Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailussa avautui tiistaina loppusyksyn koskikalastuskausi, kun lohikalojen rauhoitus virtavesissä päättyi viime yönä.

Kisan isäntä Tuiskunen varautui siihen, että Kuokkalankoskilla olisi mukana myös kalakaveri Heikki, mutta hänelle tuli esteitä. Oli siis lähdettävä yksin hakemaan vastausta kysymykseen päivän pisimmästä kalasta.

Kalastajamme rantautui koskille auringonnousun aikaan eli kello 9 tietämissä.

– Tosin auringosta ei paljon havaintoja päässyt tekemään, se lymysi paksun harmaan pilvipeitteen takana siellä jossain. Vettäkin tihutteli tasaiseen tahtiin. Sinänsä sää oli joulukuista koskikalastusta ajatellen mainio, sillä pakkasesta tai tuulestakaan ei ollut harmia.

Ensimmäisenä Tuiskunen suunnisti niin sanotulle Pappilansuvannolle, jota pidetään hyvä kuhapaikkana. Suvannolla oli jo aloitellut pari muutakin kalastajaa, joista toinen pääsi käsiksi alamittaiseen kuhaan.

Ei mennyt arvauskisakalastajallakaan kovin kauan, kun vapa taipui. Siiman päässä räpisteli 47-senttinen kuha.

– Sitä ennen toinen kalastajista oli saanut jo noin kaksikiloisen kuhan sekä nelikiloisen hauen ja toinen kilon painoisen kuhan, joten syöntiä oli.

47-senttinen kuha aloitti pelin.

Syöntihurmos ei kestänyt perinteiseen tapaan koko päivää. Tärpit vain loppuivat ja niin loppuivat myös kalastajat. Tai lähinnä he ehkä kyllästyivät tyhjän pyytämiseen ja poistuivat paikalta.

– Minä jäin vielä yrittämään, mutta hiljaista oli.

Fluorihiiliperuke kesti

Hieman ennen puoltapäivä siiman päässä alkoi taas tapahtua ja jigiä vietiin voimakkaasti. Nyt ei tapeltu kuhan kanssa, vaan painimatsiin osallistui reipas hauki.

– Vääntö oli vahvaa, mutta kun koukku pysyi kiinni eikä fluorihiiliperukekaan leikkaantunut hampaissa poikki, hauella ei ollut karkaamisen mahdollisuuksia.

Tuiskusen arvion mukaan haaviin vyöryi arviolta viisikiloinen, pullea  hauki. Painoa ei mitattu, sillä tavoitteena oli saada selville vain päivän pisin kala.

– Mittasin kalan 88-senttiseksi ja vapautin.

Tähän tapahtumaan ja kello 12 lyönteihin Tuiskusen päivä Kuokkalankoskilla sitten päättyikin, sillä oletus oli, että päivänä pisin kala oli nyt nähty.

Arvauskilpailun vastaukseksi tuli siis 88 senttiä. Vähän enemän kuin kalastaja itse olisi tohtinut vastata. Mutta tohtivatko muut kilpailuun osallistuneet veikata näin pitkää lopputulosta?

Eivät tohtineet! Lähimmäksi osui Markku Huovinen Kuopiosta, jolla saattoi olla mielikuva hauesta, kun veikkasi 78-senttitä otusta päivän suurimmaksi kalaksi.

Jos kuha olisi ollut päivän ainoa kala, oikeita vastauksia olisi tullut kuusi kappaletta. Kaikille vastaajille joka tapauksessa isokokoisempi kiitos!

kuokkalankoski_kalastus

Pappilan laiturilla oli syöntiä. Tässä väännetään nelikiloisen hauen kanssa.