Spriikeittimen polttonesteistä tunnetuimpia lienee Berner Oy:n valmistama Marinol, mutta spriipolttimissa palavat monesti myös Sinol, Hyvä Tuli ja ruotsalainen T-Röd, joka tunnetaan myös nimellä Rödsprit.

Olipa polttimessa sitten Marinolia, Sinolia tai Hyvää Tulta, kaikki ovat niin sanottuja denaturoituja polttonesteitä. Pääosan liuoksesta muodostaa etanoli eli etyylialkoholi, jota on Marinolissa käyttöturvallisuustiedotteen mukaan 70-90 prosenttia.

Koska puhdasta etanolia voidaan käyttää myös väärin, Marinoliin on lisätty denaturointiaineita, jotka muuttavat nesteen makua ja hajua pahemmaksi ja aiheuttavat pahoinvointia tai muuttavat spriin jopa myrkylliseksi.

Heinäkuusta 2013 lähtien Suomessa on noudatettu denaturoinnin suhteen EU:n yhteistä ohjetta ja sen vuoksi esimerkiksi Marinolissa on ”lisäaineina” isopropanolia (5-15%) ja metyylietyyliketonia (1-2%).

Isopropanolia käytetään muun muassa liuottimissa ja pesunesteissä sekä desinfektioaineissa. Metyylietyyliketonia löytyy liuottimena lakoista ja liimoista. Aine ärsyttää silmiä ja hengitysteitä ja voi vaikuttaa myös keskushermoston toimintaan.

trangia_marinol

Marinol on yksi spriikeittimiin tarkoitetuista polttonesteistä.

Etanolin sininen liekki

Jos Marinol olisi pelkästään etanolia, se palaisi polttimissa sinertävällä liekillä, joka ei nokeaisi kattilaa lainkaan. Lisäaineet todennäköisesti aiheuttavat sen, että denaturoidut spriit tuottavat palaessaan nokea, joka sotkee kattiloita ja huonolla tuurilla kädet.

Koska sosiaalisessa mediassa kiertää ohjeita kaikkeeen (ehkä myös oikea kysymys vastaukseen 42), sieltä löytyy ohje, jolla kattiloiden nokeentumista voi vähentää. Sama ohje löytyy myös PartioWikistä.

Nokeentumista voi ohjeen mukaan  rajoittaa lorauttamalla spriin sekaan pienen tilkan vettä. Ohje ei ole pelkästään retkeilijöiden keksintöä, sillä sama tieto löytyy myös Trangian polttimille tarkoitetusta keltaisesta pussista. Kaikkihan ovat sen tietysti lukeneet ja sisäistäneet?

Trangia ohjeistaa, että vettä voidaan pistää spriin sekaan 10 prosenttia, mutta korkeintaan 15 prosenttia. PartioWiki neuvoo, että vettä saa olla spriin seassa enintään kymmenen prosenttia.

Facebook-ryhmissä on monesti tyydytty epämääräisempiin ilmauksiin, kuten loraus tai tilkka.

Oikea annostus on tärkeä, sillä pienemmillä vesiannoksilla ei ole tietojen mukaan vaikutusta nokeentumiseen ja suuremmilla annoksilla denaturoitu sprii ei pala kunnolla tai lainkaan.

trangia_marinol

Tässä vaiheessa polttimessa palaa puhdas Marinol. Tuttu kellanoranssi liekki pitää huolen, että kattiloiden ja pannujen pohjiin syntyy nokea.

Puhtaasti nokeavaa

Koska emme uskaltaneet luottaa sosiaaliseen mediaan emmekä muihin mahdollisiin nokeentumisen välttämistä koskeviin ohjeisiin, väite oli pakko tarkistaa.

Ensimmäinen ongelma havaittiin jo reilusti ennen Trangian purkamista ja polttotestejä.

Harvalla retkeilijällä on todennäköisesti metsässä mukana desilitran mitta ja asteikolla varustettu injektioruisku, joilla saadaan täsmälleen oikeat annoskoot sekä polttoainetta että vettä.

Entä mistä luvusta kymmenen prosenttia lasketaan? Nesteen kokonaismäärästä (sprii + vesi) vai Marinolin määrästä? Otimme käyttöön jälkimmäisen tulkintatavan eli kymmenen prosenttia laskettiin Marinolin määrän pohjalta.

Polttimeen kaadettiin 0,5 desilitraa denaturoitua spriitä, jolla lämmitettiin (4 dl) vettä kiehumispisteeseen. Veden lämpötila oli +5 astetta, ja ulkoilman lämpötila noin 5-6 astetta. Olosuhteet säilyivät koko ajan samanlaisina.

Veden lämpötilan mittaamiseen käytössä oli anturilla varustettu digitaalinen lämpömittari. Kokeiden välillä sekä poltin että kattila saivat jäähtyä ilman lämpötilaa vastaaviin lukemiin.

