Marraskuu on sujunut pilkkimisestä haaveilevien kannalta juuri niin ankeissa olosuhteissa kuin usein aiemminkin. Pakkasta on esiintynyt lähinnä Pohjois-Suomessa, etelässä vain satunnaisina öinä.

Muutoin viime päivien kalastukset ovat tarjonneet ainakin minulle kosolti mieliinpainuvia reissuja.

Kuten meritaimenjahti Kotkan saaristossa, hauen ja ahvenen pyynti Merikarvialla, kuhan jigailu Kangasalan Vesijärvellä sekä päivä Kymin Korkeakosken heittolaiturilla, jossa väsyttelimme kaverin kanssa ainakin itselleni ennätykselliset 25 lohta.

kalastus_kuokkalankoski

Sää näyttelee suurta roolia talvisessa koskikalastuksessa. Lumi ei haittaa, mutta pakkanen on myrkkyä.

Rauhoituksen päätteeksi Kuokkalaan

Marraskuu lähentelee jo loppuaan ja vuoden vihoviimeinen kuukausi alkaa pikapuoliin.

Joulukuun ensimmäinen herättää intohimoja varsinkin koskikalastajissa, sillä tuolla päivämäärällä päättyy taimenen ja lohen kolmekuukautinen kuturauhoitus.

Kosket siis vapautuvat kalastukselle pitkän tauon jälkeen, ja sehän tarkoittaa myös minulle ja Heikille koskikalaan lähtöä.

Kohteenamme tulevat olemaan Lempäälän Kuokkalankosket (www.kuokkalankosket.fi), kuten monesti aiemminkin joulukuun ensimmäisenä.

Nyt tosin lohikalan saaminen lienee epävarmempaa, koska alueen koskista tärkein Herralankoski on ollut ensimmäistä kertaa kalastettavissa läpi syksyn. Siellä ei siis normaalia ”lohiriehaa” ole odotettavissa, vaan sitä pitää etsiä alueen muilta, rauhoitettuna olleilta koskilta.

Tiedossani ei ole mahdollisista rauhoitusajan istutuksista näille muille koskille, mutta veikkaan, ettei kirjolohen saaminen siiman päähän liene järin varmoissa kantimissa. Taimeniahan ei joelle enää istuteta, joten harvinainen saalis sekin on.

Alueella on kuitenkin kosolti potentiaalisia suvantoja vaikkapa hauen, ahvenen ja kuhan narraamiseen, joten lohikalojen temppuillessa voimme panostaa niiden pyyntiin.

kalastus_hakkarinkoski

Hakkarinkosken alaosassa kannattanee myös poiketa.

Paljonko mittaa pisimmällä?

Arvauskilpailumme kysymys kuuluu, minkä mittainen on pisin saamamme kala tuolla reissulla, kun kaikki lajit kelpaavat mittanauhalle? Vastauksen voi antaan sentin tarkkuudella ilman millejä.

Jos suurin kala mitataan kirjolohesta, lienee oikea vastaus jossain 40-50 sentin välimailla. Jos taas onnistumme saamaan hauen tai kuhan, voi mittaa kertyä jopa yli 70 senttiä, todennäköisemmin kuitenkin maltilliset 40-60.

Mikäli ainoaksi saaliiksi jää ahven, lienee oikea vastaus jossain 20 sentin nurkilla.

Ja kuten jokainen talvista koskikalastusta harrastanut tietää, ei nollareissukaan ole järin harvinainen tuttavuus niissä olosuhteissa. Sellainen saattaa hyvinkin konkretisoitua, jos sääolosuhteet muuttuvat hankaliksi.

Kova tuuli sekä vaparenkaat ja suvantojen pinnan jäädyttävä pakkanen ovat myrkkyä saalisodotuksille. Parhaamme kuitenkin yritämme ja tulemme uhraamaan kalastukselle ainakin neljä tuntia.

kalastus_kilpailu

Arvauskisan voittaja pääsee kalastamaan tämän näköisillä vieheillä.

Tiukka tusina

Palkinnoksi paras arvaaja saa tälläkin kerralla tusinan vieheitä, joihin on kerätty niin Rapalaa, Stormia, Forellia, Salmoa, Fladenia kuin Mosariakin. Maittava satsi monenlaisille kaloille.

Vastausaikaa on maanantain 30.11. loppusekunneille saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kerätään  yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.