Kaikissa mahdollisissa retkeilyä koskevissa oppaissa muistutetaan aina suojaamaan tulitikut niin, että ne eivät kastu sateessa käyttökelvottomiksi. Yksi pistää tulitikut ehkä vedenpitävään rasiaan ja toinen käärii ne muovipussiin.

Myös vedenpitäviä kaupallisia vaihtoehtoja on tarjolla.

Esimerkiksi Coghlansin myrskytulitikuissa on erikoispitkä veden- ja tuulenkestävä rikkipää, Valmistaja lupaa, että tikut toimivat, vaikka ne upottaisi veteen.

Samantyyppisen tarjouksen tekee Lifesystems, joka on piilottanut tulitikkunsa Coghlansin tavoin myös vedenpitävään rasiaan, joka on tehty tukevasta polykarbonaatista. Tämän termoplastisen polymeerin merkittävin ominaisuus on iskunkestävyys.

Vedenkestävien myrskytikkujen huonoin ominaisuus on rasian hinta. 20 tikkua sisältävän muovirasian saa noin kymmenellä eurolla ja pahvirasiaan pakattunakin tulitikuista pitää maksaa 4,50 euroa.

Samalla hinnalla saa tavallisia tulitikkuja rasioissa mitattuna kymmeniä kappaleita, jos sattuu löytämään oikean verkkokaupan, eikä normikaupassakaan pääse pahasti köyhtymään yhdellä rasialla.

Kynttilää peliin!

Vettä kestämättömät tulitikut saa vedenpitäväksi yksinkertaisella kikalla eli upottamalla ne sulaan parafiiniin. Sitäkään ei tarvitse kaukaa hakea, jos varastoon on jäänyt vanhoja kynttilöitä.

Puhdasta parafiinia löytyy myös verkkokaupoista tai askartelutarvikeliikkeistä. Halvimmillaan kilon pussin saa alle kuudella eurolla.

Videolla näytetään, miten parafiinilla saa tavalliselle tikuille päällysteen, joka pitää ne suojassa kastumiselta. Homma kannattaa tehdä ulkotiloissa, sillä parafiini syttyy herkästi.

Heikki Viitasen artikkeli ”Kosteudelta suojatut tikut” Erän numerossa 11/2020 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla).

tulitikku_parafiini

Kuvan tikut on suojattu ohuella parafiinikerroksella, joka kestää kosteutta hyvin.