Reseptit suolakalan valmistamiseen on helppo poimia lehdestä, jossa esitellään kaksi erilaista tapaa tehdä suolakalasta maistuva elämys. Jutussa käsitellän sekä kuivasuolausta että liuossuolausta.

Yhtä tärkeää kuin tekotapa, on kalan esivalmistus eli käsittely ennen suolausta.

Esimerkiksi joulupöytään suolattavasta kalasta, kuten hyvälaatuisesta kirjolohesta, on poistettava rasvaiset vatsaliepeet. Ylimääräiset on poistettava myös fileen selkäpuolelta.

Rasvojen lisäksi kalasta on poistettava ruodot, sekä kylki- että lihasruodot, joista jälkimmäiset poistetaan lohikaloista nyppimällä.

Ruotojen kannattaa tehdä tarkkaa työtä, sillä mikään ei ole niin viheliäinen kuin kurkkuun tarttunut pätkä ohutta luunsirua, ruotoa, jota ei saa henkitorvesta kuin atuloilla lähimmässä terveyskeskuksessa.

Suolakalan kylkeen

No, niin! Tässä vaiheessa (lehdestä luntatun reseptin ja parin vuorokauden tai viikon suolautumisen jälkeen) edessä on täydellinen suolakala.

Nyt on aika leipoa (kuvainnollisesti) suolakalan kaveriksi pari lisuketta, jolla aistinjärjestelmästä ja erityisesti gustatorisesta aistista eli makuaistista saadaan irti enemmän!

Sinappikastikkeen ja avokadotahnan ansiosta kaikki viisi ihmisen erottamaa perusmakua (makea,  hapan, suolainen, karvas ja umami) tulevat todennäköisesti käyttöön. Jos umami tuntuu pahalta, tilalla voi käyttää sanaa ”lihaisa”.

Kuudes perusmaku, kokumi, jätetään tässä yhteydessä odottamaan tarkempia tutkimuksia.

Jutun otsikkokuvasta selviää, miten sinappikastiketta ja avokadotahnaa (vihreää) voi käyttää. Kuvassa sinappikastike on jätetty kalafileen alle ja avokadotahna levitetty leivän päälle.

Sinappikastike

2 rkl Turun sinappia, väkevää
1 rkl Dijonin sinappia
1 tl sokeria
½ tl hienoa merisuolaa
ripaus valkopippuria
½ rkl punaviinietikkaa
1,5 dl oliiviöljyä
1 -2 rkl hienonnettua tilliä

Sekoita kaikki muut ainekset paitsi öljy ja tilli keskenään huolellisesti. Vatkaa massaa voimakkaasti ja lisää öljy pienenä liruna. Lisää lopuksi tilli ja surauta kastiketta sauvasekoittimella muutama kerta.

Avokadotahna

1 kypsä avokado
1–2 rkl smetanaa
2 tl sitruunamehua
1–3 tl wasabia

Laita ainekset sopivaan astiaan ja aja ne sileäksi sauvasekoittimella. Purista lopuksi tahna tiheän siivilän läpi.

kalastus_kirjolohi

Paista kirjolohen nahka kuumalla pannulla siten, että painat lastalla nahkaa paistamisen aikana. Rapea nahka on oiva lisäke.

Juha Jormanaisen artikkeli ”Täydellinen suolakala” on Erän numerossa 11/2020 (ilmestyy 18.11.2020)