Kalastonhoitomaksun maksaminen liikuntaseteleillä saa nyt  kannatusta Eduskunnastakin.

Liikuntaseteleillä työnantajat voivat tarjota työntekijöilleen vuoden aikana 400 euron arvosta omaehtoista liikunta- ja kulttuurietua, jonka työnantaja voi vähentää yrityksen verotuksessa ja jonka työntekijä saa verovapaasti.

Kahdeksan eduskuntaryhmän kansanedustajat esittävät toimenpidealoitteessaan, että kalastuspalvelut ja kalastuslupamaksut palautetaan liikuntaseteleillä maksettaviksi ja veroetuuden piiriin.

Toimenpidealoitteen allekirjoittivat Jari Myllykoski (vas), Seppo Eskelinen (sd), Atte Harjanne (vihr), Janne Heikkinen(kok), Mats Löfström (rkp), Mauri Peltokangas (ps), Arto Pirttilahti (kesk) ja Peter Östman (kd).

Verohallinnon vero-ohjeessa liikuntaedun piiriin kuuluvan toiminnan edellytetään olevan ”fyysistä aktiivisuutta, jonka tarkoituksena on (–) ylläpitää työntekijän fyysistä hyvinvointia.”

Tästä huolimatta vapaa-ajankalastus on tämänhetkisessä käytännössä jätetty edun ulkopuolelle, kansanedustajat muistuttavat tiedotteessaan.

Kalastus tuo hyvinvointia

Kalastuksen jättämiselle liikuntaedun ulkopuolelle ei ole perustetta, sillä kalastus on aivan yhtä hyvä tapa huolehtia hyvinvoinnista kuin muut edun piiriin kuuluvat liikuntamuodot, toteavat kansanedustajat. Samoilla linjoilla ovat monet järjestöt.

Kalatalouden Keskusliitto on jo vuosien ajan ajanut vastaavaa ehdotusta. Opetusministeriön työryhmä teki keväällä 2008 esityksen, jonka mukaan kulttuurisetelit olisivat verovapaa etu ja rinnastettavissa liikuntaseteleihin.

– Kalastustoiminnan ulottaminen liikuntaseteleihin lisäisi myös kalastonhoitomaksun kertymää, jolla puolestaan hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia, toteaa toiminnanjohtaja Vesa Karttunen Kalatalouden Keskusliitosta

– Kalastuksen salliminen täytyy määritellä verottajan ohjeissa jatkossa selvästi ja sallivasti. Kalastuksen hyvinvointivaikutukset ymmärretään koko ajan paremmin. Sen tiedetään sekä parantavan ja ylläpitävän fyysistä kuntoa, että virkistyksen kautta vähentävän mm. stressiä, toteaa Suomen Vapaa-ajan kalastajat ry.

– Luonnossa liikkuminen ja oleskelu laskee sykettä ja verenpainetta, vähentää stressihormonien määrää ja lisää myönteistä mielialaa, toteaa ulkoilujärjestö Suomen Latu kannanotossaan.

Tenon lohi

Kalastonhoitomaksun maksaminen liikuntaseteleillä lisää kysyntää

Kalastuspalveluiden ja -maksujen hyväksymisellä osaksi liikuntaetua olisi mahdollisesti myös positiivisia vaikutuksia kysyntään ja työpaikkojen syntymiseen kotimaisella kalastuspalvelualalla etenkin huippusesonkien ulkopuolella.

– [Liikunta]setelit olisivat tehokas keino kasvattaa kalastusopaspalvelujen kysyntää yksityisasiakkaiden puolella, ja sillä olisi huomattava vaikutus toimialan kannattavuuteen ja työllistävyyteen, kirjoittaa Suomen Kalastusopaskilta lausunnossaan.

Toimenpidealoitteessa esitetään liikuntasetelillä maksettavaksi kalastuspalveluiden, kuten erilaisten kalastusvälinevuokraus-, kalastusmatkailu- ja kalastusopaspalveluiden lisäksi kalastukseen erottamattomasti kuuluvat kalastuslupa-, kalastonhoito- ja muut maksut.

Lähteet: Kalatalouden Keskusliitto ja Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä Kuvituskuvat: Jari Tuiskunen ja Otavamedian arkisto

Lue myös: 10 miljoonan lupapotti koossa– myös luvatta kalastaneet ryhdistyivät