Koe aloitettiin puhtaalla Marinolilla. Vesi kiehui kattilassa reilun kymmenen minuutin jälkeen (10 min 1 sek), minkä jälkeen poltin sai polttaa Marinolin loppuun (n. 20 minuuttia).

Polttokokeen tulos oli odotettu. Kattilan pohja oli perinteisen nokinen lähes koko pohjan matkalta, mutta tuoreesta noesta selvittiin suhteellisen helposti vaahtoavan saippualevyn ja huuhtelun avulla.

marinol_vesi

Miten tällaisen vesimäärän mittaa metsässä? Kuinka paljon on loraus tai tilkka vettä?

10 prosenttia on 5 millilitraa!

Toiseen kokeeseen valitsimme vesimäärän, joka toistuu useimmissa ohjeissa. Kymmenen prosenttia vettä puoleen desiin Marinolia tarkoitti viiden millilitran annosta. Ei kovin helppo rasti ilman mittavälineitä: kuinka paljon vettä mahtuu loraukseen?

Ennen koetta olimme henkisesti valmistautuneet siihen, että vinkki on enemmän myytti kuin fakta, mutta reilun kymmenen minuutin kuluttua oli pakko polkaista epäilevä asenne rantahiekkaan.

Kymmenen prosentin vesiannoksella lantrattu Marinol kiehutti kattilaan mitatun vesimäärän melko tarkkaan samassa ajassa (10.04) kuin puhdas polttoneste. Kattilassa oli silmämääräisesti katsottuna myös jonkin verran vähemmän nokea ja noki lähti ehkä hieman helpommin irti.

Kolmannessa polttokokeessa Marinoliin lisättiin vettä 20 prosenttia, mikä tarkoitti puolen desin annoksella kymmentä milliä. Tällä annoksella nokea kattilaan syntyi todella vähän.

Emme silti suosittele 20 prosentin vesiannosta, sillä vaikka kattila säilyisi suhteellisen puhtaana, vesi ylenpalttisesti annosteltuna ei aiheuta muuta kuin ongelmia. Tuplamäärällä vettä sprii syttyy huonosti ja palaa tehottomasti.

Jouduimme keskeyttämään kokeen 20 minuutin kohdalla, jolloin vesi oli vain 91-92-asteista. Lämpötila kävi kerran 93 asteessa, mutta ei näyttänyt edes alustavasti siltä, että kiehumispiste saavutettaisiin illan aikana.

trangia_marinol

Äiti, äiti! Nyt ei tullut nokea paljon yhtään.

Viiden prosentin yllätys

Viimeisenä testinä pudotimme Marinoliin lisättävän vesiannoksen viiteen prosenttiin eli 2,5 millilitraan, jolla kattilan olisi pitänyt nokeentua lähes normaaliin tapaan.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Itse asiassa viiden prosentin vesiannoksella saimme parhaan tuloksen: vesi kiehui reilun yhdeksän minuutin jälkeen ja kattila oli huomattavan siisti verrattuna vaikkapa puhtaan Marinolin aiheuttamaan mustumiseen.

Johtopäätös on, että spriin ja veden yhdistäminen häivyttää kattiloista nokea. Mutta jos annoskoko on luokkaa 2-5 millillitraa, käsivaralta vettä tentun sekaan annostellessa voi mennä paljon metsään.

Perinteinen vaihtoehto on jättää sprii laimentamatta ja ottaa vastaan se noki, joka keitettäessä pannun tai kattilaan pohjaan tarttuu.

Irtonokea voi yrittää poistaa vessapaperilla tai hinkkaamalla pohjaa sammalikkoon tai rantahiekkaan. Jos noki ei ole omasta mielestä iso ongelma, sen voi jättää patoihin ja pannuihin ja pestä tuotteet vasta kotona.

Noki nimittäin ei vaikuta veden kiehumiseen välttämättä tuon taivaallista. Sekin on testattu Erän numerossa 12/2011 (juttu avautuu tilajaatunnuksilla).

Nokeentuminen kuvina eri vesimäärillä

Pelkää Marinolia, ei vettä. Paljon nokea.

Trangia_marinol

Marinolia 0,5 dl ja vettä 5 ml eli 10 prosenttia Marinolin määrästä. Vähemmän nokea.

Marinol 0,5 dl ja vettä 10 ml eli 20 prosenttia Marinolin määrästä. Nokea ei paljon mitään, mutta eipä paljon lämmittänytkään.

Marinolia 0,5 dl ja vettä 2,5 ml eli viisi prosenttia Marinolin määrästä. Hämmentävän hyvä lopputulos ja myös palaminen oli tehokasta.

Lue myös nämä:

Millainen on hyvä nuotiokattila
Hengitätkö teltassa happea vai häkää?
Eikö nuotio syty? Spriipoltin helpottaa tulien tekemistä