Roskakalasta tuli viidessä vuodessa salonkikelpoinen raaka-aine vaativaankin makuun. Yksi näkyvää pioneerityötä hoitokalastuksen ohessa saatavan saaliin jatkokäytön kehittämisessä tehneistä on John Nurmisen Säätiön Lähikalahanke.

Vuosina 2015–2019 toteutetussa Lähikalahankkeessa poistettiin viisi tonnia fosforia Itämerestä, luotiin markkinaehtoinen arvoketju Saaristomeren särkikalalle merestä aina lautaselle saakka ja kohotettiin särkikalan imagoa ruokakalana. Mittavan ponnistuksen lisäksi pohjaa petasi myös aika, joka osoittautui otolliseksi kotimaisen luonnonkalan menestystarinan kannalta.

Roskakalasta mieluisaksi saaliiksi

Kalastuksen avulla voidaan kierrättää merestä maalle merkittävä määrä Itämerta rehevöittäviä ravinteita. Lisäksi kestävästi pyydetty kala on Itämeri-ystävällinen vaihtoehto lihalle,  tuontikalalle ja yksi keino vähentää ravinnontuotannon kasvihuonekaasupäästöjä, säätiö kertoo tiedotteessaan.

John Nurmisen Säätiön Lähikalahanke listaa onnistuneensa muun muassa tietoisuuden kasvattamisen ja yhteistyön myötä päätavoitteessaan: pysyvän kotimaisen markkinan luomisessa suomalaisille luonnonkalatuotteille.

Säätiö on yhdessä muiden toimijoiden kanssa toiminut alan tienraivaajana: särkikalatuotteiden ja -tuottajien määrät ovat kasvaneet.

– Kaupallistamisen haasteiden ja epävarmuuksien selättäminen vaatii sekä teknisiä investointeja että tiiviimpää yhteistyötä kalastusalan alkutuottajien, jalostajien ja vähittäiskaupan toimijoiden välillä,  John Nurmisen Säätiön projektipäällikkö Miina Mäki toteaa.

Helppo kalaruoka kiinnostaa

Lähikalahankkeen aikana lanseerattiin viisi suurkeittiö- ja kuluttajatuotetta: Arkean Lähikalapihvi (Kalaliike S. Wallin), Palmian Särkimurekepihvi (Lagerblad Foods) sekä kolme Keskon Pirkka-tuotetta (Apetit).

– Helposti valmistuvat kalaruoat kiinnostavat kuluttajia. Pirkka-saaristolaiskalatuotteista pihvi ja pinaattinen pihvi ovat segmenttinsä 10 myydyimmän tuotteen joukossa. Hyvän menestyksen ansiosta toimme sarjaan keväällä kolmannen tuotteen, saaristolaiskalapullan, kertoo K-ryhmän päivittäistavaratoimialan tuoretuotteiden osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen.

Vaikka Lähikalahanke on päättynyt, John Nurmisen Säätiö kertoo jatkavansa alan tukemista osallistumalla julkiseen keskusteluun ja jakamalla tietoa särkikalan syönnin hyödyistä. Lisäksi säätiö edistää särkikalojen hoitokalastuksen kaupallistamista Ruotsissa ja Ahvenanmaalla käynnissä olevassa Baltic Fish –hankkeessa.

Lähde: John Nurmisen Säätiö Kuvituskuvat: Otavamedian arkisto ja Jari Tuiskunen

Lue myös: Se ei ole särki! Suomen roskakaloista tuli vuoden mainos