Suomen upeimmat luontokohteet on retkikirja, joka kaivaa esiin maan parhaita paloja koko valtakunnan mitalla. Suomalaisen luonnon erikoisuuksia esitellään siirtolohkareista suppiin ja kalliomaalauksista kuohuviin koskiin.

Tietokirjailija Tuomo Kesäläinen johdattaa lukijansa kattavasti hammassäryn parantaneelta mahtimännyltä aina luonnon muovaamien luolien uumeniin. Jälkimmäisten saralla Kesäläinen on kunnostautunut jo aiemminkin kirjailijana.

Suomen upeimmat luontokohteet -kirjan sivuja lehteilemällä on helppo suunnitella omia retkiä.

Noviisille eniten antia

Kokeneelle retkeilijälle kirja tarjoaa kenties muutaman uuden idean, luontoretkien saralla uran alkutaipaleella olevalle merkittävästi runsaammin. Jälkimmäinen lukijaryhmä saa varmasti iloa myös tiiviistä johdannosta retken suunnitteluun, jokamiehenoikeuksiin ja retkeilyetikettiin, jossa kuluvan koronavuoden aikana on kerrottu olevan parantamisen varaa koko maan mitalla.

Kesäläisen ratkaisu upeiden kohteiden vyöryn hallitsemiseen ovat kohdetyyppien mukainen luokittelu, eli oman osansa teoksesta saavat niin kurut kuin hiidenkiukaatkin. Kaikkiaan esillä on 17 luokkaa, joista tarkemman huomion saa viisi kirjoitajan mielestä kiinnostavinta kohdetta. Lisäksi bongaa nämä -listaus tarjoaa lisävirikkeitä retkeä suunnittelevan reitille kymmenen maininnan verran.

Suuret kokonaisuudet, kuten kansallispuistot, luontopolut ja tunnetut järviseudut on jätetty kirjan ulkopuolelle. Ratkaisu on perusteltu, sillä tietoa niistä löytyy muualtakin. Pistemäisiä kohdepoimintoja on hankalampi löytää, joten teos iskee tähän rakoon oivallisesti.

Suomen upeimmat luontokohteet

Suomen upeimmat luontokohteet kartalla

Kohteista tarjotaan täsmätiedon lisäksi sijantitiedot ja kartat, joiden avulla perille osaa, jos seudulle suuntaa ja suunnistamisen alkeet ovat hallussa. Nettisurffaamalla löytyy hetkessä lisätietoa ja reittiehdotus kotisohvalta kohteeseen. Tai lähimmän tien päähän.

Kirjan tarjoamien koordinaattien turvin perille voi kulkea vaikka satelliitin johdattamanakin, jos käytössä on paikannukseen soveltuva laite. Syrjäseuduilla yksistään laitteen varassa seikkailemista ei kuitenkaan voi varauksetta suositella. Suurin osa kirjan nähtävyyksistä on kuitenkin helposti tervejalkaisen tavoitettavissa.

Osaan kohteista on järjestetty pääsy aivan viereen autollakin, joten patikkaa karttavallekin tarjolla on kiinnostavaa koettavaa.

Kirjailija kannustaa lukijaansa lähtemään liikkeelle ja kartuttamaan omakohtaisia kokemuksia. Kirjan pontevasta nimestä huolimatta sitä ei tarjota luettavaksi kattavana totuutena, pikemminkin aiheeseen omilla reissuillaan kattavasti perehtyneen kirjoittajan poimintoina mittavasta tarjonnasta.

Tuomo Kesäläinen korostaa luonnossa liikkumisen olevan parhaassa tapauksessa elämän mittainen seikkailu, joka tarjoaa elämyksiä vuodesta toiseen. On varsin mahdollista, että Suomen upeimmista luontokohteista osa on vielä löytämättä. Se selviää vain lähtemällä liikkeelle. Kirjan kohteita kiertämällä kotimaisen erämatkailun alkuun pääsee vaivattomasti ja turvallisesti.

Suomen upeimmat luontokohteet -kirjan voi ostaa vaivattomasti verkosta. 160-sivuinen teos kuuluu kustantajansa, eli Karttakeskuksen verkkokaupan valikoimaan ja löytyy myös Suomalaisesta kirjakaupasta.

Lue myös:
Eräkirja: Meritunturit – tutkimusmatka pintaa syvemmälle
Eräkirja: Metsä elää – visuaalinen matka suomalaiseen luontoon