Erä-lehti 11/2020 tarjoaa keskelle marraskuuta kelpo kattauksen retkeilypainotteisia vinkkejä, mutta lehden sivuilla liikutaan myös syyskylmillä vesillä ja tehdään täydellistä suolakalaa, jonka maittavat seuralaiset herättivät ansaittua huomiota myös Erän Instagramissa ja netissä tällä viikolla.

Kestomakkara-aiheesta netissä esimakua antanut retkinikkari Joppe Ranta kattaa tällä kertaa retkiruokailijan eteen annoksen Poromi-porosalamia kahden eri aterian muodossa. Lisäksi kestomakkarasta valmistetaan maistuvia ja hyvin reissussa säilyviä sipsejä. Kokonaispaketti kertoo myös vastauksen siihen, minkälainen kestomakkara säilyy syömäkuntaisena myös jääkaappia lämpimämmissä olosuhteissa.

Koronakriisin ruokkiman kaukokaipuun taltuttamiseksi tarjolla on elämys suuren meren takaa. New York ja läheisten Catskills-vuorten alue ovat kiinnostavia kohteita myös retkeilijälle ja perhokalastajalle. Kalastajan siimat ovat kireällä myös Floridassa. Taistelukumppaniksi tarjoutuu muun muassa barrakudia, napsijoita ja dolfiineja.

Kotimaassa kannustetaan niin ikään lähtemään liikkeelle. Rospuuton ei tarvitse olla vuoden nihkein retkeilyajankohta, kunhan muistaa varustautua oikein ja pohtii reissun reittejä ja aktiviteetteja etukäteen.

Erä-lehti 11/2020

Aliarvostettu retkeilyvuodenaika

Loppusyksyn retkeilyä ei parane väittää helpoksi, mutta tarjolla on siinä määrin elämyksiä ja kontrasteja, että kokemusta voi suositella. Rospuuttoretki taittuu voiton puolelle viiden varman vinkin voimin.

Eräopas-palstalla kannustetaan lähteämään liikkeelle väljissä varusteissa, kunnollisissa kengissä ja varaamaan mukaan myös riittävästi valoa.

Kokonaisuuden toteuttanut Anton Kalland antaa myös vinkit majoittumiseen ja ruokailuun.

Älyä ja suunnistusapua ranteeseen

Erä-lehti 11/2020 tarjoaa myös vastauksen kysymykseen ”suunnistaisitko rannekellolla? No aivan perinteisestä rannekellosta ei sentään ole kyse.

Vertailimme neljä seikkailukelloa, joista ei äly lopu kesken aivan heti kättelyssä. Rannekellon kokoluokkaa edustavan älylaitteen kuorien sisään mahtuvat myös satelliittipaikannin ja värilliset maastokartat. Mutta sopisiko älykäs kello suunnistusvälineeksi eräretkelle, vai onko kyseessä sittenkin vain kiinnostava kuriositeetti?

Vertailussa kykynsä näyttävät kellot ovat Casio Pro Trek Smart WSD-F21HR, Garmin Instinct Tactical, Suunto 7 ja Suunto 9 Baro.

Villin kalan matka päättyy verkkosumaan

Kemijoella, Isohaaran alapuolelle on muodostunut terminaalialue, jossa pyydystetään tehokkaasti kaikkia lohikaloja. Joukkoon mahtuu niin istukkaita kuin villikalojakin.

Filosofian tohtori Kari Alaniska ehdottaa, että terminaali tulisi purkaa.

Kemijoen valjastaminen juontaa juurensa aina vuoteen 1944. Kemijoen rooli vaelluskalakohteena on hiipunut valjastuksen myötä tuntuvasti. Joki on ollut kenties Euroopan tärkein lohijoki ja moni näkisi sen mielellään sellaisena jälleen tulevaisuudessa.

Milloin luontoon tarvitaan virka-apua?

Metsähallituksessa erävalvonnan ylitarkastajana työskentelevä Juha Ahonen kertoo Henkilö-palstalla Metsähallituksen erätarkastajien työstä, erävalvonnan haasteista ja antaa neuvoja miten toimia mahdollisissa ongelmatilanteissa, olipa kyseessä havainto luvattomasta nuotiosta metsäpalovaroituksen aikana, kansallispuiston nuotiopaikkaan tai muihin rakenteisiin kohdistuvasta ilkivallasta tai jopa eläimen luvaton tappaminen.

Ylitarkastajan mukaan puuttumislogiikka on maastossa samanlainen kuin kaupungissakin, eikä epäkohtiin puuttumista kannata jättää tekemättä.

Sopiva taho löytyy kansallispuistojen verkkosivuilta, luontokeskuksista, Metsähallituksen asiakaspalvelusta tai erätarkastaijen joukosta. Aktuuteissa tilanteissa tulee soittaa numeroon 112, jossa hätäkeskus arvioi tilanteen ja avuntarpeen.

Tutustuimme erätarkastajien työsarkaan Nuuksiossa kuluvan syksyn aikana. Artikkeli valvontarupeamasta löytyy myös Erän netistä.

retkeily_nuuksio_retkiratsia

Nuuksiossa järjestettiin 17. lokakuuta Retkiratsia, johon osallistui Metsähallituksen erätarkastaja ja kaksi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen eräyhdyshenkilöä. Kuva: Marko Korhonen.

Erä-lehti 11/2020 on tuhti lukuelämys

Onko pikimusta Mama Shad, eli tuttavallisemmin Mordor Mama tuttu? Ei hätää, ei kaikille muillekaan, mutta tuttavuutta voi hieroa myös tarttumalla tuoreimpaan Erä-lehteen.

Esittelemme pikakokeen pieteetillä myös järeän, kahden käden kalapuntarin, jolla onnistuu myös suurempien saaliiden punnitseminen ja vertailemme verkkoalusasuparin, jonka lupaamme lämmittävän myös mielen lisäksi myös vartaloa.

Tarjoamme myös Heikki Viitasen täsmäohjeet tulitikkujen kosteussuojaukseen kotikonstein. Lopputulos on taatusti myrskynkestävä. Se on ominaisuus, josta on marraskuussa taatusti hyötyä.

Sään saralla keskitymme kuuraan. Meteorologi Markus Mäntykangas kertoo, miten kuura syntyy ikään kuin tyhjästä kun vesihöyry härmistyy jääkiteiksi.

Maisemassa  ja kameran läpi tarkasteltuna kuuran verhoama valkoinen luonto on poikkeuksellisen kaunis ilmiö, mutta kallioilla ja teillä se lupaa myös liukasta.

Tieliikenteessä marraskuu on myös vuoden synkin kuukausi valkohäntäpeurakolarien saralla. Tanja Paananen tutustui Tällä erää -palstalla arvokkaaseen SRVA-työhön. Suurriistavirka-apua tarvitaan myös suurkaupungissa, toisinaan jopa metroasemalla.

Irtonumero noutokappaleena, tilaamalla suoraan kotiin

Tuorein Erä-lehti kuuluu myös Lehtipisteen aikakauslehtivalikoimaan. Lähin irtonumero löytyy parilla klikkauksella verkkopalvelun kautta.

Syystarjouksena Erän voi tilata myös kotiin 37:llä eurolla. Otavamedian verkossa tarjoukseen tarttuvalle luvassa on kuusi kuukautta painettuja lukuelämyksiä. Digilehden valitsevalle tarjolla on vielä yksi kuukausi enemmän.

53 prosentin alennuksen lisäksi pakettiin kuuluu kaksi tilaajalahjaa.