Etelä-Suomessa ollaan talven ja syksyn rajalla, ja kalastajan kannalta oikeastaan siinä kaikkein ikävimmässä kelirikkoajassa.

Koskille ei muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta ole vielä tällä viikolla mitään asiaa. Virtavesille on luvallista mennä vasta ensi viikon tiistaina, kun koko syksyn jatkunut lohikalojen syysrauhoitus päättyy.

Entä sitten järville?

Poutaiset yöt tietävät muutaman asteen pakkasia, joten pienimpien järvien ja lampien rannat ovat kirkkaina aamuina sen verran jäässä, että jää tai ohut riite estää heittokalastuksen käytännössä kokonaan.

Jos vieheen saakin avoveteen, sitä voi olla vaikea saada ylös jäiden keskeltä. Jää ei kuitenkaan missään tapauksessa kestä vielä pilkkijää.

Sateisina päivinä pikkujärvien rannat voisivat olla jäättömiä, mutta pilvisyys pitää taivaan todennäköisesti niin pimeänä, että kala ei välttämättä ole lainkaan syönnillä. Eipä syksyn kylmässä sateessa kalastaminen muutenkaan ole kovin mukavaa.

Etelä-Suomen isoimmilla järvillä ei ole vielä jäistä tietoakaan, mutta veneettömälle kalastajalle ne voivat olla aika toivottomia paikkoja. Kalat saattavat olla nyt jossain niin kaukana rannoista, että ne ovat käytännössä täysin tavoittamattomissa rannalta kalastavalle.

Vaikka käytössä olisikin vene, keskellä järveä kalastaminen tähän vuodenaikaan on kylmää puuhaa. Onhan vesien lämpötila kaikkialla jo aika lähellä nollaa, ja kun siihen yhdistyy tuuli, vesillä ei enää voi puhua viihtymisestä.

Tämä pahin kelirikkoaika kannattaakin käyttää kaluston huoltamiseen. Työn alle voi ottaa sekä kesäkalastusvälineet että pilkkivälineet, joita toivon mukaan päästään pian käyttämään.

kalastus_huolto

Kelirikon aikaan heittopaikat ovat kortilla. Pakkasyön jälkeen monen pikkujärven rannat ovat ohuessa jäässä, joka estää heittokalastamisen rannalta. Kantavia pilkkijäitä saadaan kuitenkin vielä odotella.

Kelojen huolto

Kesäkalastusvälineille voi olla käyttöä vielä ensi viikolla, jos aikomuksena on käydä koskikalassa syysrauhoituksen päättymisen jälkeen. Käyntikerrat saattavat kuitenkin jäädä kylmenevien säiden takia niin vähiin, että kelojen talvihuollon voi aivan hyvin tehdä jo nyt.

Puhdista kelat liasta ja öljyä niiden laakerit ja hammasrattaat. Öljyämisohje löytyy yleensä siitä paperilapusta tai vihkosesta, joka on tullut kelan mukana, ja jossa on kuvattu kelan osat.

Mikäli ohje on hukkunut, mallikohtaisia huolto-ohjeita saattaa hyvässä lykyssä löytyä netistä. Ainakin yleisohjeita kelojen öljyämiseen löytää esimerkiksi YouTubesta vaikkapa hakusanoilla ”spinning reel oiling”.

Tarkista huollon yhteydessä myös siimojen kunto. Kuluneen siiman voi vaihtaa kokonaan uuteen, mutta kuitusiimasta saa vielä aivan hyvin toimivan, jos sen kääntää puolalla niin, että siiman kuluneempi pää jää alimmaiseksi ja lähes käyttämätön pää tulee pinnalle. Katso ohje Erästä 5/2020 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla).

kalastus_huolto

Kelojen siimapuolat kannattaa puhdistaa liasta niin päältä kuin sisältä. Samalla on hyvä tarkistaa siimojen kunto. Lopuksi öljytään kelojen koneistot.

Vieheet pois kosteista varastoista

Jos viehepakki on jäänyt kesämökille tai kylmään pihavajaan, viimeistään nyt se kannattaa hakea kuiviin sisätiloihin.

Mikäli vieheet viettävät koko talven ulkovarastossa olosuhteissa, joissa lämpötila ja ilmankosteus vaihtelevat jatkuvasti, lopputuloksena on todennäköisesti ruostuneita koukkuja sekä hapettuneita lusikoita, lippoja ja muita metallivieheitä.

Kaikki vähänkin likaiset vieheet kannattaa pestä ja ripustaa kuivumaan. Sillä aikaa, kun ne kuivuvat, pakit ja vieherasiat on hyvä pestä niihin kesän aikana kertyneestä liasta.

Kun pakki tai muu säilytysrasia on pesun jälkeen varmasti täysin kuiva, kuivuneet vieheet voi pakata siihen takaisin. Sitten pakki työnnetään vaikka jonkun lämpimän komeron nurkkaan odottamaan uutta avovesikautta.

Huolto myös pilkkivälineille

Nyt on oiva hetki tehdä kauden aloitushuolto myös pilkkivälineille. Onko jääkairan terä kunnossa? Kaipaavatko metalliset pilkit kiillotusta? Ovatko pilkkivapojen siimat kelvollisessa kunnossa?

Jos puutteita varusteissa on, niiden paikkaaminen on ainakin toistaiseksi suhteellisen helppoa.

Alkukaudesta lähes kaikkia talvikalastusvälineitä on hyvin saatavilla, mutta suosituimpien pilkkien tai joidenkin tarvikkeiden saatavuus voi vaikeutua myöhemmin talvella, mikäli jäätalvesta tulee edes kohtuullinen ja pilkille lähdetään sankoin joukoin.

Talvikalastusvälineiden huoltamisessakin saa mukavasti hujahtamaan illan tai pari. Kalusto on sitten viimeisen päälle valmis, jos ja kun kantavat jäät Etelä-Suomeen vihdoin tulevat.

Lisää vinkkejä:

► Viikko 18: Koskilta saa nyt ahvenia
Viikko 19: Metsälammilta tulee haukea
Viikko 20: Toutaimet ovat liikkeellä
Viikko 21: Ongella särvintä ruokapöytään
Viikko 22: Iltakalaan pintavieheillä
Viikko 23: Avovesikaudella puree jigi
Viikko 24: Harjusta tavoittelemaan
Viikko 25: Kuhakarnevaali alkaa
Viikko 26: Koko perheen kalaretki
Viikko 27: Virroista ahventa ja kuhaa
Viikko 28: Rohkeasti ruohojen sekaan
Viikko 29: Leppoisasti soutu-uistelemaan
Viikko 30: Aamuvuoroon tai sateeseen
Viikko 31: Omaa rantaa opiskelemaan
Viikko 32: Jigailua onkivavalla
Viikko 33: Kesäkauden loppukiri koskilla
Viikko 34:  Puronieriäjahtiin Kemijoelle
Viikko 35: Fongaus tarjoaa loputtomasti haasteita
Viikko 36: Ota kalastusvälineet ruskaretkelle
Viikko 37: Syysahventa jahtaamaan
Viikko 38: Syysretki metsäjärvelle
Viikko 39: Suurhaukea mereltä
Viikko 40: Kirjolohi nappaa istarilammelta
Viikko 41: Meritaimen kutsuu rannikolle
Viikko 42: Hidasta jigailua rantamatalassa
Viikko 43: Lokakuussa kuhastamaan
Viikko 44: Jäitä odotellessa laituripilkille
Viikko 45: Kalastuspaikkoja veneettömälle
Viikko 46: Kirjolohta koskilta keinovalosta
Viikko 47: Marraskuussa siikaongelle