukavia, opettavaisia ja sopivan tiiviitä, Niemelä kertoo.

– Kuvat ovat yksi tärkeä osa kirjaa, mutta kokonaisuus on tärkein. Kirjassa yhdistyvät maalaustaide, luonnontiede ja tekijän omat tuntemukset uskomattomalla tavalla.

Niemelä kuvailee kirjan näkökulmaa luontoa kunnioittavaksi, ylläpitäväksi ja suojelevaksi.

– Tarinoiden kirjallisuuteen, taiteeseen ja tieteeseen perustuva viitekehys on toimiva ja asettaa lukijan – ja maalausten katselijan – pohtimaan luonnon ja ihmisen suhdetta.

Henkilökohtainen suhde suomalaiseen luontoon onkin inspiroinut Minna Pyykköä teoksen kirjoittamiseen ja kuvittamiseen. Hän kertoo maalanneensa niitä hetkiä, joita on luonnossa itse kokenut.

Teoksellaan Pyykkö kannustaa pysähtymään havainnoimaan ympäröivää luontoa ja arvostamaan siellä tekemiään havaintoja.

– Suomen luonto on ihmeellinen, paljon ihmeellisempi, kuin me osaamme ymmärtääkään. Ei tarvitse mennä pitkälle nähdäkseen jännittäviä asioita. Joskus juuri se, että on paikallaan ja katselee lähelle, on tärkeää ja hienoa, Pyykkö sanoo.

WWF:n Vuoden luontokirja

43-vuotias kirjapalkinto

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978, eli kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 43. kerran.

Voittajan valintakriteereinä ovat muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus.

Teoksen tulee olla suomalaiskustanne, mutta kirjan ei tarvitse käsitellä suomalaista luontoa, vaan myös ulkomaisista kohteista kertova teos voi tulla valituksi.

Lähde: WWF Kuvitus: Minna Pyykkö

Lue myös:
Eräkirja: Metsä elää – visuaalinen matka suomalaiseen luontoon
Eräkirja: Meritunturit – tutkimusmatka pintaa syvemmälle
Eräkirja: Kansallispuistot tutuiksi Suomi – kaikki puistot yksissä kansissa
Eräkirja: Suomen upeimmat luontokohteet täsmäiskuina