Haukipihvi on helppo herkku, joka toimii mainiosti myös retkiruokana, sillä sen voi esivalmistella käyttökuntoon kotikeittiössä.

Parhaimmillaan haukipihvi ovat monen mielestä suoraan pannulta lautaselle nostettuina, mutta testin perusteella ne kestävät hyvin myös maltillista lämmitystä. Viime silausta varten maastossa tarvitaan vain pannu, voita ja lämpöä.

Haukipihvi ruotoineen kaikkineen

Hauki on kala, joka jakaa mielipiteet lautasella. Yhden mielestä kyseessä on ruokakalaksi kelpaamaton peto, toisen mielestä kyseessä on erinomainen ruokakala. Makuasioista kiistely on loputon savotta, mutta yksimielisyys vallinnee siitä, että hauesta on moneksi.

Hauen käsittely ruodottomaksi vaatii hieman harjoittelua, mutta lähes fileen keskellä piileskelevät y-ruodotkin saa poistettua mallikkaasti. ruotorivin sijainnin tuntee veitsellä tai sormella sivellessä helposti. Ohje haukifileen ruotojen poistamiseen löytyy esimerkiksi täältä tai täältä.

Haukipihvimassa

Jauhettu kalamassa ei ole kaunis katsella, mutta vierailu pannulla parantaa tilannetta tuntuvasti.

Tässä reseptissä ruotojen tarkkomisessa voi olla hieman suurpiirteisempi, jos kalan jauhaa huolellisesti. Parhaiten se onnistuu lihamyllyllä tai monitoimikoneella.

Hauen kaveriksi pihviin valittiin myös merilohta, tilliä ja sitruunaa.

Haukipihvien raaka-aineet:

 • 600 g nahatonta haukifileetä
 • 400 g  nahatonta merilohifileetä
 • 1 prk ranskankermaa
 • 1 sitruuna (luomu)
 • 1/2 dl tuoretta tai pakastettua tilliä
 • 1/2–1 tl inkiväärijauhetta
 • 1/2 tl valkopippurijauhetta
 • 1 tl suolaa
 • voita paistamiseen

Jauha kalat tasaiseksi massaksi ja sekoita joukkoon huolellisesti ranskankerma, mausteet, tillisilppu, puolikkaan sitruunan kuori ja mehu. Jos sitruuna on pieni, voi kuoren raastaa sekaan kokonaan. Muotoile taikinasta puolikkaan kämmenen kokoisia pihvejä ja paista ne voissa kuumalla pannulla.

Kala on terveellinen raaka-aine, mutta runsas voi ja suola tasaavat terveysvaikutuksia, joten malttia voi suositella molempien kanssa. Makua ei kuitenkaan ole syytä tappaa, joten aivan pihiksi ei kannata heittäytyä.

Haukipihvin paistoaika riippuu pihvin paksuudesta, pannusta ja lämpötilasta. Pari minuuttia tiristystä kummallekin puolelle pitäisi riittää, mutta varmuuden tilanteesta kokki saa koemaistamalla ensimmäisen pihvin.

Haukipihvi

Haukipihvin paras kaveri on kastike

Haukipihvi ja peruna kaipaavat lautasella kaverikseen kastikkeen. Sen esivalmistelu on suositeltavaa, sillä maut kohenevat kastikkeen tekeytyessä muutaman tunnin jääkaappilämpötilassa kotona tai repussa.

Kastikeen raaka-aineet:

 • 2 rkl kermaviiliä
 • 1 rkl turkkilaista jogurttia
 • 1 rkl majoneesia
 • 1 tl dijon-sinappia
 • 1/2 maustekurkku pieneksi kuutioituna
 • 1 rkl tuoretta tilliä silputtuna
 • 1 kevätsipulin varsi silputtuna
 • hyppysellinen sokeria
 • sormisuolaa
 • ripaus valkopippuria
 • ripaus mustapippuria

Sekoita kastikeainekset yhteen ja anna tekeytyä vähintään tunti makujen tasaantumiseksi. Samaa kastiketta voi käyttää myös eväsleivän kostukkeena. Kastikkeen kanssa eväsleivän väliin sujautettu haukipihvi maistuu myös kylmänä.

Haukipihvit

Retkievääksi mukaan otetut kalapihvit on helppo lämmittää keittimen pannussa tai nuotiolla. Kuuma pannu kaipaa seurakseen vain voita. Tarvittaessa myös perunoiden lämmittäminen onnistuu samalla konstilla. Parhaimmillaan ne ovat kuitenkin tuoreeltaan keitettyinä.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Lue myös: Eräterveys: Voiko kalan syömisestä olla haittaa?