Kansallispuistot tutuiksi Suomi -kirja tarjoaa täsmätietoa kaikista maan kansallispuistosta. Kaikkiaan niitä on 40. Lisäksi huomioidaan viisi kiinnostavaa retkeilyaluetta.

Pepe Forsbergin ja Mikko Sorsan kirjoittama teos antaa lukijalleen tiiviin tietopaketin kunkin kohteen erityispiirteistä, taustoittava tarinaa puiston tarjonnasta ja yleiskartan, joka mahdollistaa ennakoivan silmäyksen kunkin alueen antiin ja ympäristöön.

Kansallispuistojen osalta kirja on jaettu neljään aluekokonaisuuteen, pääilmansuuntien mukaisesti. Viidennen kokonaisuuden muodostavat retkeilyalueet eri puolilta Suomea.

Jos kirja tuntuu osittain tutulta, on selitys todennäköisesti se, että osa materiaalista on tullut vastaan osin samaa nimeä kantavassa, neliosaisessa kirjasarjassa. Yksiin kansiin taivutettu kokonaisuus on ajantasaistettu ja höystetty myös täysin uudella sisällöllä.

Monesta retkeilykirjasta poiketen Kansallispuistot tutuiksi -teos tarjoaa lukijalleen myös sähköistä lisämateriaalia jokaisesta kohteesta. Materiaali tarjoillaan QR-koodin avulla, jos oma matkapuhelin koodin lukemisen taitaa. Ja jos ei, voi lukijan ladata omaan älypuhelimeen sopivasta sovelluskaupasta.

Kansallispuistot tutuiksi QR-koodi kerrallaan

Kansallispuistot tutuksi Suomi -kirjan QR-koodit avaavat lisämateriaalia muun muassa videoiden, kuvien ja vinkkien muodossa. Retkeä suunnitellessa kaikki materiaali on arvossaan, auttaa valitsemaan kohteista eniten kiinnostavan, ja seulomaan esiin täsmällisemmin vielä juuri ne kohteet joihin suunnata. Kaikkea ei kannata ahnehtia yhdellä kertaa ainakaan suuremmissa kansallispuistoissa.

Kansallispuistot tutuiksi

Varsinkin ensimmäistä kertaa liikkeelle lähtiessä täsmälliset kohdevinkit auttavat kummasti, sillä usein tarjolla on vaihtoehtoisia reittejä ja suosikkinähtävyyksien lisäksi muutakin kiinnostavaa. Niitä ei helposti löydä, eikä alueen historiaa hahmota, jos tarkemman suunnittelun aloittaa kotisohvan sijaan vasta retkikohteen parkkipaikalla. Kirjan kanssa vaihtoehtoja etukäteen puntaroivalla ei näitä ongelmia ole.

Kirjoittajat kannustavat lukijaa retkeilemään, mutta muistuttavat myös retkietiketistä ja siitä, että kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla on omia aluekohtaisia sääntöjä, joihin kannattaa tutustua viimeistään paikan päälle saavuttaessa. Tarkoitus ei ole pelottelu tai sääntöjen korostaminen, vaan se, että ennakkotietojen ja oikean varustautumisen myötä retkestä saa enemmän irti.

Kirjoittajat nostavat kansallispuistot esiin kotimaisina elämysmatkakohteina, joiden ympärivuotinen tarjonta päivittyy vuodenaikojen vaihtuessa, eikä nautittava lopu ahkeraltakaan retkeilijältä kesken. Luonnehdinta osuu koronavuoteen mainiosti. Esiteltyjen kohteiden avulla patoutuneen reissunälän tyydyttäminen ei ole vaikeaa. Oivallus siitä, että läheltä löytyy vaikka mitä, on parhaimmillaan säväyttävä.

Karttakeskuksen kustantama 336 sivuinen kirjajätti löytyy vaivattomasti kustantajan omasta verkkokaupasta. Sen kuuluu myös Suomalaisen kirjakaupan valikoimaan.

Lue myös:
Eräkirja: Suomen upeimmat luontokohteet täsmäiskuina
Eräkirja: Meritunturit – tutkimusmatka pintaa syvemmälle
Eräkirja: Metsä elää – visuaalinen matka suomalaiseen luontoon