Siika on vesissämme varsin yleinen kalalaji, isoksi kasvavista lohikaloista varmasti yleisin. Siitä huolimatta sitä ei vapakalastajien ruokapöydissä kovin usein nähdä.

Syykin on selvä. Siikaa ei kannata lähteä pyytämään ihan milloin, mistä ja millä hyvänsä. Ajan, paikan ja pyyntivälineen pitää osua kohdalleen, ennen kuin minkäänlaisista saaliista pystyy haaveilemaan.

Viikko 47

Mitä: Siikaa
Mistä: Kymijoen Korkeakoskelta ja rannikolta
Millä: Madolla
Muista: Virvelin kanssa onkiminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin vaan vaatii kalastusluvan.

Ehkä tunnetuinta siiankalastusta on ootto-onkiminen etelärannikolla keväisin heti jäidenlähdön jälkeen. Silloin saaliit voivat olla parhaimmillaan ruhtinaallisia, ja jos vielä sääkin sattuu hemmottelemaan, ei pyyntitavan suosiota tarvitse ihmetellä.

Näin marraskuun puolivälissä sää harvemmin hemmottelee, mutta siian pyyntiin tarjoutuu mahdollisuus nytkin. Seuraavassa pari vaihtoehtoa.

kalastus_korkeakoski

Korkeakosken heittolaiturilla on säpinää parhaaseen siika-aikaan.

Korkeakoskella nappaa vaellussiika

Kymijoen Korkeakoski on erittäin suosittu joskin parhaaseen aikaan ruuhkainen onkipaikka.

Vaellussiian pyyntiin on varattu voimalan alapuolelle rakennetusta heittolaiturista sen yläpää. Loppuosa 300-metrisestä laiturista palvelee lohen ja taimenen kalastajia.

Vaikka voimalan ohi kulkee nykyisin kalaporras, suuri osa siioista jää pyörimään padon alle ja altistuu samalla kalastajien houkutuksille. Niitä ovat yleisimmin madot ja katkat.

Onkiviritys rakennetaan solmimalla virvelisiiman päähän reiluhko paino ja sen yläpuolelle siimaan yksi tai muutama koukku. Koukkujen lukumäärässä ei kannata ahnehtia, sillä sotkun sattuessa selvittely on perin työlästä.

Painon on oltava riittävän suuri pitääkseen viritys paikallaan pohjassa, jottei onki sotkeudu muiden lähituntumassa olevien kanssa. 50-100 grammaa riittänee useimmiten.

Pyydys heitetään virtaan, siima kelataan kohtalaisen kireälle ja vapa asetetaan pystyyn kaiteessa olevaa vapatelinettä vasten. Sitten vain odotetaan. Kun kärki nyökkii kalan merkiksi, on syytä rientää ongen luo, tehdä vastaisku ja kelata ripeästi saalis ylös.

Siikojen keskikoko lähentelee Korkeakoskella kiloa, joten kun saaliskiintiö yhtä lupaa kohden on seitsemän siikaa, voi hyvänä päivänä saada mukaansa muhkean pussillisen arvokalaa. Suurimmat vonkaleet voivat painaa jopa kaksi, kolmekin kiloa.

Lisätietoja osoitteesta www.korkeakoski.fi ja kalastuslupia www.lohikeskuskotka.fi.

kalastus_siika

Hopeista herkkua.

Rannikolle onkimaan

Edellä jo sivusimme keväistä siianpyyntiä rannikolla. Paljon huonommin tiedostetaan, että ootto-onkiminen voi tuottaa tuloksia myös syksyllä. Mitä lähemmäs jäiden tuloa edetään, sitä todennäköisempää siikojen tavoittaminen on.

Onkiminen tapahtuu tavallisimmin matalahkoilta, tasaisesti syveneviltä rannoilta, jossa vettä on yleensä alle viisi metriä. Virtaavat salmet ovat tyypillisiä onkipaikkoja, mutta voi tavallinen hiekka-sorarantakin osoittautua pelipaikaksi.

Onkiviritys rakennetaan siten, että paino sijoitetaan leikarin yläpuolelle ja leikarin alalenkkiin solmitaan 0,5-1 metrin siimatapsi yksihaarakoukkuineen (esimerkiksi numero 6). Syötiksi mato on ylivoimaisesti suosituin.

Paketti heitetään siikojen oletetulle olinpaikalle, kelataan siimasta liiat löysät pois ja tuetaan vapa vaikkapa kiveä tai haarakeppiä käyttäen rannalle pystyyn.

Kun siika nappaa syötin, pääsee siima vapaasti liikkumaan painolenkin läpi. Tärppi näkyy vavan kärjestä tai siiman liikkeestä ja aiheuttaa kalastajan kintuissa vipinää. Usein siika nielaisee syötin kurkkuun saakka, joten karkaamisen vaara on pieni vaikkei vastaiskua tekisikään.

Huomaa, että kalastonhoitomaksulla saa vapoja olla pyynnissä vain yksi, mutta jos hankkii kalapaikkakohtaisen luvan, voi vapamäärä kasvaa lupaehtojen puitteissa huomattavastikin.

Lisää vinkkejä:

► Viikko 18: Koskilta saa nyt ahvenia
Viikko 19: Metsälammilta tulee haukea
Viikko 20: Toutaimet ovat liikkeellä
Viikko 21: Ongella särvintä ruokapöytään
Viikko 22: Iltakalaan pintavieheillä
Viikko 23: Avovesikaudella puree jigi
Viikko 24: Harjusta tavoittelemaan
Viikko 25: Kuhakarnevaali alkaa
Viikko 26: Koko perheen kalaretki
Viikko 27: Virroista ahventa ja kuhaa
Viikko 28: Rohkeasti ruohojen sekaan
Viikko 29: Leppoisasti soutu-uistelemaan
Viikko 30: Aamuvuoroon tai sateeseen
Viikko 31: Omaa rantaa opiskelemaan
Viikko 32: Jigailua onkivavalla
Viikko 33: Kesäkauden loppukiri koskilla
Viikko 34:  Puronieriäjahtiin Kemijoelle
Viikko 35: Fongaus tarjoaa loputtomasti haasteita
Viikko 36: Ota kalastusvälineet ruskaretkelle
Viikko 37: Syysahventa jahtaamaan
Viikko 38: Syysretki metsäjärvelle
Viikko 39: Suurhaukea mereltä
Viikko 40: Kirjolohi nappaa istarilammelta
Viikko 41: Meritaimen kutsuu rannikolle
Viikko 42: Hidasta jigailua rantamatalassa
Viikko 43: Lokakuussa kuhastamaan
Viikko 44: Jäitä odotellessa laituripilkille
Viikko 45: Kalastuspaikkoja veneettömälle
Viikko 46: Kirjolohta koskilta keinovalosta